Apa itu ETIAS?

Pengenalan

ETIAS bermaksud Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah. Ia diumumkan oleh Suruhanjaya Eropah pada November 2016 dan telah dilaksanakan ke dalam undang-undang pada September 2018. Tujuan membentuk sistem ini adalah untuk meningkatkan keselamatan negara anggota EU di rantau Schengen dengan menangkap data mengenai pelancong yang kini melawat kawasan itu tanpa visa.

ETIAS akan membuat pra-skrin pengembara dari "negara ketiga", yang merupakan warganegara dari negara-negara yang tidak memerlukan Visa Schengen. Saringan itu berkaitan dengan keganasan atau risiko berkaitan penghijrahan. Objektifnya adalah untuk mengenal pasti individu yang menimbulkan ancaman keselamatan sebelum mereka dapat pergi ke kawasan Schengen.

ETIAS bukan visa, ia adalah pengecualian visa, sama seperti ESTA A.S . dan eTA Kanada. Pelancong yang sedang melawat negara-negara Anggota Eropah tanpa visa, akan memerlukan ETIAS dan 2025 seterusnya. Pemegang pasport pasaran tunggal EU dikecualikan daripada ETIAS. 

Objektif ETIAS

Kemudahan - Mengurangkan masa menunggu sempadan untuk pelancong dan menyelaraskan kemasukan ke negara anggota EU.

Kecekapan sempadan - Meningkatkan pengurusan sempadan untuk anggota keselamatan yang menyaring pelancong semasa ketibaan dan berlepas dari negara anggota EU.

Ketelusan - Membantu EU ke arah mencapai matlamat dasar liberalisasi visa yang akan membolehkan rakyat lebih banyak negara memasuki EU tanpa memerlukan Visa Schengen.

Imigresen - Membolehkan pihak berkuasa sempadan mengesan penyelewengan penghijrahan dan penyalahgunaan perjalanan EU tanpa visa.

Keselamatan - Membantu negara anggota EU mengukuhkan proses dan prosedur keselamatan sempadan mereka terhadap jenayah dan keganasan.

Pembiayaan - Menyediakan sumber pendapatan tambahan untuk belanjawan EU serta untuk menguruskan perjalanan bebas visa perniagaan, pelancongan dan pelawat transit.

Rasional untuk ETIAS

Pada masa ini, sebilangan besar individu, dari negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Kanada, yang ingin melancong ke Eropah tidak perlu memohon visa sebelum ketibaan mereka. Suruhanjaya Eropah, badan yang membuat peraturan untuk 27 ahli Kesatuan Eropah telah merangka skim yang akan bermakna warganegara ini (contohnya Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand, dan lain-lain) perlu memberikan maklumat tentang diri mereka dan sebab pengaturan perjalanan mereka melalui aplikasi dalam talian sebelum tiba di Eropah. Senarai negara yang layak ETIAS sering berubah. Oleh itu, pelancong dinasihatkan untuk membiasakan diri dengan keperluan sebelum berlepas ke negara EU.

Suruhanjaya EU telah mencadangkan sistem kebenaran pra-perjalanan baru kerana perubahan dalam bilangan pelawat yang datang ke Eropah dan sebab-sebab mengapa mereka pergi ke sana. Diharapkan sistem ini akan menghalang penjenayah dan pengganas yang berpotensi serta memantau semua orang yang berhasrat melawat untuk menyediakan tahap keselamatan yang lebih tinggi bagi penduduk Eropah.

 1. Terdapat empat sebab utama di sebalik pengenalan ETIAS:
 2. Terdapat lebih ramai orang yang melawat Eropah, dengan kira-kira 50 juta pelawat individu tahun lepas dan lebih daripada 200 juta penyertaan.
 3. Bilangan pelarian dan orang yang mencari suaka atas pelbagai sebab, termasuk penganiayaan, perang, faedah ekonomi dan lain-lain, telah meningkat dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
 4. Insiden pengganas telah menjadi lebih kerap dan ini telah memberi kesan yang membimbangkan dan tidak menentu kepada rakyat Eropah. Negara-negara yang baru-baru ini terjejas ialah Perancis, Belgium, Jerman dan Sepanyol.
 5. Kemajuan dalam teknologi komunikasi elektronik serta penggunaan Internet oleh pelancong di seluruh dunia telah membuat bentuk elektronik kebenaran pra-perjalanan cara yang realistik dan praktikal untuk mendapatkan jenis maklumat yang akan terbukti berguna kepada pihak berkuasa sempadan kolektif Eropah dan kakitangan keselamatan.

Apakah negara di Kawasan Schengen?

