Soalan Lazim ETIAS (FAQ)

Di bawah ini anda akan dapati senarai soalan dan jawapan biasa mengenai program ETIAS. Sila hubungi kami sekiranya anda tidak dapat mencari maklumat yang anda perlukan dalam Soalan Lazim ETIAS ini.


Kembangkan Semua | Meruntuhkan Semua


Soalan umum mengenai ETIAS

ETIAS bermaksud Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah. Ia berdasarkan sistem pengecualian visa yang sama yang digunakan oleh Amerika Syarikat yang dipanggil ESTA, dan sistem eTA yang digunakan oleh Kanada dan Australia. ETIAS pada asalnya dicadangkan pada tahun 2016. Pembangunan sistem itu dipercepatkan kerana serangan pengganas di Perancis dan Belgium dan keperluan untuk langkah-langkah keselamatan yang lebih baik untuk memasuki rantau ini, yang termasuk negara-negara Schengen, serta Persatuan Perdagangan Bebas Eropah (EFTA) dan negara-negara mikro Eropah dengan sempadan terbuka. Tujuan sistem ini adalah untuk mengumpul maklumat mengenai pelancong yang kini melancong tanpa visa ke Kesatuan Eropah dan memastikan individu yang menimbulkan kebimbangan keselamatan dikenal pasti sebelum mereka dibenarkan melancong ke negara-negara Schengen. Matlamat utama E.U. adalah untuk meningkatkan keselamatan luaran dan dalaman rakyat EU dengan mempunyai sistem berpusat untuk mengeluarkan kebenaran perjalanan kepada pelawat EU dan memantau perjalanan mereka di zon Schengen.

ETIAS direka untuk meningkatkan keselamatan ejen sempadan di negara anggota EU dengan menangkap data mengenai pelancong bukan EU sebelum mereka memasuki kawasan Schengen dan memastikan mereka tidak menimbulkan risiko kepada keselamatan mana-mana negara EU di bawah sistem ETIAS atau rakyatnya. Seterusnya, ia juga akan membantu meningkatkan masa pemprosesan pelancong di sempadan dengan menyediakan maklumat yang mereka perlukan kepada ejen terlebih dahulu.

Manfaat utama pengenalan ETIAS wajib adalah untuk menyediakan pangkalan data mengenai pelancong dalam usaha untuk mengetatkan keselamatan di negara-negara Schengen. Walau bagaimanapun, satu lagi faedah yang telah disebut-sebut ialah ia boleh membawa rangsangan kepada pendapatan EU. Setiap pemohon ETIAS dikehendaki membayar yuran kerajaan minimum sebanyak €⃣ ➡️6️⬅️. Oleh itu, pendapatan yang diramalkan untuk tahun ➡️7️pelancaran pertama ⃣⬅️ mungkin sebanyak € 200 juta.

Tanpa sebarang kelewatan dalam pelaksanaan, ETIAS akan berkuat kuasa dalam 2025. Selepas pelancaran awal, mungkin terdapat tempoh pendek 3-6 bulan di mana ETIAS mungkin tidak wajib untuk perjalanan. Ini adalah untuk membolehkan EU bekerja melalui sebarang isu sistem yang boleh memberi kesan negatif kepada pelancong akibat komplikasi dengan pelancaran awal.

Mana-mana warganegara dari negara bukan EU yang tidak memerlukan visa untuk melawat negara anggota EU untuk penginapan jangka pendek memerlukan ETIAS untuk masuk. Warga EU dan mereka yang mempunyai permit kediaman, kad atau dokumen yang dikeluarkan oleh mana-mana negara EU dikecualikan.

Sistem ini akan membolehkan kaedah perjalanan yang lebih mudah ke negara-negara Schengen untuk warganegara yang kini tidak memerlukan visa Schengen. Malah, bilangan negara yang rakyatnya tidak memerlukan visa Schengen pada masa ini adalah kira-kira 60. Ini bermakna semua orang ini perlu memohon ETIAS.

Peraturan imigresen Schengen sekarang, baik bagi mereka yang memerlukan visa dan bagi mereka yang sehingga kini tidak, boleh menjadi kompleks berdasarkan hubungan keluarga dan tujuan lawatan. Terdapat pengaturan yang berbeza bagi orang-orang yang ingin pergi ke beberapa negara Schengen, atau hanya satu daripada mereka, dan bergantung kepada apa yang mereka mahu lakukan apabila mereka berada di sana. Bagi orang-orang yang tidak berada di Schengen, tetapi yang tinggal di negara EU yang lain, tidak ada sekatan kemasukan atau pergerakan dalam zon tersebut.

Perubahan dalam sistem ini akan membolehkan warganegara 'negara ketiga' yang berasal dari senarai negara yang diluluskan untuk memohon ETIAS sekurang-kurangnya 96 jam sebelum perjalanan yang dijangkakan, serta membayar yuran yang diperlukan. Ini termasuk warganegara dari Amerika, Great Britain, Kanada, Australia, New Zealand dan banyak warganegara yang dianggap 'kurang risiko', yang pada masa ini tidak memerlukan visa.

