Visa Schengen vs ETIAS: Panduan Perbandingan

Pengenalan

Oleh kerana diperkenalkan dalam 2025, Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) tetap menjadi subjek beberapa kekeliruan. Pelancong bingung sama ada mereka memerlukan ETIAS atau Visa Schengen untuk melakukan perjalanan di kawasan Eropah yang lebih besar. ETIAS adalah kebenaran perjalanan elektronik baharu yang khusus untuk pelancong yang kini boleh melancong ke Eropah tanpa visa. Visa Schengen, sebaliknya, adalah visa yang kini diperlukan untuk perjalanan ke Eropah untuk pelancong tidak dapat melakukan perjalanan ke negara-negara EU tanpa visa. Artikel ini membincangkan perbezaan antara ETIAS dan Visa Schengen.

Gambaran Keseluruhan ETIAS

Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah yang baru pertama kali dicadangkan pada tahun 2016 dengan tujuan untuk mengukuhkan keselamatan perjalanan ke Eropah dan kawasan Schengen dari negara-negara yang pada masa ini tidak memerlukan visa untuk perjalanan tersebut. Bermula dari Albania ke Venezuela, pada masa ini 60 terdapat negara-negara yang tidak berada di Kesatuan Eropah tetapi rakyatnya boleh melakukan perjalanan dengan bebas ke dan dalam Eropah tanpa visa. Ini bermakna bahawa rakyat negara-negara ini pada masa ini hanya memerlukan pasport yang sah untuk melawat Eropah dan maklumat latar belakang pelawat ini adalah minimum atau tidak wujud.

Dengan ETIAS, pelawat yang berhasrat perlu melengkapkan borang dalam talian terperinci dan memberikan maklumat peribadi, termasuk rekod jenayah dan lawatan ke kawasan konflik dunia, untuk memohon kelulusan ETIAS untuk melancong ke Eropah. Aplikasi ETIAS diperiksa melalui banyak pangkalan data, termasuk Interpol dan Europol, sebelum diluluskan. Sebaik sahaja permohonan diluluskan, ETIAS dilampirkan secara elektronik ke pasport pemohon dan sah selama tiga tahun atau sehingga pasport tamat tempoh.

The Schengen Visa

Kawasan Schengen sering dikelirukan dengan Kesatuan Eropah tetapi terdapat perbezaan yang signifikan antara keduanya. Terdapat negara-negara 27 kepunyaan kawasan Schengen dan kebanyakannya juga merupakan ahli Kesatuan Eropah. Lima pengecualian ialah:

Enam ini adalah ahli Kesatuan Eropah tetapi bukan sebahagian daripada kumpulan kawasan Schengen walaupun Bulgaria dan Romania sedang dalam proses menyertai.

Sebaliknya, negara-negara berikut adalah sebahagian daripada kawasan Schengen tetapi bukan anggota Kesatuan Eropah:

Warganegara kedua-dua negara kawasan Schengen dan negara anggota Eropah menikmati kebebasan bergerak melalui kedua-duanya dan tidak memerlukan sama ada ETIAS atau Visa Schengen untuk melancong di Eropah.

ETIAS berbanding Visa Schengen

Warganegara negara-negara yang pada masa ini tidak memerlukan visa apa-apa 60 jenis untuk perjalanan ke Eropah akan memerlukan kuasa untuk melawat apabila ETIAS masuk 2025 . Kebenaran itu sama ada dalam bentuk ETIAS atau Visa Schengen. Ia adalah sama ada / atau keadaan atau ETIAS berbanding Schengen.

Ringkasnya, pelawat ke Eropah yang mempunyai ETIAS tidak memerlukan Visa Schengen. Mereka yang tidak layak, atau tidak mempunyai, ETIAS mesti memegang Visa Schengen.