Terdapat tiga kategori negara yang berbeza, atau perkumpulan, kawasan Schengen Eropah. Negara-negara 27 Schengen pada dasarnya sama dengan negara-negara 27 di Kesatuan Eropah itu sendiri, tetapi terdapat sedikit yang ada di Schengen dan bukan di EU dan sebaliknya. Negara-negara Schengen mempunyai peraturan imigresen yang seragam dan kebebasan bergerak untuk warganegara masing-masing.

Kumpulan pertama daripada tiga kumpulan itu adalah warga E.U. dan Schengen. Orang-orang ini bebas untuk melawat, tinggal dan bekerja di negara masing-masing, jadi tidak ada sekatan.

Dalam kumpulan kedua adalah warganegara sebilangan besar negara bukan Eropah.  Mereka tidak memerlukan visa untuk melawat Eropah, tetapi terdapat sekatan ke atas berapa lama mereka boleh tinggal dan apa yang mereka boleh lakukan di sana, terutamanya jika mereka ingin belajar, bekerja atau hidup atau lebih lama daripada 3 bulan pada satu-satu masa. Kumpulan inilah yang akan terjejas oleh ETIAS. Amerika, Kanada, Australia, Jepun, Malaysia dan banyak lagi berada dalam kumpulan ini. Kumpulan ini mungkin merupakan kumpulan yang memerlukan pengecualian visa ETIAS .

Kumpulan ketiga terdiri daripada warganegara negara-negara bukan Eropah yang memerlukan visa sebelum mereka pergi ke Eropah. Kebanyakan orang dalam kumpulan ini adalah warganegara negara-negara dunia ketiga yang lebih miskin atau mereka yang mempunyai hubungan yang kurang kuat dari segi budaya dan ekonomi dengan EU.

Persamaan Dengan Sistem Kebenaran Elektronik Lain

Beberapa negara lain telah pun memperkenalkan sistem kebenaran elektronik yang dipohon secara dalam talian dan dikeluarkan sebelum perjalanan bermula.

Australia memperkenalkan eVisitor dan pihak berkuasa perjalanan elektronik sendiri, atau eTA, pada tahun 1996. Ini pada dasarnya untuk mempercepatkan pemprosesan visa untuk sejumlah besar pelancong yang ingin melawat Australia.

A.S. memperkenalkan sistem elektronik automatik untuk Kebenaran Perjalanan (ESTA) pada tahun 2007 untuk pemegang pasport tertentu. Ini adalah sistem pengecualian visa untuk warganegara negara-negara yang dianggap sebagai risiko yang agak rendah terhadap keselamatan AS.

Kanada adalah negara yang paling baru-baru ini untuk memperkenalkan sistem yang sama seperti AS yang dipanggil eTA.

Permohonan ETIAS

ETIAS hanya berkaitan dengan pelancong yang melakukan perjalanan tanpa visa ke negara anggota EU. Proses permohonan bertujuan untuk mengambil masa kira-kira 10 minit atau kurang. Aplikasi pemprosesan laman web ETIAS akan menyokong peranti mudah alih, desktop dan mudah alih. Jenis maklumat yang diminta termasuk:

 • Data biometrik dan peribadi seperti nama, tarikh lahir dan jantina
 • Maklumat hubungan pemohon seperti alamat e-mel alamat rumah
 • Sejarah pendidikan, seperti sekolah rendah, menengah, vokasional, universiti, atau tiada pendidikan
 • Maklumat dokumen perjalanan, seperti pasport atau dokumen lain, termasuk data seperti nombor dokumen, tarikh terbitan, tarikh luput dan negara
 • Pekerjaan atau pekerjaan semasa, termasuk tajuk serta butiran hubungan
 • Negara anggota EU pertama ketibaan
 • Soalan latar belakang yang berkaitan dengan aktiviti jenayah sebelumnya, penggunaan dadah, perjalanan ke zon konflik, serta sejarah imigresen EU dan bukan EU.

Pihak ketiga boleh memohon bagi pihak pemohon, namun ini mesti didedahkan pada masa mengemukakan permohonan. Pihak ketiga juga perlu memberikan nama dan maklumat syarikat mereka, jika berkaitan, serta butiran hubungan dan hubungan mereka dengan pemohon. Maklumat lanjut mengenai borang permohonan ETIAS boleh didapati di sini: https://etias.my/artikel/apa-yang-akan-ada-pada-borang-permohonan-etias

Pembayaran

Bayaran ETIAS yang dikenakan ke atas permohonan untuk pelancong berumur antara 18 dan 70 tahun adalah €7. Tiada yuran ETIAS untuk pelancong di bawah umur 18 tahun, atau lebih dari umur 70 tahun. Setiap pelancong, tanpa mengira umur mereka, akan memerlukan ETIAS yang diluluskan sebelum ketibaan mereka ke Kawasan Schengen.

