Apakah Kawasan Schengen?

Apakah Kawasan Schengen?

Kawasan Schengen kini terdiri daripada 27 negara-negara Eropah yang telah menandatangani Perjanjian Schengen. Ini adalah perjanjian di mana semua penandatangan telah bersetuju untuk menghapuskan sempadan negara mereka untuk memudahkan perdagangan antara negara anggota serta mempercepatkan prosedur lintasan sempadan untuk ahli perniagaan dan pelawat.

Ahli-ahli 27 Kawasan Schengen semasa adalah: Austria, Belgium, Croatia, Republik Czech, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Iceland, Itali, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Sepanyol, Sweden dan Switzerland .

Warganegara mana-mana negara anggota tidak perlu mengemukakan pasport atau kad pengenalan apabila memasuki negara anggota manakala warganegara negara di luar Kawasan Schengen memerlukan pasport atau dokumentasi perjalanan lain yang boleh diterima.

Countries that will require ETIAS are those currently in the Schengen Area.

Perjanjian Schengen

Schengen adalah sebuah bandar kecil di tenggara Luxembourg dan di sini pada 14 Jun 1985 bahawa lima negara Eropah bertemu untuk menandatangani apa yang dikenali sebagai Perjanjian Schengen. Selepas Perang Dunia II Eropah pada dasarnya dibahagikan kepada dua kem. Satu pihak membayangkan komuniti Eropah yang tidak mengendalikan kawalan sempadan atau pemeriksaan antara negara-negara Eropah, dengan itu membenarkan perdagangan dan pergerakan bebas, sementara kem lain menentang keras idea ini. Penyokong utama pergerakan bebas tanpa sempadan ini adalah Jerman dan Perancis yang meletakkan konsep itu di hadapan Majlis Eropah pada bulan Jun 1984 apabila diputuskan bahawa syarat-syarat tertentu perlu dipenuhi sebelum rancangan yang dicadangkan dapat menjadi kenyataan.

Dengan terma dan syarat Kesatuan Eropah yang diterima, garis panduan dan peraturan telah disediakan dan perjanjian yang ditandatangani oleh kedua-dua Jerman dan Perancis yang disertai oleh tiga negara Eropah yang lain: Belgium, Belanda dan Luxembourg.

Walaupun perjanjian asal menyatakan hasrat lima negara yang menandatangani untuk menghapuskan sempadan dalaman antara negara-negara ini, tidak sampai tahun 1990 bahawa konvensyen yang ditandatangani membenarkan Perjanjian Schengen dilaksanakan. Konvensyen ini merangkumi semua isu yang berkaitan dengan pengenalan dan operasi Perjanjian Schengen termasuk:

 • Penghapusan kawalan sempadan dalaman antara negara anggota Schengen
 • Peraturan dan prosedur yang berkaitan dengan pengeluaran Schengen Visa standard yang diterima oleh semua negara Schengen
 • Pengenalan dan pengoperasian pangkalan data yang akan dipanggil Sistem Maklumat Schengen (SIS) yang mengandungi maklumat berkaitan dengan pengunjung yang berhasrat ke Kawasan Schengen yang bergerak dari negara bukan Schengen
 • Pengenalan sistem pertukaran maklumat antara pengawal keselamatan dalam negeri dan pegawai imigresen

Konsep menghapuskan kawalan sempadan dalaman untuk meningkatkan perdagangan dan pelancongan terbukti popular di beberapa negara dan lima anggota pengasas asal tidak lama lagi disertai oleh empat negara lagi:

Ini menjadikan jumlah ahli Kawasan Schengen seramai sembilan orang tetapi walaupun peraturan asas telah ditetapkan dan Perjanjian Schengen diterima secara rasmi seawal tahun 1990, Kawasan Schengen hanya benar-benar wujud pada awal tahun 1995 apabila tujuh negara anggota sebenarnya mula menghapuskan kawalan keselamatan sempadan dalaman. Tujuh negara anggota yang menjadikan Kawasan Schengen menjadi kenyataan ialah: Belgium, Perancis, Jerman, Luxembourg, Sepanyol, Portugal dan Belanda.

Peluasan Kawasan Schengen

Berikutan keputusan untuk menghapuskan sempadan dalaman oleh tujuh negara Eropah, Kawasan Schengen berkembang pesat pada tahun-tahun berikutnya. Austria menyertai pada bulan April 1995 dan pengembangan berterusan pada akhir tahun 1996 dengan penambahan Denmark, Finland, Iceland, Norway dan Sweden.