Berikut adalah senarai negara-negara yang kini layak untuk memohon ETIAS. Sila ambil perhatian bahawa senarai warganegara negara ketiga yang layak masuk melalui ETIAS sering berubah:

 • Asia dan Timur Tengah: Brunei Darussalam, Hong Kong, Israel, Jepun, Macau, Malaysia, Singapura, Korea Selatan, Taiwan, Timor-Leste dan Emiriah Arab Bersatu.
 • Afrika: Mauritius dan Seychelles.
 • Eropah: Albania, Georgia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Ukraine dan United Kingdom.
 • Amerika Utara dan Kepulauan Caribbean: Antigua dan Barbuda, Bahamas, Barbados, Kanada, Dominica, Grenada, Mexico, Saint Kitts dan Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent dan Grenadines, Trinidad dan Tobago dan Amerika Syarikat.
 • Amerika Selatan dan Tengah: Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay dan Venezuela.
 • Oceania: Australia, Kiribati, Kepulauan Marshall, Mikronesia, New Zealand, Palau, Samoa, Kepulauan Solomon, Tonga dan Tuvalu.

ETIAS akan diperlukan untuk Warganegara British, serta untuk warganegara British (Luar Negara) Warganegara British Overseas Territories (BOTC), warganegara luar negara British (BOC), orang yang dilindungi British (BPP) dan subjek British (BS).

Sistem ETIAS akan meliputi semua negara anggota EU Schengen semasa. Senarai ini termasuk ➡️1️⃣3️⃣ ditambah⬅️ negara-negara Schengen masa depan seperti Bulgaria, Cyprus dan Romania. Sistem ETIAS juga akan meliputi negara-negara di bawah Persatuan Perdagangan Bebas Eropah (EFTA) seperti Iceland, Liechtenstein, Norway dan Switzerland dan negara-negara mikro Eropah dengan sempadan terbuka termasuk Andorra, Monaco, San Marino dan Vatican City.

Tidak. Kebenaran perjalanan ETIAS berfungsi selama tiga tahun dari tarikh dikeluarkan, atau sehingga tarikh dokumen perjalanan anda tamat. Walaupun ETIAS anda sah, anda boleh melakukan perjalanan ke dan dari EU sebanyak mungkin, selagi anda mematuhi peraturan kebenaran anda.

Ya. Semua pelancong bukan EU yang tidak memerlukan visa mesti mempunyai ETIAS yang diluluskan untuk melawat EU atau mereka akan berpaling di sempadan, atau sebelum menaiki pesawat atau kenderaan yang menuju ke negara EU. Pemohon yang masih menunggu keputusan mengenai permohonan ETIAS mereka tidak akan dibenarkan memasuki EU.

Untuk program pengajian pendek (maksimum 90 hari), ETIAS harus menjadi kebenaran perjalanan yang sesuai. Walau bagaimanapun, untuk program pengajian yang lebih lama, anda mesti mendapatkan visa pelajar. Bercakap atau tulis kepada wakil konsulat rasmi dari negara anggota EU yang anda merancang untuk belajar untuk mengesahkan sebelum anda melakukan perjalanan.

Tidak. Anda mesti memohon visa kerja yang sah jika anda merancang untuk bekerja di mana-mana negara di bawah sistem ETIAS untuk sebarang tempoh. Satu-satunya pengecualian adalah perjalanan untuk persidangan atau mesyuarat perniagaan. Rujuk wakil rasmi konsulat negara anggota EU yang anda merancang untuk bekerja sebelum melakukan perjalanan.

Tidak. ETIAS yang diluluskan hanya akan membolehkan anda masuk dan tinggal di negara-negara Eropah yang mengambil bahagian. Mereka yang ingin tinggal jangka panjang, seperti untuk kerja atau belajar, perlu memohon visa dan bukan ETIAS.

Salah satu aspek perjalanan yang lebih mengelirukan ke Eropah untuk sesiapa sahaja dari luar benua itu sedang mengetahui apa perbezaannya antara Kesatuan Eropah (EU) dan zon Schengen. EU terdiri daripada ➡️1️⃣ ⃣ ⃣5️negara anggota di⬅️ Eropah, nombor yang telah berkembang selama bertahun-tahun sebagai satu negara selepas yang lain mula-mula memohon, kemudian diberikan keahlian. Hampir semua negeri E.U. juga merupakan sebahagian daripada zon Schengen. Walau bagaimanapun, tidak setiap negara E.U. berada di Schengen dan lebih mengelirukan, kerana tidak setiap negara Schengen berada di E.U.

➡️1️Zon ⃣ ⃣6️⬅️ ahli Schengen telah ditubuhkan untuk membolehkan pergerakan bebas orang dalam zon merentasi sempadan negara, tetapi ia mempunyai satu set peraturan umum tentang siapa yang dibenarkan melawat, bekerja, hidup dan belajar di dalam zon dan berapa lama mereka boleh tinggal.

ETIAS adalah satu bentuk baru kebenaran perjalanan yang bertujuan untuk pelancong jangka pendek atau pelawat perniagaan Eropah yang kini dikecualikan daripada memerlukan visa. Pelawat-pelawat ini adalah dari negara-negara seperti Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand serta berpuluh-puluh negara lain.

