ETIAS dan Brexit

Warganegara British akan memerlukan ETIAS untuk melawat EU dari 2025

Adakah warganegara British memerlukan ETIAS untuk melawat negara anggota EU selepas Brexit?

UK kini dianggap sebagai 'negara ketiga' dan boleh melakukan perjalanan ke EU tanpa kebenaran perjalanan sehingga ETIAS dilancarkan 2025. Keperluan ETIAS untuk pelancong British telah disahkan oleh EU pada tahun 2019.

Adakah terdapat kemungkinan Visa Schengen diperlukan untuk warganegara Britain pada bila-bila masa selepas Brexit atau sebelum ETIAS?

Tidak, warganegara British akan memerlukan ETIAS apabila sistem dilancarkan . 2025 ETIAS.MY telah memberikan analisis mengenai perbezaan antara ETIAS dan Visa Schengen yang harus dipertimbangkan oleh pelancong ketika merancang perjalanan EU.

Mengapa penting jika ETIAS atau Visa Schengen diperlukan untuk warganegara British?

Dengan kos yang dicadangkan sebanyak € 7 setiap permohonan, kos ETIAS akan menjadi sebahagian kecil daripada permohonan visa Schengen, yang kini berharga € 60. Visa Schengen memerlukan pemohon mengemukakan permohonan mereka secara peribadi di konsulat negara destinasi yang dimaksudkan. ETIAS akan menjadi kebenaran perjalanan dalam talian yang boleh didapati secara dalam talian, bermula dari sini 2025. ETIAS juga akan memberikan lebih banyak fleksibiliti kepada pelancong. Visa Schengen sah untuk tempoh sehingga 90 hari dalam mana-mana tempoh masa 180 hari tertentu. ETIAS yang diluluskan, sebaliknya, akan sah selama tiga tahun atau tarikh tamat tempoh pasport (yang mana terdahulu), dan boleh digunakan untuk penginapan sehingga 90 hari dalam tempoh 180 hari.

Saya sudah mempunyai pasport untuk negara anggota EU yang lain, adakah saya memerlukan ETIAS?

Jika anda mempunyai pasport dari negara anggota EU, maka anda tidak memerlukan ETIAS selagi anda melakukan perjalanan di pasport ETIAS atau negara anggota EU yang berkenaan.

Saya mempunyai status pemastautin di negara anggota EU, namun berdasarkan keperluan ETIAS, ia menyatakan saya memerlukan ETIAS. Adakah status tempat tinggal saya bermaksud saya tidak memerlukan ETIAS?

Tidak, jika anda memegang pasport dari negara di mana ETIAS adalah keperluan, anda memerlukan ETIAS tanpa 2025 mengira status kediaman anda di negara anggota EU. Walau bagaimanapun, jika anda memegang pasport atau kewarganegaraan di negara anggota EU yang lain, anda tidak akan memerlukan ETIAS yang diluluskan.

Apa yang berlaku jika saya mempunyai rekod jenayah, penyakit berjangkit, atau sejarah lain yang boleh menjejaskan kebolehterimaan saya?

EU masih belum memformalkan syarat-syarat yang tepat, sejarah jenayah, dan faktor-faktor pembatalan kelayakan lain yang akan mengakibatkan permohonan ETIAS yang ditolak atau tidak layak. Sekiranya warganegara British dinafikan ETIAS kerana sejarah jenayah, keadaan perubatan, atau sejarah peribadi lain yang dianggap sebagai risiko keselamatan kepada EU, pemohon akan diberi pilihan untuk merayu keputusan itu kepada negara anggota EU yang telah menolak permintaan ETIAS pemohon. EU masih belum menentukan proses lain atau kebenaran perjalanan alternatif untuk pemohon yang telah ditolak permintaan rayuan ETIAS mereka.

Di manakah saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai keperluan kebenaran perjalanan untuk warganegara Britain selepas Brexit atau sekiranya tiada Brexit?

Di manakah saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ETIAS?

  1. Soalan lazim ETIAS
  2. Keperluan ETIAS
  3. Negara Anggota ETIAS
  4. Siapa yang Memerlukan ETIAS?