April 2003 menyaksikan letupan maya dalam bilangan keahlian apabila tidak kurang daripada sembilan negara Eropah meletakkan pen ke kertas dan menyertai Kawasan Schengen yang semakin berkembang. Sembilan negara baharu itu ialah Republik Czech, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Slovakia dan Slovenia.

Bilangan negara Schengen pada tahun 2003 masing-masing berjumlah 24 dan Switzerland dan Liechtenstein masing-masing mendaftar pada tahun 2004 dan 2008.

Pada 1 Januari 2023, Croatia secara rasmi menyertai Kawasan Schengen sebagai ahli ke-27. Walau bagaimanapun, ia mengambil masa beberapa tahun untuk menyertai blok itu. Croatia menyatakan minat untuk menyertai Kawasan Schengen pada awal 2015. Kemudian, negara itu dilihat bertanggungjawab terhadap kemasukan besar-besaran pendatang tanpa izin yang mengembara dari Greece dan dibenarkan melalui Croatia dalam perjalanan ke negara anggota EU seperti Hungary, Austria dan Slovenia. Walaupun begitu, Croatia akhirnya menyertai Kawasan Schengen

Pengalihan keluar kawalan sempadan

Walaupun penghapusan kawalan sempadan antara negara jiran adalah matlamat Perjanjian Schengen, ini tidak selalu dapat dilakukan pada hari-hari awal. Negara anggota Schengen yang berkongsi sempadan secara berkesan boleh mengubah dasar sempadan untuk rakan-rakan negara jiran tetapi ini tidak berlaku apabila keahlian kecil dan tersebar di seluruh benua Eropah. Malah pada tahun-tahun awal, Kawasan Schengen hampir menjadi blok kukuh negara-negara yang meliputi hampir seluruh Eropah dan negara-negara anggota mula menghapuskan kawalan sempadan darat, laut dan juga lapangan terbang.

Proses ini bermula seawal tahun 1995 apabila negara-negara jiran Perancis, Jerman, Belanda, Luxembourg dan Itali mula-mula melaksanakan Perjanjian Schengen seperti Sepanyol dan Portugal yang juga berkongsi sempadan yang sama. Penghapusan kawalan sempadan dalaman berterusan apabila anggota baru menandatangani perjanjian dengan penandatangan terakhir, Liechtenstein, menghapuskan sempadan dalamannya pada Disember 2011.

Negara-negara di Zon Schengen

Zon Schengen merangkumi 27 negara-negara, dengan lebih ramai ahli yang berpotensi pada tahun-tahun akan datang. Berikut adalah negara-negara peserta semasa yang merupakan sebahagian daripada Kawasan Schengen:

 • Austria
 • Belgium
 • Croatia
 • Republik Czech
 • Denmark
 • Estonia
 • Finland
 • Perancis
 • Jerman
 • Yunani
 • Hungary
 • Iceland
 • Itali
 • Latvia
 • Liechtenstein
 • Lithuania
 • Luxembourg
 • Malta
 • Belanda
 • Norway
 • Poland
 • Portugal
 • Slovakia
 • Slovenia
 • Sepanyol
 • Sweden
 • Switzerland

Austria

Negara alpine ini telah ditandatangani ke dalam Perjanjian Schengen pada tahun 1995, menambah Vienna yang indah dan kawasan luar bandar Austria yang indah ke Kawasan Schengen.

Belgium

Belgium adalah salah satu negara pertama yang menandatangani Perjanjian Schengen yang asal pada tahun 1985. Belgium adalah rumah kepada ibu kota Kesatuan Eropah, Brussels, dan bandar-bandar zaman pertengahan ikonik seperti Bruges, menangkap masa depan moden Eropah dan masa lalu bersejarah di satu tempat.

Croatia

Croatia adalah ahli ke-27 Kawasan Schengen. Negara ini telah menjadi ahli EU sejak 2013. Ia terkenal dengan pantai, yang termasuk bandar-bandar Split dan Dubrovnik. 

Czechia (Republik Czech)

Czechia menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Sejak itu, perjalanan ke bandar-bandar yang indah di negara ini seperti ibu negara Prague telah lebih mudah berbanding sebelum ini.