Sistem pengecualian visa A.S., seperti model Eropah yang dicadangkan, diperkenalkan selepas serangan pengganas di sempadan Amerika Syarikat, khususnya selepas serangan ke atas Menara Berkembar pada September 2001. Hakikat bahawa begitu banyak orang hari ini selesa dengan Internet juga menjadikan aplikasi imigresen dalam talian lebih mudah. ESTA A.S. hanya digunakan untuk orang yang datang dari negara terpilih yang dianggap 'risiko rendah'. Ini bermakna jika anda seorang warganegara Belanda atau Jepun, misalnya, anda boleh memohon ESTA terlebih dahulu sebelum perjalanan ke A.S. Jika anda seorang warganegara Sudan atau Iran, anda memerlukan visa penuh.

ESTA masih membenarkan tahap pemantauan ke atas siapa yang dibenarkan masuk ke AS tetapi mengurangkan birokrasi yang terlibat dalam permohonan visa penuh. Pemegang ESTA kini dibenarkan maksimum 90 hari pada satu masa di A.S. dalam perjalanan bona fide. Jika pelawat ingin tinggal lebih lama, mereka masih perlu memohon visa penuh.

Pada tahun 2016, Kanada juga melancarkan sistem pengecualian visa yang serupa dengan ESTA yang dipanggil eTA.

Memohon ETIAS

Anda hanya boleh memohon dalam talian untuk ETIAS. Permohonan mel atau pos tidak diterima. Anda juga boleh mempunyai pihak ketiga, seperti ahli keluarga, rakan atau organisasi untuk melengkapkan permohonan untuk anda.

Untuk mengemukakan permohonan ETIAS, anda memerlukan pasport yang sah dan kaedah pembayaran untuk yuran permohonan EUR 7.

Dokumen perjalanan anda, seperti pasport elektronik yang boleh dibaca oleh mesin atau elektronik, dikehendaki melengkapkan permohonan ETIAS. Dokumen tersebut perlu sah selama lebih daripada 3 bulan dari hari berlepas dari EU, dan tidak lebih dari 10 tahun dari tarikh terbitan. Jika anda berkaitan dengan warganegara sama ada EU atau negara EFTA maka anda boleh memohon pengecualian.

Apabila melengkapkan permohonan ETIAS anda, anda perlu memberikan butiran berikut:

 • Maklumat peribadi - Ini termasuk nama penuh, tarikh lahir, tempat anda dilahirkan, jantina, kewarganegaraan, alamat rumah, e-mel dan nombor telefon.
 • Nama ibu bapa - Maklumat sedemikian akan menjadi nama pertama dan terakhir mereka (jika diketahui).
 • Maklumat dokumen perjalanan - Sebagai contoh, nombor pasport anda, tarikh pengeluaran dan tamat tempoh, negara dan lokasi penerbitan, atau pihak berkuasa yang mengeluarkan.
 • Butiran pekerjaan - Butiran majikan semasa atau terkini anda.
 • Maklumat pendidikan - Ini akan menjadi institusi akademik atau tempat pengajian anda sekarang.
 • Destinasi EU - Negara EU yang anda berhasrat untuk tiba dan butiran alamat penginapan anda di sana.
 • Maklumat peribadi - Butiran yang berkaitan dengan sabitan yang anda belanjakan, sebarang perjalanan ke tempat konflik, dan sama ada anda telah tertakluk kepada sebarang keputusan pulangan sebelumnya.
 • Ibu bapa atau penjaga yang sah - Sekiranya pemohon berumur di bawah 18 tahun, nama dan maklumat hubungan ibu bapa atau penjaga yang bertanggungjawab untuk kebajikan mereka.
 • Pihak ketiga - Pihak ketiga yang mengemukakan permohonan bagi pihak pemohon mesti memberikan butiran tentang orang yang mengisi permohonan itu, hubungan mereka dengan pemohon, dan mana-mana entiti atau organisasi yang mereka wakili.
 • Keluarga EU - Bagi pemohon yang berkaitan dengan sama ada warganegara negara EU atau warga EFTA dengan hak pergerakan bebas di seluruh EU, mereka mesti memberikan butiran tentang orang yang berkaitan dengan mereka dan sifat hubungan mereka.

Kami mengesyorkan agar anda memohon ETIAS dan mendapatkan kebenaran sebelum anda membeli sebarang tiket atau menempah penginapan anda. Kebanyakan permohonan mengambil masa antara beberapa minit hingga 96 jam untuk diproses, walaupun jika ada maklumat tambahan atau wawancara dengan pihak berkuasa EU diperlukan, tempoh menunggu boleh mengambil masa sehingga 30 hari tambahan untuk diselesaikan.

ETIAS akan sah selama tiga tahun, atau tarikh luput pasport (yang mana terdahulu), dan boleh digunakan untuk penginapan sehingga 90 hari dalam tempoh 180 hari.

Melengkapkan borang permohonan dalam talian anda akan mengambil masa kurang dari 10 minit. Selepas penyerahan, permohonan ETIAS anda akan diproses serta-merta dan anda akan menerima keputusan daripada sistem dalam masa 96 jam atau kurang. Sebilangan kecil permohonan mungkin mengambil masa sehingga empat minggu untuk diproses jika dokumentasi tambahan diperlukan dari pemohon. Jika ETIAS anda belum diluluskan dan anda tidak mempunyai sebarang kebenaran perjalanan lain, anda tidak akan dapat memasuki negara dalam Kesatuan Eropah.