Pemprosesan

Permohonan ETIAS diproses secara automatik berdasarkan tiga faktor berikut:

 • Identiti - Adakah identiti pemohon sepadan dengan pasport mereka?
 • Dokumen perjalanan - Adakah butiran dokumen perjalanan sepadan dengan maklumat yang diberikan oleh pemohon di bahagian lain? Adakah dokumen perjalanan sah dikeluarkan oleh negara berkelayakan ETIAS?
 • Soalan latar belakang - Adakah jawapan sepadan dengan data yang disimpan dalam pangkalan data yang disemak oleh Unit Pusat ETIAS?

Pemohon mengenal pasti, dokumen perjalanan dan soalan latar belakang kemudian diperiksa terhadap Sistem Maklumat Schengen (SIS), Sistem Maklumat Visa (VIS), DATA EUROPOL, pangkalan data Dokumen Perjalanan Interpol Dicuri dan Hilang (SLTD) dan dokumen perjalanan Interpol yang berkaitan dengan pangkalan data Notis (TDAWN), EURODAC dan lain-lain, selain peraturan pemeriksaan dan senarai pantau Unit Pusat ETIAS sendiri. Padanan positif yang dikesan oleh sistem pemprosesan automatik yang menganggap pemohon sebagai risiko keselamatan atau penghijrahan yang mungkin, ia akan mengakibatkan aplikasi ETIAS diproses secara manual. Pemprosesan manual dilakukan oleh Unit Pusat ETIAS dan Unit Nasional ETIAS di mana berkaitan. Jika maklumat tambahan diperlukan daripada pemohon, mereka akan dihubungi dalam masa beberapa hari selepas menerima pemberitahuan bahawa ETIAS mereka memerlukan pemprosesan tambahan. Sistem ETIAS akan menyediakan semua pemohon pemberitahuan mengenai status ETIAS "diluluskan", "ditolak" atau "pemprosesan manual" mereka dalam masa 96 jam selepas permohonan dikemukakan.

Pemberitahuan Pemohon

Kelulusan ETIAS

Kebanyakan pemohon ETIAS akan dimaklumkan sama ada dengan serta-merta atau dalam masa beberapa jam selepas kebenaran mereka diluluskan. Kebenaran perjalanan ETIAS yang sah dikaitkan dengan pasport pemohon dan mempunyai nombor permohonan uniknya sendiri. ETIAS akan sah selama tiga tahun atau sehingga tarikh pasport atau dokumen perjalanan tamat, yang mana tarikh diutamakan.

Pemprosesan Manual ETIAS

Permohonan akan diproses secara manual jika data pengembara sepadan dengan hit dalam salah satu pangkalan data EU. Pemohon boleh dihubungi oleh Unit Pusat ETIAS atau Pasukan Kebangsaan ETIAS untuk menyediakan dokumentasi tambahan untuk memproses permohonan. Selain itu, pemohon juga boleh diberi pilihan untuk menghadiri temuduga di konsulat negara anggota EU yang berdekatan jika dokumentasi sahaja tidak mencukupi untuk memproses permohonan.

Keengganan ETIAS

Pemohon yang dinafikan ETIAS akan menerima sebab penolakan mereka. Ini termasuk maklumat mengenai negara anggota EU tertentu yang memutuskan permohonan itu.

Pemohon yang telah dinafikan ETIAS mempunyai hak untuk merayu. Rayuan perlu dikemukakan kepada negara anggota EU yang menolak ETIAS. Pemprosesan rayuan juga akan berlaku di negara anggota EU yang sama ini.

ETIAS di lapangan terbang

Pelancong yang tiba ke kawasan Schengen melalui udara, darat atau laut perlu mengemukakan kebenaran perjalanan yang sah. Menggunakan pemeriksaan Sistem Keluar Masuk (EES), pihak berkuasa sempadan EU akan memeriksa pasport, visa atau ETIAS pengembara untuk menentukan kebolehterimaan. Pengembara tanpa pasport dari negara anggota EU, ETIAS yang sah atau visa Schengen yang sah tidak akan dibenarkan masuk.

Pembatalan dan pembatalan ETIAS

ETIAS yang diluluskan tidak menjamin kemasukan ke negara anggota EU. Kebolehterimaan ditentukan oleh pegawai sempadan EU. Selain itu, ETIAS yang diluluskan boleh dibatalkan jika pengembara dianggap telah memperoleh menggunakan penipuan atau penipuan.  Permohonan ETIAS juga akan dibatalkan kerana amaran baru diterima dalam pangkalan data keselamatan EU kerana pengembara tidak dibenarkan masuk, atau laporan kehilangan atau dokumen perjalanan yang dicuri. Setiap negara anggota, melalui Unit Nasional ETIAS yang berkaitan, bertanggungjawab untuk membatalkan kebenaran ETIAS yang diluluskan jika amaran sepadan dengan kebenaran pengembara.