Denmark

Menandatangani Perjanjian Schengen tidak lama selepas cadangannya pada tahun 1996, Denmark mendapat banyak manfaat daripada pergerakan bebas yang disediakan oleh Kawasan Schengen. Ibu kotanya Copenhagen adalah jarak dekat dari Jambatan Øresund, yang menghubungkan semenanjung Scandinavia ke benua Eropah tengah buat kali pertama.

Estonia

Negara Baltik Estonia menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Di sempadan Timur benua Eropah, Zon Schengen menggalakkan perjalanan bebas dan mudah ke negara bekas Blok Soviet ini.

Finland

Penandatangan awal Perjanjian Schengen, Finland mendaftar dalam penyertaan Zon Schengen pada tahun 1996. Salah satu negara paling utara di Eropah, Kawasan Schengen membantu menghubungkan Finns dengan komuniti Eropah yang lebih besar dan sebaliknya.

Perancis

Seorang penandatangan pengasas Perjanjian Schengen, Perancis telah memainkan peranan penting dalam membentuk masyarakat Eropah. Salah satu negara terbesar di Kawasan Schengen, Perancis adalah pengaruh besar dalam mempromosikan Eropah yang lebih baik.

Jerman

Jerman adalah penandatangan pengasas Perjanjian Schengen pada tahun 1985. Terletak di tengah-tengah benua Eropah dan negara terbesar di kawasan ini mengikut penduduk, Jerman memainkan peranan penting dalam masyarakat Eropah dan negara-negara Zon Schengen.

Yunani

Pada tahun 1992, Greece menjadi tambahan utama kepada Zon Schengen. Penjenamaan semula daya tarikannya sebagai destinasi percutian cuaca panas, Perjanjian Schengen menjadikan perjalanan ke lokasi Yunani yang indah seperti Santorini lebih mudah.

Hungary

Hungary mendaftar di Kawasan Schengen pada tahun 2003. Negara Eropah bersejarah ini menjadi tuan rumah beberapa lokasi budaya yang kaya untuk pelawat melihat, seperti ibu kota Budapest.

Iceland

Dipisahkan dari benua Eropah oleh liga Lautan Atlantik, Iceland akan masuk ke Zon Schengen pada tahun 1996. Iceland menggalakkan perjalanan yang lebih bebas antara jiran-jiran Eropah di tanah besar Eropah berkat sekatan perjalanan yang dikurangkan sebagai peserta dalam Perjanjian Schengen.

Itali

Salah satu negara Eropah yang paling banyak dikunjungi, Itali mendaftar untuk penyertaan Zon Schengen pada tahun 1990. Akses Eropah ke bandar-bandar paling bersejarah di benua ini adalah lebih mudah berbanding sebelum ini. Semua jalan menuju ke Rom, tanpa sekatan sempadan untuk negara-negara yang mengambil bahagian.

Latvia

Negara Baltik Latvia menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Sebagai peserta dalam kebebasan pergerakan yang diperuntukkan oleh Zon Schengen, lebih ramai orang dapat melihat sejarah budaya yang kaya di negara ini hampir dua juta.

Liechtenstein

Dengan keluasan 160 km persegi, Liechtenstein adalah salah satu peserta terkecil di Kawasan Schengen. Liechtenstein mendaftar untuk penyertaan di Kawasan Schengen pada tahun 2008, yang membolehkan perjalanan yang lebih besar ke negara kecil ini dalam komuniti Eropah yang lebih besar.

Lithuania

Lithuania mendaftar untuk penyertaan Kawasan Schengen pada tahun 2003. Bersama-sama dengan negara-negara Baltik Estonia dan Latvia, penyertaan Lithuania dalam Zon Schengen membantu menghubungkan negara-negara Eropah paling timur ini ke seluruh benua.

Luxembourg

Salah satu penandatangan asal Perjanjian Schengen, bandar Schengen di Luxembourg adalah nama Kawasan Schengen dan lokasi di mana perjanjian itu ditandatangani. Dengan penduduk lebih dari setengah juta, peranan seminal Luxembourg dalam merangka Perjanjian Schengen bercakap dengan misi komuniti Eropah yang lebih besar: menghubungkan semua negara Eropah, tidak kira berapa besar atau kecil.

Malta

Malta menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Negara pulau kecil ini di tengah-tengah Laut Mediterranean dihubungkan dengan masyarakat Eropah dengan lebih bermakna.