Anda akan dimaklumkan melalui e-mel jika maklumat tambahan diperlukan untuk memproses permohonan anda. Anda akan diberi tambahan 10 hari untuk memberikannya. Jika maklumat tambahan diterima, anda akan dimaklumkan tidak lebih daripada 96 jam selepas itu. Sekiranya maklumat tidak mencukupi, anda akan dijemput untuk temu bual mengikut budi bicara anda dengan Konsulat EU, sama ada dalam talian atau di lokasi yang berdekatan dengan anda. Mereka akan memberitahu anda tentang keputusan mereka dalam masa 48 jam selepas wawancara anda.

Melengkapkan dan menghantar permohonan anda adalah mudah dan kemungkinan besar akan mengambil masa yang singkat. Majoriti akan diproses dalam masa 20 minit. Walau bagaimanapun, sesetengah aplikasi mungkin mengambil masa yang lebih lama, walaupun sehingga 30 hari. Oleh itu, adalah penting untuk memohon kebenaran perjalanan ETIAS lebih awal.

Walaupun kebanyakan permohonan hanya mengambil masa beberapa minit untuk diproses, ini tidak dapat dijamin. Pemberitahuan e-mel akan dihantar dalam masa 96 jam memberitahu anda tentang status permohonan ETIAS anda dan jika tindakan lanjut diperlukan.

Ya. Jika orang lain seperti rakan atau ahli keluarga ingin anda memohon bagi pihak mereka, atau anda bekerja untuk organisasi seperti syarikat pelancongan, anda boleh berbuat demikian. Anda mesti memasukkan perisytiharan yang ditandatangani yang menunjukkan perwakilan bersama dengan individu yang anda mohon bersama dengan permohonan anda.

Ya, semua pelancong, tanpa mengira umur mereka, akan memerlukan ETIAS yang berasingan dan diluluskan untuk perjalanan ke Kesatuan Eropah. Walau bagaimanapun, individu di bawah umur 18 tahun, atau berumur lebih dari 70 tahun, dikecualikan daripada membayar yuran pemprosesan € 7 .

Walaupun mereka adalah kanak-kanak apabila mereka memohon kebenaran perjalanan ETIAS mereka, kebenaran yang sama masih sah apabila mereka mencapai dewasa. Sebaik sahaja mereka datang untuk memperbaharui kebenaran mereka, pengecualian di bawah-18 untuk yuran permohonan tidak lagi akan diberikan kepada mereka.

Sebaik sahaja anda memulakan permohonan anda, anda boleh menyimpan draf yang akan disimpan dalam sistem untuk tempoh sehingga 48 jam. Anda boleh mengembalikan dan melengkapkan permohonan anda pada bila-bila masa dalam tempoh tersebut. Walau bagaimanapun, selepas 48 jam, draf anda akan dipadamkan dan anda perlu memulakan semula.

ETIAS dikeluarkan bagi setiap pemegang pasport individu. Mana-mana individu atau ahli keluarga lain yang ingin melancong perlu mengemukakan permohonan ETIAS mereka sendiri untuk kelulusan, tidak kira sama ada mereka melancong bersama atau tidak, dan tanpa mengira usia mereka.

Anda akan dimaklumkan mengenai keputusan ETIAS melalui e-mel. Alamat e-mel yang diberikan pada borang akan digunakan untuk tujuan komunikasi permohonan anda. Jika anda belum menerima e-mel dalam peti masuk anda dalam masa 96 jam selepas penyerahan, sila semak folder sampah e-mel anda.

Semua kebenaran perjalanan dari ETIAS sah selama tiga tahun dari tarikh dikeluarkan, atau sehingga tamat tempoh dokumen perjalanan anda yang sedia ada, yang mana terdahulu. Jadi, jika pasport anda tamat tempoh dalam masa dua tahun, maka ETIAS anda akan tamat tempoh pada masa yang sama.

Sebelum ETIAS semasa anda akan tamat tempoh, e-mel akan dihantar kepada anda memaklumkan kepada anda tentang tamat tempohnya yang akan datang. Anda akan dapat memulakan permohonan baru 120 hari lebih awal daripada kebenaran semasa anda akan tamat tempoh.

Walaupun anda mungkin boleh memohon ETIAS kami menasihatkan agar tidak melakukan ini. Terdapat risiko yang tinggi untuk anda berpaling di sempadan melainkan anda mempunyai alasan yang luar biasa untuk masuk, seperti atas sebab kemanusiaan. Pengecualian boleh dipohon jika anda berkaitan dengan warganegara EU atau negara EFTA.

Anda mungkin masih boleh mendapatkan ETIAS tetapi anda hanya boleh melancong ke negara-negara EU yang mengiktiraf dokumen perjalanan anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin dibenarkan masuk ke negara-negara yang tidak mengenali dokumen anda dalam keadaan luar biasa. Semak dengan senarai negara Suruhanjaya Eropah yang memerlukan ETIAS untuk mengesahkan sama ada dokumen perjalanan anda diiktiraf.