Begitu juga, ETIAS boleh dibatalkan jika keadaan pemohon ETIAS berubah berkaitan dengan kelayakan mereka, seperti sabitan jenayah baru-baru ini, aktiviti pengganas, atau perjalanan ke kawasan konflik. ETIAS juga akan dibatalkan sekiranya tamat tempoh pasport, atau penukaran nama pengembara.

Struktur ETIAS

Struktur sistem ETIAS terdiri daripada tujuh komponen teras, masing-masing mempunyai sistem dan pasukan mereka sendiri untuk memudahkan pemprosesan aplikasi ETIAS dan pengurusan sistem dan proses yang berkaitan.

Unit Pusat ETIAS

Unit Pusat ETIAS berada di bawah pengurusan Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah. Menyimpan rekod data permohonan semasa serta memastikan ketepatannya. Juga mengesahkan aplikasi di mana terdapat terhadap salah satu pangkalan data yang digunakan untuk menyaring pelancong. Bertanggungjawab untuk menentukan, menilai, menguji dan mengkaji semula peraturan pemeriksaan ETIAS dan risiko mereka, bersama Lembaga Saringan ETIAS. Bertanggungjawab menjalankan audit pengurusan aplikasi ETIAS dan pematuhan kepada peraturan pemeriksaan ETIAS dengan pertimbangan privasi pemohon dan perlindungan data.

Unit Kebangsaan ETIAS

Setiap negara anggota EU adalah sebahagian daripada Unit Nasional ETIAS. Unit Nasional ETIAS akan menilai dan memutuskan permohonan di mana Unit Pusat ETIAS tidak dapat memproses permohonan ETIAS secara automatik. Unit Nasional ETIAS perlu memberikan alasan untuk membenarkan atau menolak permohonan. Unit Kebangsaan ETIAS juga boleh memberikan pendapat dan berkongsi maklumat di kalangan negara anggota melalui unit nasional mereka.

Agensi Kesatuan Eropah untuk Kerjasama Penguatkuasaan Undang-undang (Europol)

Europol adalah agensi penguatkuasaan undang-undang EU yang menangani jenayah terancang dan keganasan di kalangan negara anggota EU. Europol bertanggungjawab menguruskan senarai pantau ETIAS, dengan kerjasama Unit Nasional ETIAS. Dalam keadaan di mana data pemohon ETIAS sepadan dengan data Europol semasa peringkat pemprosesan automatik, Unit Nasional ETIAS akan bertindak untuk membantu menentukan sama ada permohonan itu harus diluluskan, ditolak, atau memerlukan dokumentasi tambahan dari pemohon.

Agensi Kesatuan Eropah untuk Pengurusan Operasi Sistem IT Berskala Besar dalam Bidang Kebebasan, Keselamatan dan Keadilan (eu-LISA)

Eu-LISA adalah agensi yang mengendalikan sistem IT berskala besar untuk EU. eu-LISTA bertanggungjawab untuk reka bentuk teknikal, pembangunan dan pengurusan ETIAS. Entiti ini juga akan bertanggungjawab untuk mengekalkan privasi dan keselamatan semua data pemohon yang dikemukakan melalui sistem maklumat digital ETIAS.

Lembaga Pemeriksaan ETIAS

Lembaga Pemeriksaan ETIAS adalah koleksi wakil dari Unit Kebangsaan ETIAS, Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah dan Europol. Mereka memutuskan penunjuk risiko untuk menguruskan senarai pemerhatian ETIAS, serta pengurusan kriteria yang digunakan untuk menentukan, menilai dan menyemak semula penunjuk risiko.

Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah

Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah adalah agensi EU, yang bertanggungjawab untuk mengawal sempadan Kawasan Schengen, dengan bantuan pihak berkuasa sempadan di setiap negara anggota individu. Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah akan menguruskan Unit Pusat ETIAS. Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah, bersama eu-LISA, adalah pengawas utama ETIAS.

Lembaga Panduan Hak Asasi ETIAS

Ahli-ahli Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah, Penyelia Perlindungan Data Eropah, dan Agensi Hak Asasi membentuk jawatankuasa penasihat bebas untuk tujuan memastikan permohonan diproses dengan cekap, adil, dan selamat. Cadangan mereka kemudiannya diserahkan kepada Lembaga Saringan ETIAS untuk kemungkinan pelaksanaan dalam kemas kini ETIAS akan datang.