Belanda

Belanda adalah antara yang pertama menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 1985. Terletak di Eropah Tengah, Belanda telah menjadi perlawanan di komuniti Eropah, menjadi tuan rumah institusi antarabangsa seperti Mahkamah Keadilan Antarabangsa dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Norway

Negara Scandinavia Norway mendaftar untuk penyertaan Zon Schengen pada tahun 1996. Salah satu negara Eropah Utara yang paling kaya dengan minyak menjadi sebahagian daripada masyarakat Eropah yang lebih besar.

Poland

Poland menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Salah satu negara yang paling menonjol dalam Blok Timur Perang Dingin, penyertaan Poland dalam dasar pan-Eropah ini menandakan era baru dalam keamanan dan kestabilan Eropah.

Portugal

Menandatangani pada tahun 1991, Portugal berada sejauh barat seperti benua Eropah pergi. Sebagai peserta dalam Perjanjian Schengen, negara bersejarah di semenanjung Iberia ini dihubungkan ke seluruh Eropah.

Slovakia

Slovakia menyertai Zon Schengen pada tahun 2003. Negara landlocked di Eropah Tengah ini kini mendapat manfaat daripada akses yang lebih besar kepada jiran-jiran Eropahnya.

Slovenia

Negara yang paling pergunungan Slovenia menandatangani Perjanjian Schengen pada tahun 2003. Terletak di antara Itali, Austria, dan Hungary, Slovenia mempunyai akses yang lebih baik kepada jiran-jiran mereka sebagai peserta Zon Schengen.

Sepanyol

Mendaftar untuk penyertaan Zon Schengen pada tahun 1991, Sepanyol adalah pengguna awal peningkatan manfaat perjalanan yang ditawarkan oleh Perjanjian Schengen. Salah satu negara yang paling bersejarah di Eropah, keahlian Sepanyol di Kawasan Schengen menyerlahkan sebab umum yang dikongsi oleh masyarakat Eropah.

Sweden

Negara Scandinavia Sweden mendaftar untuk pendaftaran ke Kawasan Schengen pada tahun 1996. Disambungkan ke tanah besar Eropah oleh jambatan Øresund, penyertaan Sweden di Kawasan Schengen membantu menghubungkan Eropah Utara ke seluruh Eropah.

Switzerland

Switzerland menyertai Kawasan Schengen pada tahun 2004. Salah satu negara Eropah yang paling berfikiran bebas, Switzerland bagaimanapun melihat manfaat penyertaan dalam Kawasan Schengen, bercakap dengan kepentingannya.

Negara-negara apa yang boleh menyertai Kawasan Schengen pada masa akan datang?

Pada masa yang ditetapkan, banyak negara Eropah yang tidak mengambil bahagian dalam Perjanjian Schengen boleh menyertai dasar penghijrahan bersatu ini. Sesetengah negara telah diluluskan untuk Kawasan Schengen dan boleh mula mengakui perjanjian yang mereka pilih.

Sebagai contoh, Ireland telah memutuskan untuk menarik diri daripada perjanjian itu dan beroperasi di bawah protokol perjalanan sendiri sebagai negara pulau. Sebagai ahli Kesatuan Eropah, Ireland mematuhi undang-undang kebebasan pergerakan tertentu di luar Perjanjian Schengen.

Romania, Bulgaria, Croatia, dan Cyprus mempunyai pra-kelulusan untuk penyertaan Kawasan Schengen pada masa akan datang tetapi sejak itu telah memilih untuk keluar buat masa ini.

Sebagai ahli Kesatuan Eropah, negara-negara ini mendapat manfaat dengan sudah memenuhi piawaian kebangsaan tertentu yang dituntut oleh Perjanjian Schengen. Dengan penekanan yang lebih besar diberikan kepada perpaduan Eropah, lebih banyak negara Eropah boleh memilih untuk mengambil bahagian dalam Kawasan Schengen, mewujudkan Eropah yang lebih bersatu sebagai hasilnya.

Apakah perbezaan antara Kawasan Schengen dan Kesatuan Eropah?

Pelancong ke Eropah dengan mudah boleh mengelirukan negara anggota EU dengan penyertaan Kawasan Schengen. Walaupun mereka sering bersilang, status ahli di EU tidak semestinya sama dengan penyertaan Zon Schengen dan sebaliknya.