Tidak, hanya satu ETIAS yang diluluskan diperlukan bagi setiap pengembara untuk melawat semua negara anggota ETIAS. Anda tidak perlu memohon ETIAS untuk setiap negara ahli yang anda lawati. ETIAS yang diluluskan akan meliputi semua lawatan ke negara-negara anggota ETIAS, tanpa mengira titik kemasukan atau keluar E.U.

Jawapan ringkasnya ialah tidak. ETIAS diperlukan oleh individu yang kini bukan warganegara EU, namun tidak memerlukan visa. Pelancong tersebut berasal dari negara-negara seperti Amerika Syarikat atau Kanada.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang siapa yang memerlukan ETIAS dengan melawati pautan berikut: ➡️2️⃣ ⃣0️⬅️

Tidak, anda juga tidak memerlukan ETIAS jika anda mempunyai Visa Schengen. Walau bagaimanapun, Visa Schengen anda masih diperlukan untuk perjalanan EU.

Jika anda mengisytiharkan bahawa anda berkaitan dengan warganegara EU atau EFTA, anda mesti memasukkan bagaimana anda berkaitan dengan mereka termasuk spesifikasi hubungan keluarga anda.

Tidak, anda harus menggunakan pasport EU atau negara anggota ETIAS untuk masuk dan keluar dari Eropah. Anda tidak memerlukan ETIAS jika anda melakukan perjalanan menggunakan pasport negara anggota EU.

Tidak, jika anda mempunyai kad kediaman atau status pemastautin di negara EU, anda tidak perlu memohon ETIAS tetapi perlu melakukan perjalanan menggunakan bukti tempat tinggal dan pasport yang sah.

Walaupun anda boleh mula memohon ETIAS sebelum anda mengesahkan rancangan perjalanan anda, perlu diingat bahawa anda perlu menunjukkan negara EU yang anda merancang untuk melawat terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, selepas kebenaran diberikan, anda sebaliknya boleh melakukan perjalanan ke mana-mana 30 negara lain yang dilindungi di bawah sistem ETIAS.

Ya, anda masih boleh memohon ETIAS dan membincangkan keadaan di sekitar sabitan jenayah anda. Jika anda dinafikan ETIAS, anda akan diberi hak untuk merayu kepada Negara Anggota yang telah membuat keputusan untuk menolak permohonan ETIAS anda.

Jika seseorang melengkapkan aplikasi ETIAS bagi pihak anda, mereka juga perlu memasukkan nama penuh mereka serta butiran hubungan perantara komersial yang mereka kerjakan, jika berkenaan. Mereka juga perlu memberikan maklumat mengenai hubungan mereka dengan anda serta pengesahan bahawa perisytiharan perwakilan telah ditandatangani oleh mereka dan anda.

Ya, ETIAS dikendalikan oleh pihak berkuasa kebangsaan semua negara EU di bawah sistem ETIAS. Di samping itu, mereka bekerjasama dengan agensi seperti EU-LISA, Frontex, dan Europol untuk memastikan keselamatan dan integriti sistem. Semua entiti ini menggunakan teknologi terkini dan langkah-langkah keselamatan yang direka untuk mengelakkan sebarang akses yang tidak dibenarkan kepada maklumat anda. Sistem ETIAS direka untuk memastikan hanya kakitangan yang diberi kuasa dari agensi-agensi ini boleh mengakses sebarang data yang disimpan dalam sistem pusat ETIAS.

Perjalanan dengan ETIAS yang diluluskan

Tidak, ETIAS yang diluluskan tidak menjamin kemasukan. Walaupun anda mempunyai ETIAS, anda masih boleh ditolak masuk atas sebarang sebab. ETIAS bukan jaminan kemasukan ke EU, dan anda mungkin ditolak masuk jika anda gagal pemeriksaan sempadan atau gagal memenuhi syarat kemasukan lain.

Kebenaran ETIAS yang sah membolehkan anda menaiki kapal pengangkut anda seperti kapal terbang atau kapal ke mana-mana negara yang beroperasi di bawah ETIAS. Walau bagaimanapun, keputusan untuk membenarkan anda masuk ke rantau ini jatuh pada pengawal sempadan, yang mungkin menolak anda masuk berdasarkan undang-undang atau atas sebab keselamatan.

Tidak, anda tidak perlu mencetak salinan e-mel kelulusan ETIAS anda atau petikan skrin semakan status dalam talian yang menunjukkan kebenaran anda yang diluluskan. Oleh kerana ETIAS adalah kebenaran perjalanan elektronik, pihak berkuasa dan syarikat penerbangan yang berkaitan akan dapat mengesahkan kesahihannya melalui sistem mereka sendiri. Untuk ketenangan fikiran anda sendiri, anda boleh mencatat nombor kebenaran anda yang diluluskan, serta sentiasa menyemak status kebenaran anda untuk memastikan ia kekal sah dan terkini.

Tidak, ETIAS hanya diterima di negara-negara yang sebahagian daripada zon Schengen dan sebahagian daripada ETIAS.

Ya, walaupun anda mungkin tertakluk kepada pemeriksaan keselamatan tambahan oleh pegawai sempadan di mana-mana negara Kesatuan Eropah. Walaupun ETIAS memberi anda kebebasan bergerak dalam EU untuk lawatan perniagaan atau pelancongan yang singkat, ETIAS adalah kebenaran perjalanan, dan dengan itu boleh dibatalkan pada bila-bila masa oleh pihak berkuasa sempadan Eropah.