Perbezaan Utama antara ETIAS dan Visa Schengen

ETIAS adalah sistem elektronik yang dikaitkan dengan pasport pengembara yang membolehkannya masuk dan melakukan perjalanan di Kesatuan Eropah tetapi tidak semestinya kawasan Schengen jika pemegang pasport bukan warganegara EU.

Visa Schengen dimasukkan secara manual ke dalam pasport dan membolehkan perjalanan dalam 27 negara anggota. Walau bagaimanapun, tidak seperti ETIAS yang membolehkan perjalanan di seluruh Eropah, Visa Schengen adalah khusus untuk negara yang dipohon dan tidak semestinya sah untuk negara-negara Schengen yang lain. Dalam kes pelawat yang ingin melawat dua atau lebih negara Schengen, perlu memohon visa di kedutaan negara di mana kebanyakan masa akan dibelanjakan. Visa Schengen membolehkan penginapan maksimum 90 hari dalam tempoh enam bulan selepas hari pertama kemasukan.

Permohonan ETIAS atau Visa Schengen

Permohonan untuk ETIAS diisi dalam talian dalam masa kira-kira dua puluh minit. Borang ini memerlukan maklumat peribadi asas tetapi juga butiran mengenai mana-mana zon konflik dunia yang dilawati dan sebarang rekod jenayah. Negara destinasi pertama di Eropah juga mesti dinyatakan. Selepas pemeriksaan menyeluruh melalui banyak pangkalan data butiran yang dibekalkan, penerimaan atau penolakan biasanya dikembalikan dalam beberapa minit walaupun pemeriksaan manual boleh mengambil masa beberapa minggu. Pembayaran, yang kini ditetapkan pada tujuh euro, mesti mengiringi permohonan itu.

Sebaliknya, permohonan untuk Visa Schengen mesti dilakukan sendiri di kedutaan atau konsulat negara destinasi. Oleh kerana proses itu tidak automatik, ia boleh mengambil masa enam minggu atau lebih sebelum visa dikeluarkan. Keperluan lain semasa memohon Visa Schengen adalah:

  • Pasport mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua halaman kosong untuk setem masuk dan keluar
  • Pasport mesti sah untuk tempoh tiga bulan selepas tarikh tamat tempoh visa

Dalam kes permohonan permit kediaman lama, pasport harus sah sehingga tamat tempoh visa.

Kekeliruan tambahan

Untuk menenggelamkan lagi perairan, terdapat perbezaan lain antara ETIAS dan Visa Schengen. Tidak seperti ETIAS, yang hanya wujud dalam satu format elektronik, terdapat variasi Visa Schengen yang berbeza dengan keadaan dan sekatan yang berbeza.

Kategori A memberi kebenaran kepada pemegang untuk transit melalui lapangan terbang di negara Schengen tetapi tidak tinggal di negara itu atau meninggalkan lapangan terbang.

Kategori C adalah visa jangka pendek untuk tinggal di negara anggota Schengen dan mempunyai sub-kategori selanjutnya:

  • Visa Kemasukan Tunggal membolehkan pemegang memasuki kawasan Schengen hanya sekali dalam tempoh masa tertentu dan tamat tempoh sebaik sahaja pemegang meninggalkan.
  • Visa Kemasukan Berganda membolehkan masuk dan keluar dari kawasan Schengen dua kali dan tamat tempoh di pintu keluar kedua.
  • Visa Kemasukan Pelbagai membolehkan beberapa penyertaan masuk dan keluar dari kawasan Schengen sehingga maksimum 90 hari dalam setiap tempoh 180 hari.

Visa ETIAS atau Schengen untuk Warga United Kingdom?

Warganegara negara-negara dari luar EU dan kawasan Schengen yang pada masa ini tidak memerlukan visa untuk perjalanan Eropah mesti didokumenkan dengan betul sebaik sahaja ETIAS berkuat kuasa. Warganegara UK akan memerlukan kebenaran ETIAS yang diluluskan untuk perjalanan ke dan dalam Eropah.