Mengetahui perbezaan antara Kawasan Schengen dan Kesatuan Eropah memperdalam pemahaman anda tentang perjalanan Eropah, memastikan anda memahami apa yang anda harapkan dalam perjalanan anda.

Kesatuan Eropah Merupakan badan pentadbir; Kawasan Schengen adalah perjanjian migrasi

Kesatuan Eropah adalah badan pentadbir yang meluluskan undang-undang politik dan ekonomi yang mesti dipatuhi oleh negara anggotanya; Parlimen Eropah adalah institusi kerajaan tertinggi untuk negara anggota yang mengambil bahagian. Walaupun negara-negara EU mengekalkan dasar negara mereka sendiri, undang-undang Eropah yang diluluskan oleh Parlimen Eropah menyediakan rangka kerja undang-undang semasa.

Perjanjian Schengen bukanlah sebuah badan pentadbiran yang aktif tetapi merupakan dasar antarabangsa yang dipersetujui oleh negara-negara peserta. Tidak seperti Kesatuan Eropah, Perjanjian Schengen tidak meluluskan undang-undang; ia adalah undang-undang itu sendiri yang dipersetujui oleh negara-negara yang telah menandatangani kepada Zon Schengen. Set peraturan umum ini dipanggil pembebasan Schengen.

Kerana ia bukan badan pentadbir, Kawasan Schengen termasuk negara-negara Eropah yang bukan negara anggota Kesatuan Eropah. Negara-negara Kawasan Schengen di luar Kesatuan Eropah termasuk:

 • Iceland
 • Liechtenstein
 • Norway
 • Switzerland

Microstates Monaco, San Marino, dan Vatican City adalah ahli Kawasan de facto Schengen walaupun tidak menjadi ahli EU atau penandatangan Perjanjian Schengen.

Apakah cara terbaik untuk melancong di Kawasan Schengen?

Sebaik sahaja anda berada di Kawasan Schengen, bersiar-siar agak mudah. Bergantung pada di mana anda telah merancang untuk melawat sepanjang perjalanan anda, anda mungkin ingin meneroka pilihan perjalanan Eropah yang berbeza. Ini adalah empat cara terbaik untuk perjalanan melalui kawasan Visa Schengen:

 • Bas
 • Kereta
 • Pelan
 • Kereta api

Negara Schengen dengan bas

Bas adalah cara pengangkutan yang popular di Eropah. Benua Eropah agak padat; Sempadan luar antara negara jiran tidak pernah terlalu jauh. Akibatnya, bas menyediakan pelancong dengan cara yang berkesan untuk pengangkutan rentas sempadan antara negara.

Bas adalah cara pengangkutan yang ideal antara bandar-bandar yang mungkin tidak cukup popular untuk menjamin infrastruktur transit yang lebih berdedikasi. Sesetengah destinasi anda mungkin tidak mudah diakses dengan cara perjalanan konvensional, seperti kereta api.

Apabila kereta api gagal menyambung ke lokasi terpencil yang tidak termasuk dalam laluan kereta api, bas membantu mengisi jurang dan membawa anda ke tempat yang anda perlukan.

Negara Schengen dengan kereta

Bagi pelancong yang ingin melakukan perjalanan dengan syarat mereka sendiri, transit dengan kereta boleh membuka pelbagai destinasi pelancongan yang boleh diakses berdasarkan jadual pilihan anda. Menyewa kereta di Eropah membolehkan pelancong menetapkan kadar mereka sendiri; anda boleh menggunakan banyak lebuh raya yang menghubungkan Eropah semasa dalam perjalanan - tidak perlu merancang sekitar syarikat penerbangan, stesen kereta api, atau jadual bas.

Walaupun menyewa kereta boleh menjadi mahal, ia boleh memberi pelancong lebih kebebasan bergerak. Tambahan pula, terdapat dorongan kuat untuk mengembangkan stesen cas semula elektrik Eropah yang sudah mengagumkan untuk EV. Dengan Visa Schengen, pelancong antarabangsa bebas bergerak antara negara-negara Eropah tanpa pemeriksaan sempadan dengan kereta.

Negara Schengen dengan kapal terbang

Zon Schengen terdiri daripada kawasan yang besar di seluruh benua Eropah. Perjalanan dengan transit berasaskan darat adalah cara terbaik untuk mendapatkan sekitar negara-negara jiran. Apabila ia datang kepada transit antara negara-negara yang jauh, perjalanan udara adalah cara yang cekap untuk melihat sebanyak mungkin negara anggota Schengen.