Anda memerlukan ETIAS jika anda memasuki negara ETIAS dengan kumpulan pengangkutan pembawa antarabangsa (contohnya kumpulan pelancongan) darat oleh jurulatih. Walau bagaimanapun, syarat ini tidak akan dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa E.U. sehingga tiga tahun selepas ETIAS dilancarkan.

Anda tidak memerlukan ETIAS jika menyeberangi sempadan ke negara anggota Schengen menggunakan kereta persendirian atau kenderaan lain.

Tidak, anda tidak memerlukan ETIAS jika memasuki kawasan Schengen, atau negara ETIAS, dengan kereta api.

Mengemas kini butiran ETIAS anda

Sebarang kesilapan pada aplikasi ETIAS anda akan menjejaskan ketepatan dan kesahihannya dan boleh menyebabkan penolakan kemasukan, atau kebenaran anda ditolak, dibatalkan atau dibatalkan. Oleh kerana anda bertanggungjawab untuk memastikan semua butiran yang anda masukkan adalah betul, sila semak permohonan anda dengan teliti supaya anda boleh membetulkan sebarang kesilapan sebelum anda menyerahkannya.

Cara termudah dan terpantas untuk membetulkan sebarang kesilapan pada permohonan anda selepas penyerahan adalah dengan hanya mengisi permohonan baru dengan data yang anda gunakan sebelum ini. Anda juga harus melakukan ini untuk sebarang perubahan besar pada maklumat pada aplikasi ETIAS anda sebelum ini. Anda juga boleh meminta untuk membetulkan permohonan anda yang dikemukakan untuk kesilapan kecil seperti kesilapan ejaan, tetapi ketahuilah bahawa ini mungkin melambatkan pemprosesan permohonan anda sehingga 30 hari.

Salah satu kesilapan yang paling biasa pada permohonan itu ialah mencampurkan nombor sifar (0) dengan huruf (O) untuk medan nombor pasport. Ini boleh menyebabkan masalah semasa daftar masuk untuk penerbangan anda atau apabila memasuki negara EU kerana maklumat pasport anda tidak sepadan dengan ETIAS anda. Pemohon dinasihatkan untuk memeriksa dengan teliti maklumat yang dimasukkan pada borang.

Ya. ETIAS anda adalah kebenaran perjalanan digital yang diberikan kepada pasport anda. Sekiranya butiran berikut telah berubah, anda perlu menambahkannya pada aplikasi baru:

 • Nama Pertama - Perubahan kepada nama pertama atau tengah membatalkan ETIAS sedia ada yang diluluskan.
 • Nama keluarga (Nama Akhir) - Perubahan pada nama belakang atau nama keluarga anda akan menyebabkan ETIAS anda yang sedia ada dibatalkan, oleh itu anda akan memohon yang baru.
 • Jantina - Jika anda menjalani prosedur untuk menukar jantina, atau menukar identiti jantina, anda perlu memohon ETIAS baru.
 • Kewarganegaraan - Jika anda menukar kewarganegaraan, atau menerima yang baru, anda perlu memohon ETIAS baru.
 • Pasport atau dokumen perjalanan - Ini termasuk dokumen baru atau diperbaharui yang menggantikan pasport yang hilang atau dicuri.

Ya, ETIAS anda memaut ke butiran dokumen perjalanan unik anda, termasuk nombor pasport anda. Oleh kerana setiap nombor pasport adalah unik, anda mesti memohon ETIAS baru dengan butiran pasport baru anda.

Ya, sebaik sahaja pasport anda hilang atau dicuri, kebenaran perjalanan ETIAS anda akan dibatalkan. Anda mesti segera melaporkan bahawa pasport telah hilang atau dicuri kepada pihak berkuasa tempatan dan bercakap dengan Konsulat negara anda untuk mengeluarkan dokumen perjalanan baru kepada anda. Sebaik sahaja anda mempunyai dokumen perjalanan ini, anda perlu memohon kebenaran perjalanan ETIAS baharu dengan butiran baharu ini.

Pengecualian ETIAS dan kes-kes khas

Malangnya, tidak ada proses yang dipercepatkan untuk mengemukakan permohonan ETIAS. Walaupun anda mempunyai sebab untuk segera melancong ke negara EU, anda masih perlu menggunakan proses permohonan ETIAS yang sama yang digunakan oleh semua pelancong lain. Kami mengesyorkan anda memohon dengan baik terlebih dahulu sebelum berlepas untuk memastikan pengalaman perjalanan yang lancar. Anda kemungkinan besar akan menerima pengesahan anda antara beberapa minit atau sehingga 96 jam selepas mengemukakan permohonan anda.

Mungkin terdapat kes-kes mendesak di mana anda perlu melakukan perjalanan, seperti dalam hal menghadiri pengebumian, penampilan mahkamah, atau atas sebab-sebab perubatan. Jika permohonan awal anda ditolak, anda mungkin boleh meminta ETIAS dengan kesahan terhad dalam kes-kes yang luar biasa.

