Garis Panduan Permohonan ETIAS

Online Application Guidelines for ETIAS

Ia mungkin kelihatan remeh tetapi terdapat beberapa kesilapan yang boleh dibuat semasa memfailkan, menyemak, menghantar dan membayar borang permohonan ETIAS anda. Berikut adalah beberapa garis panduan permohonan ETIAS yang bertujuan untuk membantu pemohon apabila mereka memohon, untuk memastikan kesilapan tidak dibuat dengan lebih baik yang boleh menjejaskan keputusan permohonan.

Isi borang permohonan ETIAS dengan teliti

Baca setiap soalan atau pernyataan dengan teliti pada borang ETIAS supaya anda memahami soalan yang ditanya sebelum memberikan respons.

Jawab setiap soalan pada borang permohonan ETIAS dengan jujur yang anda boleh. Jangan cuba mengubah jawapan anda berdasarkan apa yang anda fikir mungkin akan membawa kepada kelulusan permohonan. Sistem automatik yang digunakan untuk memproses permohonan pengecualian visa dan visa elektronik menyemak data pemohon merentasi beberapa pangkalan data yang berbeza untuk memastikan maklumat yang diberikan oleh pemohon sepadan dengan maklumat yang dapat mereka dapatkan dari sumber lain. Tambahan pula, memberikan maklumat palsu mengenai permohonan boleh membawa kepada penafian kemasukan di sempadan EU. Ini adalah penting untuk aplikasi anda dan digunakan untuk menilai sebarang potensi risiko yang mungkin anda timbulkan.

Oleh kerana kebanyakan permohonan pengecualian visa dan visa dalam talian mempunyai tempoh tamat masa, seperti dalam masa sebelum halaman tamat, anda dinasihatkan untuk bekerja melalui permohonan anda dalam masa 20 minit jika tidak, maklumat anda mungkin tidak disimpan. Anda mungkin menerima pemberitahuan pada halaman semasa memohon ETIAS anda mengenai bila permohonan anda mungkin tamat masa, walaupun ini mungkin tidak selalu berlaku.

Menyemak dan menghantar permohonan

Ketepatan data biometrik yang disediakan pada borang permohonan adalah sangat penting. Semasa anda menyemak permohonan anda, pastikan anda telah menyemak semula maklumat biometrik seperti nama, tarikh lahir, jantina, negara kewarganegaraan, dan maklumat lain yang berkaitan dengan pasport. Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan permohonan anda tidak sah sebelum anda memulakan perjalanan ke EU dan boleh mengakibatkan penafian kemasukan ke Eropah.

Sebaik sahaja anda yakin jawapan dan data yang anda berikan kepada pemohon anda adalah tepat, hantar permohonan anda.

Bayar permohonan ETIAS anda

Bersedia untuk 7.00 euro yuran permohonan kecil. Ini biasanya dilakukan dalam talian menggunakan kad kredit atau debit. Perhatikan bahawa yuran tidak boleh dikembalikan, walaupun permohonan tidak diluluskan.

Apabila membayar permohonan anda, pastikan anda menggunakan kad pembayaran yang diterima oleh ETIAS dan tiada blok, pegangan, serta terdapat dana yang mencukupi dalam akaun anda. Jika pembayaran anda ditolak atau terdapat ralat pembayaran untuk satu sebab atau yang lain, permohonan ETIAS anda mungkin tidak akan diproses atau diluluskan.

Terlepas dari hasil pada aplikasi ETIAS anda, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan pembalikan caj (atau caj balik) kerana ini boleh menyebabkan permohonan anda dibatalkan oleh ETIAS kerana tidak membayar.

Gunakan laman web rasmi ETIAS

Memohon ETIAS melalui laman web rasmi atau portal aplikasi yang dibenarkan untuk mengelakkan penipuan atau laman web penipuan yang mungkin mengenakan bayaran berlebihan kepada anda pada yuran pemprosesan.

Masa permohonan

Walaupun proses permohonan ETIAS biasanya cepat, anda dinasihatkan untuk memohon dengan baik terlebih dahulu sebelum tarikh perjalanan anda untuk mengambil kira sebarang kemungkinan kelewatan pemprosesan.

Pelbagai penyertaan dan kesahihan

Setelah diluluskan, ETIAS sah selama tiga tahun atau sehingga pasport tamat tempoh, yang mana terdahulu. Ia membolehkan banyak penyertaan ke negara-negara Schengen tetapi mematuhi peraturan 90/180 - tidak lebih daripada 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari.

Merayu penafian

Sekiranya permohonan anda ditolak, anda akan dimaklumkan sebabnya. Anda mempunyai hak untuk merayu keputusan ini atau membetulkan sebarang kesilapan dan memohon semula.

Ingat, ETIAS bukan visa tetapi sistem kebenaran perjalanan untuk pelancong bukan EU yang dikecualikan visa. Ia direka untuk meningkatkan keselamatan sambil menjadikan perjalanan lebih mudah.

Pertimbangan Lain untuk ETIAS anda

Akhir sekali, cuba untuk menjauhkan diri daripada sebarang masalah undang-undang pada hari-hari yang membawa kepada perjalanan anda kerana ini boleh menjejaskan kebenaran ETIAS anda walaupun anda mendapat kebenaran anda sebelum ditangkap atau disabitkan kesalahan. Pihak berkuasa EU boleh membenderakan kebenaran anda jika data baharu diketahui dan ETIAS anda mungkin dibatalkan atau dibatalkan.