ETIAS Belgium - Pengecualian visa Eropah untuk Belgium


Belgium ETIAS

Maklumat Perjalanan Belgium

  • Tahun Menyertai EU: 1957
  • Ahli Schengen: Ya
  • Ibu kota: Brussels
  • Bahasa rasmi: Belanda, Perancis, Jerman
  • Saiz (km persegi): 30,689
  • Kod Panggilan: +32
  • Zon Waktu: CET
  • Mata wang: Euro (€)
  • Lapangan Terbang utama: Lapangan Terbang Brussels

Apa itu ETIAS?

Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) adalah program pengecualian visa yang dimulakan oleh Kesatuan Eropah. Ia direka untuk menjamin sempadan EU dengan lebih selamat oleh pelancong pra-saringan dari negara-negara yang dikecualikan visa yang ingin memasuki Kawasan Schengen, zon yang terdiri daripada 27 negara-negara Eropah. ETIAS dijangka akan dilaksanakan sepenuhnya pada akhir 2025.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Belgium?

Ya, jika anda seorang warganegara negara yang dikecualikan visa melancong ke Belgium atau mana-mana negara Kawasan Schengen yang lain, anda perlu mempunyai kebenaran ETIAS yang diluluskan.

Bagaimanakah cara saya memohon ETIAS untuk Belgium?

Anda memohon ETIAS dalam talian. Permohonan itu memerlukan maklumat peribadi anda, butiran pasport, dan jawapan kepada satu set soalan keselamatan. Selepas melengkapkan borang dan membayar yuran, anda akan menerima respons dalam masa beberapa hari. Jika diluluskan, ETIAS sah selama tiga tahun atau sehingga akhir tempoh sah pasport, yang mana terdahulu.

Jika saya memegang pasport dari Belgium, adakah saya memerlukan ETIAS?

Tidak, pemegang pasport Belgium adalah warganegara Kesatuan Eropah dan oleh itu tidak memerlukan ETIAS semasa melakukan perjalanan di Zon Schengen.

Adakah pihak berkuasa sempadan tempatan akan mengetahui ketibaan saya ke Belgium?

Ya, apabila anda tiba di Belgium atau mana-mana negara Kawasan Schengen yang lain, pihak berkuasa sempadan akan dapat mengesahkan kebenaran ETIAS anda secara elektronik.

Bagaimanakah permohonan ETIAS saya akan diproses oleh Belgium?

Permohonan anda tidak akan diproses oleh Belgium. Sistem ETIAS diuruskan secara berpusat oleh Kesatuan Eropah. Maklumat anda akan diperiksa terhadap pelbagai pangkalan data, termasuk Interpol dan Europol, untuk mengenal pasti sebarang kebimbangan keselamatan yang berpotensi. Walau bagaimanapun, terdapat Unit Nasional individu, masing-masing milik negara anggota individu. Unit Kebangsaan ini bekerjasama melalui perkongsian maklumat dan mengumpulkan maklumat, di seluruh blok EU, untuk tujuan keselamatan.

Adakah saya memerlukan ETIAS sedang transit melalui Lapangan Terbang Belgium?

Tidak, jika anda berasal dari negara yang dikecualikan visa dan transit melalui mana-mana lapangan terbang dalam Kawasan Schengen, termasuk Belgium, anda tidak memerlukan ETIAS yang diluluskan melainkan anda meninggalkan kawasan transit lapangan terbang. Jika anda meninggalkan kawasan transit lapangan terbang, maka anda perlu mendapatkan ETIAS yang diluluskan.

Adakah saya memerlukan ETIAS apabila memasuki Belgium melalui darat, udara dan laut?

Ya, pelancong dari negara ketiga yang dikecualikan visa akan memerlukan ETIAS untuk memasuki Belgium atau mana-mana negara Schengen lain, tanpa mengira mod pengangkutan.

Adakah memohon ETIAS Belgium berbeza daripada negara lain?

Tidak, proses permohonan ETIAS adalah sama untuk semua negara Schengen. Anda tidak memohon negara tertentu, tetapi untuk masuk ke Zon Schengen.

Bolehkah saya menggunakan ETIAS Belgium untuk melawat negara lain?

Ya, ETIAS yang diluluskan membolehkan anda melakukan perjalanan bebas dalam Zon Schengen, yang merangkumi 27 negara-negara Eropah, termasuk Belgium.

Berapa lama saya boleh tinggal di Belgium dengan ETIAS?

Dengan ETIAS yang diluluskan, anda boleh tinggal di Kawasan Schengen, termasuk Belgium, sehingga 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari.

Bolehkah saya tinggal 90 hari di Belgium kemudian melawat negara Schengen yang lain selama 90 hari lagi?

Tidak, had 90 hari dikenakan kepada seluruh Zon Schengen, bukan negara individu di dalamnya. Tidak mungkin untuk menetapkan semula kiraan 90 hari dengan bergerak antara negara-negara Schengen.

Bagaimanakah saya boleh menghubungi pejabat ETIAS tempatan untuk Belgium yang terdekat dengan saya?

ETIAS adalah sistem yang diuruskan oleh Kesatuan Eropah, jadi tidak ada pejabat ETIAS khusus di Belgium atau mana-mana negara Schengen yang lain. Anda boleh menghubungi pihak berkuasa Eropah yang berkaitan untuk sebarang pertanyaan berkaitan ETIAS.

Jika ETIAS saya ditolak untuk Belgium, bagaimana saya boleh membuat rayuan?

Jika ETIAS anda dinafikan, anda akan menerima sebab penafian tersebut. Setiap negara anggota akan mempunyai proses untuk merayu keputusan ETIAS, dan anda harus mengikuti arahan yang diberikan dalam pemberitahuan penafian.

Apakah proses temuduga untuk Belgium untuk rayuan ETIAS?

Tiada proses temuduga khusus untuk Belgium. Jika ETIAS anda ditolak, anda akan menerima maklumat tentang cara merayu keputusan itu, yang akan berbeza-beza bergantung kepada negara ahli yang memproses permohonan anda.

Bagaimana jika saya kehilangan pasport semasa di Belgium menggunakan ETIAS yang diluluskan?

Jika anda kehilangan pasport anda di Belgium, segera laporkan kepada polis tempatan dan hubungi kedutaan atau konsulat negara asal anda di Belgium. Ingat, ETIAS anda dikaitkan dengan pasport anda, jadi anda perlu mendapatkan kebenaran ETIAS baru apabila anda mendapat pasport baru.

Jika ETIAS saya dibatalkan semasa di Belgium, adakah saya masih boleh mendapatkan ETIAS lain?

Ya, jika ETIAS anda dibatalkan, anda akan diberi alasan untuk pembatalan dan arahan tentang cara memohon semula. Ingat, ETIAS sah untuk seluruh Kawasan Schengen, jadi pembatalan akan menjejaskan keupayaan anda untuk melakukan perjalanan di semua negara Schengen.