Selagi anda kekal dalam kawasan transit antarabangsa, anda tidak memerlukan kebenaran perjalanan ETIAS. Sekiranya anda memutuskan untuk meninggalkan kawasan transit antarabangsa dan memasuki negara yang beroperasi di bawah sistem ETIAS, kebenaran perjalanan yang sah diperlukan.

Ahli keluarga boleh memasukkan yang berikut:

 • Pasangan, termasuk pasangan sama jantina.
 • Rakan kongsi sivil berdaftar, di mana undang-undang yang berkenaan mentakrifkan perkongsian sebagai setara dengan perkahwinan.
 • Keturunan langsung yang berumur 21 tahun atau lebih muda, atau tanggungan, termasuk pasangan atau pasangan.
 • Saudara-mara darah langsung, termasuk pasangan atau pasangan.

Untuk status ahli keluarga di ETIAS, anda perlu memenuhi syarat-syarat tertentu. Anda perlu menjadi ahli keluarga warganegara EU, atau anda perlu menjadi ahli keluarga warga EFTA. Di samping itu, anda tidak boleh memerlukan visa untuk masuk ke EU dan tidak boleh memegang dokumen kediaman di bawah Arahan 2004/38/EC atau permit kediaman di bawah Peraturan (EC) No 1030/2002.

ETIAS tidak diperlukan jika anda telah menerima kad kediaman atau permit kediaman dari negara EU yang beroperasi di bawah ETIAS. Jika anda tidak mempunyai dokumen ini, anda mesti memohon ETIAS.

Pemohon dari negara-negara yang dikecualikan visa yang mempunyai ahli keluarga yang merupakan warga EU, atau warga EFTA yang mempunyai hak pergerakan bebas yang setara dengan EU, dikecualikan daripada membayar kos permohonan. Permohonan mereka juga perlu disaring terhadap peraturan imigresen haram semasa pemprosesan.

Tidak, ETIAS bertujuan untuk warganegara dari negara-negara yang dikecualikan visa yang merancang untuk melawat EU hanya untuk masa yang singkat. Kebenaran ETIAS tidak diperlukan jika anda mempunyai dokumen kediaman yang dikeluarkan oleh negara EU yang membenarkan penginapan anda.

Pelancong dari negara yang dikecualikan visa yang sedang belajar di negara lain yang dikecualikan visa, termasuk Switzerland dan Liechtenstein, mesti mendapatkan kebenaran ETIAS sebelum memulakan perjalanan sekolah anda. Jika anda tidak memenuhi mana-mana syarat ini, anda mungkin perlu memohon visa untuk perjalanan anda. Ketahuilah bahawa terdapat peraturan kemasukan yang berbeza untuk setiap negara EU, jadi anda mungkin memerlukan sama ada ETIAS, visa, atau kedua-duanya, bergantung kepada semua negara yang anda merancang untuk melawat.

Peraturan mengenai anak kapal yang memerlukan kebenaran ETIAS untuk masuk akan berbeza antara setiap negara. Sesetengah negara mungkin mempunyai peraturan yang berbeza untuk anak kapal yang bertugas, pergi ke darat dengan dokumen identiti pelaut, menjalankan operasi kecemasan atau menyelamat, atau di atas kapal yang menavigasi perairan pedalaman antarabangsa. Semak keperluan perjalanan setiap negara yang akan anda lawati untuk melihat sama ada ETIAS diperlukan atau tidak.

Dalam kebanyakan kes, pemegang pasport diplomatik dikecualikan daripada ETIAS. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat pengecualian kepada peraturan ini dan beberapa versi pasport diplomatik mungkin memerlukan ETIAS atau visa diplomatik. Diplomat dinasihatkan untuk memeriksa dengan kerajaan tempatan atau negara mereka untuk panduan jika mereka dikecualikan daripada ETIAS berdasarkan sifat lawatan mereka, dan hubungan dengan negara-negara EU yang mereka ingin lawati.

Sesiapa yang diiktiraf sebagai pelarian atau tanpa kerakyatan dan kini tinggal di negara EU, dan mempunyai dokumen perjalanan sah yang dikeluarkan oleh negara itu, tidak memerlukan kebenaran ETIAS. Walau bagaimanapun, pelarian dan orang tanpa kerakyatan yang tinggal di negara yang dikecualikan visa di luar EU, atau Ireland, dan telah dikeluarkan dokumen perjalanan yang sah oleh negara itu mesti mempunyai ETIAS.

Hak perjalanan warga bukan EU dalam angkatan bersenjata NATO berbeza antara setiap negara. Untuk mengetahui sama ada anda memerlukan ETIAS untuk melawat negara, semak Pengecualian Perkara 6(2). Sekiranya negara yang mengeluarkan dokumen perjalanan anda adalah negara yang dikecualikan visa, anda memerlukan kebenaran daripada ETIAS. Jika tidak, visa diperlukan.

Kaedah dan yuran pembayaran

ETIAS akan dikenakan bayaran €⃣ ➡️6️⬅️ EUR untuk individu yang berumur antara 18 dan 70 tahun. Bagi orang di bawah umur 18 tahun, atau lebih 70 tahun, bayaran tidak akan dikenakan.

