ETIAS Sepanyol - Pengecualian visa Eropah untuk Sepanyol

Ramai orang di luar Eropah telah membaca tentang perubahan yang akan berlaku dalam peraturan untuk melawat bahagian dunia itu. Malah warga Britain, yang merupakan antara pelawat paling banyak ke destinasi kegemaran di Eropah seperti Perancis, Sepanyol dan Itali, telah mengetahui bahawa mereka akan terjejas oleh sistem baru yang dijangka dilancarkan dalam 2025 .

Apakah ETIAS dan siapa yang akan terjejas?

Sebagai permulaan, Sistem Kebenaran Perjalanan dan Maklumat Eropah atau ETIAS sebenarnya bukan visa, dan secara teknikal merupakan percubaan pertama untuk mewujudkan pengecualian visa Eropah. Ia akan melibatkan mengisi permohonan dalam talian dengan lebih daripada 18 tahun membayar yuran € 7 sebelum tiba di salah satu negara Schengen Eropah. Jika ETIAS anda diluluskan, semua yang anda perlukan apabila anda tiba bersama-sama dengan pasport atau dokumen perjalanan anda . Anda akan dibenarkan tinggal selama 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari dan anda akan dibenarkan untuk melakukan perjalanan dengan bebas di seluruh zon Schengen. Ini sama seperti cara A.S. beroperasi dengan sistem pengecualian visa untuk pelancong bona fide yang dipanggil ESTA. Pada tahun 2016, Kanada menggunakan sistem kebenaran perjalanan elektroniknya sendiri yang dikenali sebagai eTA.

Adakah saya perlu memohon ETIAS?

Perubahan baharu itu tidak semestinya bermakna semua pelancong akan terjejas. Ia bergantung kepada pasport yang anda pegang untuk perjalanan. Pada asasnya, ETIAS akan diperlukan oleh warganegara negara ketiga. Pelancong ini sebelum ini dapat memasuki Eropah tanpa visa. Terdapat kira-kira negara-negara 60 yang layak untuk memohon ETIAS apabila sistem dilancarkan. Senarai itu termasuk negara-negara seperti Amerika Syarikat, Kanada, banyak negara Amerika Latin, serta Jepun dan Malaysia, hanya untuk menyebut beberapa.

Pelancong yang perlu memohonVisa S chengen tidak terjejas oleh pelancaran ETIAS dan oleh itu, tidak layak untuk memohon ETIAS.

Apakah perbezaan antara E.U. dan Schengen?

Zon Schengen atau negara Schengen mempunyai peraturan sempadan yang sama, yang membenarkan perjalanan bebas dalam zon tetapi menghalang orang lain daripada tinggal terlalu lama tanpa kebenaran. Malah, hampir semua negara Schengen juga merupakan sebahagian daripada E.U. (pengecualian adalah Iceland, Liechtenstein, Norway dan Switzerland). Terdapat juga beberapa negara yang berada di E.U. tetapi tidak berada di Schengen, seperti Ireland, Bulgaria, Romania, Croatia dan Cyprus.

Berapakah kos ETIAS?

Suruhanjaya EU, yang wujud untuk membuat peraturan mengenai apa yang mempengaruhi EU, telah mengesahkan butiran sistem ETIAS pada bulan November 2016. Kebanyakan pelawat biasa berharap bahawa ia hanya akan menelan kos kira-kira sama dengan ESTA Amerika, iaitu $ 21, tetapi ia diumumkan untuk kos € 7 untuk individu yang berumur lebih dari 18 tahun dan percuma untuk mereka yang berumur di bawah 18 tahun.

ETIAS akan bertahan selama tempoh bertahun-tahun 3, atau tarikh tamat tempoh pasport, yang mana terdahulu. Versi Amerika, ESTA, sah selama 2 tahun sebaik sahaja ia dikeluarkan, walaupun itu tidak bermakna anda boleh tinggal di AS untuk tempoh itu. Anda hanya mendapat 90 hari walaupun anda telah dikeluarkan dengan ESTA. Sebaik sahaja anda telah keluar dari A.S. selama 90 hari tambahan, anda kemudian boleh kembali untuk lawatan lain menggunakan ESTA yang sama.

Mengapa ETIAS diperlukan untuk melawat Sepanyol?

Idea sesuatu seperti ETIAS telah wujud selama beberapa tahun, tetapi tidak banyak yang datang sehingga pusingan pengeboman dan serangan pengganas baru-baru ini, ditambah pula dengan krisis pelarian yang belum pernah terjadi sebelumnya. Negara-negara zon Schengen secara amnya cukup berpuas hati dengan peraturan yang telah ditetapkan sekarang, terutamanya keupayaan untuk bergerak bebas dari satu negara ke negara seterusnya tanpa perlu bersusah payah menunjukkan pasport. Walau bagaimanapun, terdapat perasaan bahawa perkara-perkara telah terlalu lemah. Telah difikirkan bahawa beberapa orang yang agak tidak baik telah tergelincir ke Eropah kerana kekurangan kawalan ke atas siapa yang dibenarkan masuk.

Hujah utama ETIAS ialah ia akan membolehkan pihak berkuasa memeriksa pelawat sebelum mereka dapat memasuki negara ini. Sekiranya terdapat apa-apa yang mencurigakan tentang pelawat yang berpotensi, mereka tidak akan dibenarkan datang ke Eropah. Terdapat juga pelbagai titik data pengembara yang akan dikongsi antara zon Schengen yang diharapkan akan meningkatkan keselamatan masa depan blok itu.

ETIAS akan diperlukan untuk pelancong yang layak memasuki Sepanyol bermula awal 2025.