Perjalanan udara boleh menjadi mahal. Tetapi terbang antara negara-negara Eropah boleh menjadi agak berpatutan, terutamanya apabila ditempah dengan syarikat penerbangan bajet Eropah. Orang dari negara bukan Schengen dinasihatkan untuk membawa dokumen perjalanan mereka semasa menaiki pesawat.

Negara-negara Schengen dengan kereta api

Infrastruktur kereta api Eropah adalah antara yang paling mantap di dunia. Mengenai memaksimumkan transit anda antara negara anggota Schengen, kereta api adalah salah satu pilihan terbaik yang boleh anda pilih.

Kereta api adalah cara terbaik untuk mengelilingi sempadan dalaman negara-negara Eropah yang diberikan dan menyeberang ke kawasan lain. Pas kereta api boleh didapati dengan harga yang berpatutan untuk pelancong batu yang boleh mendapatkan dari mereka.

The Schengen Visa

Kawasan Schengen boleh dianggap sebagai satu negara besar dengan sempadan luaran tunggal. Di bawah keadaan biasa ini adalah di mana pelancong atau pelawat akan menunjukkan pasport dan apa-apa dokumen perjalanan yang diperlukan untuk diperiksa oleh pihak berkuasa sempadan. Walau bagaimanapun, kerana tidak ada kawalan sempadan dalaman antara negara jiran Schengen, adalah perlu untuk memperkenalkan cara pemeriksaan yang bermaksud pelawat sebelum mereka memasuki mana-mana negara anggota dan penyelesaiannya adalah pengenalan Visa Schengen.

Kerana perjanjian timbal balik dengan Kesatuan Eropah, warganegara mana-mana negara anggota EU tidak memerlukan Visa Schengen untuk memasuki atau melakukan perjalanan melalui negara anggota Schengen. Ini juga akan berlaku berikutan pengenalan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) kerana 2025 semua pasport EU akan dihubungkan secara elektronik ke pangkalan data pusat yang boleh diakses oleh sempadan Eropah atau agensi keselamatan yang berkaitan. Terdapat perbezaan antara Visa Schengen dan ETIAS yang perlu diketahui oleh pelancong sebelum memohon sama ada kebenaran perjalanan.

Walau bagaimanapun, bukan warganegara EU dianggap sebagai "warganegara negara ketiga" dan, oleh itu, mesti memiliki Visa Schengen yang sah sebelum memasuki mana-mana negara anggota Schengen tidak kira berapa singkat penginapan. Visa ini membolehkan pemegang tinggal di dalam Kawasan Schengen untuk tempoh tidak melebihi 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari. Ini boleh menjadi blok 90 hari yang berterusan atau dipecahkan kepada beberapa penginapan yang lebih pendek sebaik sahaja jumlah 90 hari tidak melebihi. Pelawat yang ingin tinggal untuk tempoh yang lebih lama seperti pelajar, pekerja atau penduduk yang berhasrat akan memerlukan visa kebangsaan untuk negara yang berkaitan kerana Visa Schengen tidak mencukupi.

Visa Schengen dikeluarkan dalam tiga format utama:

 • Kemasukan tunggal
 • Kemasukan berganda
 • Berbilang entri

Jenis visa yang diperlukan bergantung kepada kriteria individu sendiri dan mana yang paling sesuai dengan keperluan yang diperlukan.

Apakah keperluan Visa Schengen?

Mendapatkan Visa Schengen diperlukan untuk pelancong tertentu ke Kawasan Schengen. Jika anda bercadang untuk melancong ke Eropah selama 90 hingga 180 hari atau lebih lama, anda mungkin memerlukan visa Schengen untuk memasuki Eropah. Untuk mendapatkan visa, anda perlu:

 • Isi borang permohonan visa.
 • Sediakan dua gambar yang diambil dalam tempoh masa yang baru-baru ini.
 • Pasport yang aktif dan sah.
 • Bukti tempahan perjalanan pergi balik.
 • Polisi insurans perjalanan yang mencukupi.
 • Dokumen penginapan yang betul.
 • Bukti kestabilan kewangan anda.
 • Resit untuk yuran permohonan visa.

Berapakah kos Visa Schengen?