Memohon ETIAS memerlukan pembayaran sebanyak EUR 7. Pengecualian dikenakan untuk pemohon di bawah umur 18 tahun, lebih 70 tahun, atau ahli keluarga sama ada warga EU atau bukan warganegara EU dengan hak pergerakan bebas di EU.

Semua yuran permohonan ETIAS tidak boleh dikembalikan. Oleh itu, sebaik sahaja anda mengemukakan permohonan anda untuk memproses dan membayar yuran anda, tanpa mengira hasilnya, tiada bayaran balik diberikan. Sebarang pertikaian atau caj balik yang dimulakan melalui penyedia pembayaran anda untuk yuran permohonan ETIAS boleh mengakibatkan pembatalan ETIAS yang diluluskan.

Ya, sebarang maklumat pembayaran yang dimasukkan hanya boleh diakses oleh bank atau institusi kewangan yang terlibat dalam transaksi tersebut. Tiada maklumat kewangan atau data pembayaran akan kekal dalam sistem ETIAS sebaik sahaja transaksi telah diproses.

Penolakan, pembatalan dan rayuan

Terdapat beberapa sebab mengapa permohonan anda untuk kebenaran perjalanan ETIAS mungkin ditolak, ini adalah seperti berikut:

 • Dokumen perjalanan yang anda gunakan mungkin telah dilaporkan sebagai hilang atau dicuri.
 • Anda mungkin dianggap sebagai risiko keselamatan, bakal pendatang tanpa izin, atau risiko wabak yang tinggi.
 • Anda tidak memberikan maklumat atau dokumentasi tambahan yang diminta oleh anda untuk memproses permohonan dalam masa yang dibenarkan, atau anda gagal menghadiri temu duga yang dijadualkan.
 • Anda sebelum ini telah ditolak masuk dan tinggal di negara EU, dan amaran telah direkodkan.
 • Terdapat keraguan yang munasabah tentang sejauh mana data yang anda berikan boleh dipercayai, atau pernyataan dan dokumen yang telah anda tawarkan.

Anda akan dimaklumkan tentang sebab penolakan atau penolakan ETIAS anda melalui e-mel bersama dengan keputusan penolakan. Sekiranya anda mahu, terdapat juga pautan dalam e-mel untuk memulakan proses rayuan ETIAS.

Jika permohonan ETIAS anda telah ditolak, anda tidak dibenarkan memasuki EU secara sah. Walau bagaimanapun, anda mempunyai tiga pilihan berikut.

 1. Anda boleh merayu penolakan ETIAS - Rayuan adalah proses manual yang mungkin memerlukan lawatan ke konsulat anggota EU untuk temu bual. Ketahuilah bahawa semua proses rayuan dijalankan oleh pihak berkuasa negara EU yang membuat keputusan untuk menolak permohonan anda. Jika anda memerlukan perjalanan ke negara EU atas sebab kecemasan atau luar biasa, anda mungkin boleh memohon ETIAS dengan tempoh sah yang terhad.
 2. Anda boleh memohon semula menggunakan maklumat yang lebih tepat atau disemak semula - Ini relevan dalam keadaan di mana anda membuat kesilapan pada aplikasi ETIAS baru-baru ini.
 3. Anda membuat rancangan perjalanan alternatif di luar negara-negara ETIAS - Walaupun ini adalah pilihan yang paling drastik, kerana anda tidak akan dibenarkan masuk ke Eropah, ia tetap berdaya maju untuk individu atau keluarga yang mungkin tidak perlu memasuki Eropah untuk mencapai tujuan perjalanan mereka.

Anda dibenarkan untuk mengemukakan permohonan ETIAS baru dengan maklumat yang betul. Penolakan sebelumnya tidak secara automatik menghalang anda daripada mendapatkan kelulusan ETIAS, terutamanya jika permohonan awal mengandungi kesilapan.

Ya, pihak berkuasa di negara EU yang anda merancang untuk melawat boleh membatalkan ETIAS anda jika mereka mempunyai kepercayaan yang kuat, disokong oleh bukti, bahawa anda telah berhenti memenuhi syarat untuk kebenaran yang diluluskan.

Mereka juga boleh membatalkan kebenaran anda jika mereka percaya anda tidak memenuhi syarat kemasukan semasa tempoh permohonan anda. Dalam kes sedemikian, anda akan dimaklumkan mengenai keputusan ini dan sebab-sebab pembatalan, serta prosedur untuk merayu keputusan ini.

Jika kebenaran anda dibatalkan semasa anda melawat negara ETIAS, maka anda tidak boleh tinggal secara sah di rantau ini. Jika ini berlaku, anda akan dimaklumkan mengenai pembatalan, sebab-sebab, dan prosedur rayuan. Jika kebenaran anda dibatalkan atas sebab-sebab seperti kehilangan dokumen perjalanan anda, maka selepas menerima pasport baru atau dokumen lain, anda boleh memohon ETIAS baru.

Anda boleh meminta untuk membatalkan ETIAS yang diluluskan semasa kebenaran masih sah. Anda perlu mengemukakan permintaan dalam talian yang memberikan nombor kebenaran dan nombor pasport anda.

Jika anda sedang melawat negara EU di bawah sistem ETIAS apabila anda menyerahkan permintaan anda, pembatalan hanya akan berkuat kuasa sebaik sahaja anda meninggalkan rantau ini.