Visa Schengen berharga 80 euro untuk dewasa dan 40 euro untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun.

Berapa lama Visa Schengen bertahan?

Visa jangka pendek akan kekal sah selama 90 hari dari saat mereka mula-mula digunakan untuk memulakan perjalanan. Sebelum perjalanan bermula, visa boleh kekal aktif.

Apakah proses Permohonan Visa Schengen?

Memohon Visa Schengen boleh menjadi proses yang rumit dan rumit jadi lebih baik memohon dengan baik terlebih dahulu sebelum sebarang lawatan yang dimaksudkan ke kawasan ini. Pemohon mesti memberikan maklumat lengkap:

 1. Tarikh perjalanan yang dimaksudkan
 2. Tarikh menginap di negara ketibaan Schengen
 3. Butiran rancangan perjalanan dalam Kawasan Schengen
 4. Negara masuk dan keluar
 5. Dokumentasi mengesahkan penginapan untuk tempoh penginapan

Berikutan United Kingdom keluar dari EU, rakyat Britain masih menikmati perjalanan tanpa visa ke Eropah dan Kawasan Schengen tetapi keadaan ini dijangka berubah dalam masa terdekat dengan pelancaran ETIAS. Dari sudut ini rakyat Britain yang ingin melawat negara Schengen akan memerlukan Visa Schengen, pasport yang diluluskan ETIAS atau kedua-duanya.

Bukan sahaja maklumat yang disenaraikan diperlukan tetapi pemohon British juga mesti memiliki pasport yang sah yang dikeluarkan dalam sepuluh tahun sebelumnya dengan sekurang-kurangnya dua halaman kosong dan yang sah selama sekurang-kurangnya tiga bulan selepas tarikh berlepas dari Kawasan Schengen. Dokumentasi yang mengesahkan pengaturan perjalanan, penginapan dan bukti dana yang mencukupi untuk menampung perjalanan juga diperlukan seperti insurans perubatan Schengen untuk menampung sebarang kecemasan perubatan.

Akhir sekali, ia juga perlu menghadiri temuduga di kedutaan atau konsulat. Kedutaan mana yang perlu dikunjungi bergantung kepada sama ada pemohon melawat satu atau lebih negara Schengen. Temu bual biasanya akan dijalankan di kedutaan negara pertama yang dikunjungi tetapi mungkin juga untuk negara di mana penginapan terpanjang dirancang.

Apakah Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS)?

Visa Schengen diperlukan dengan syarat-syarat tertentu melalui Sistem Maklumat Schengen (SIS). Walau bagaimanapun, terdapat kebenaran perjalanan yang lebih mudah diakses yang boleh membantu anda melawat Eropah tanpa bayaran dan pita merah. ETIAS akan membantu pelancong dari negara-negara terpilih melawat Eropah tanpa visa.

Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah telah diluluskan secara rasmi pada tahun 2018 dan akan berkuat kuasa 2025 secara rasmi. Berdasarkan ESTA Amerika, sistem perjalanan ini menggalakkan keselamatan yang lebih baik di negara-negara Kawasan Schengen dengan pra-saringan warganegara dari negara-negara yang dikecualikan visa dalam perjalanan mereka ke Eropah.

Kelulusan ETIAS mungkin melayakkan anda untuk melancong ke Eropah tanpa memerlukan visa Schengen. ETIAS membantu mewujudkan Eropah yang lebih selamat dan mudah diakses.

Masa Depan Kawasan Schengen

Walaupun peristiwa baru-baru ini berkaitan dengan Brexit, COVID-19 dan konflik Ukraine-Rusia, negara-negara anggota EU telah menunjukkan bahawa ikatan kesatuan itu dapat menahan cabaran serantau dan global yang kompleks. Adalah jelas bahawa hubungan ekonomi, sosial dan politik yang dipalsukan selama bertahun-tahun telah membantu memelihara kesatuan. Memandangkan manfaat, dijangka EU akan terus perlahan-lahan menambah negara anggota baru. Sama ada ahli-ahli EU itu juga akan menyertai Kawasan Schengen, tidak diketahui. Walau bagaimanapun, berdasarkan fakta bahawa majoriti 27 ahli dari jumlah negara EU berada dalam Kawasan Schengen, ia boleh diandaikan dengan kepastian yang tinggi bahawa 27 mana-mana negara anggota EU baru mungkin juga menyertai Kawasan Schengen.