ETIAS Belanda - Pengecualian visa Eropah untuk Belanda

EU telah mengumumkan bahawa program pengecualian visa yang dipanggil ETIAS (Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah) akan bermula pada awal . 2025 Itu beberapa tahun lagi jadi jika anda tidak memerlukan visa untuk pergi ke Belanda atau di mana-mana sahaja di Eropah sehingga sekarang, anda tidak akan memerlukannya sehingga 2025 . ETIAS sedang diperkenalkan untuk meningkatkan tahap keselamatan di Eropah, yang telah terjejas akibat peningkatan serangan keganasan dan jumlah pelarian yang tinggi. Banyak negara anggota EU bimbang bahawa peraturan imigresen antara negara-negara Eropah terlalu lemah dan mudah dieksploitasi oleh penjenayah dan pelawat lain yang dianggap sebagai ancaman keselamatan. Sistem ETIAS serupa dengan sistem pengecualian visa yang kini digunakan di A.S. Apabila ETIAS Belanda beroperasi, harganya hanya € bagi 7 setiap pemohon bagi setiap kebenaran perjalanan dan akan berlangsung beberapa tahun sebelum 3 pemohon perlu memohon semula menggunakan borang permohonan dalam talian.

Belanda, E.U. dan Schengen

Belanda adalah salah satu ahli pengasas Kesatuan Eropah. Pada hari-hari awal EU dipanggil "Pasaran Bersama" dan bertujuan untuk meningkatkan ekonomi negara-negara anggota dengan meminimumkan halangan perdagangan. Kesatuan Eropah yang berkembang sekarang terdiri daripada negara-negara yang berbeza dan pengaruh yang dimiliki oleh kerajaan EU di negeri-negeri ini jauh lebih pelbagai daripada ketika ia mula-mula 27 bermula. Kebanyakan negara E.U., termasuk Belanda tergolong dalam Kumpulan Schengen, yang hanya secara tidak langsung berkaitan dengan E.U. Semua warganegara Schengen boleh melakukan perjalanan dengan bebas di zon Schengen tetapi pemegang pasport bukan EU dan bukan Schengen mesti mendapatkan visa terlebih dahulu ( Visa Schengen) atau mendapatkan pasport mereka semasa ketibaan.

Tulips dan Kincir Angin - Perjalanan di Belanda

Belanda kekal sebagai negara yang popular untuk dikunjungi walaupun ia sangat rata untuk sebahagian besar dan penduduk yang ramai. Kebanyakan pelawat ke Belanda cenderung memikirkan imej ikonik negara, tulip, kincir angin dan terusan Amsterdam.

Jika anda ingin melihat tulip, yang mana terdapat banyak yang tumbuh di bahagian-bahagian Belanda anda perlu pergi pada masa yang tepat tahun ini kerana mereka dipilih tidak lama selepas mereka berbunga. Kebanyakan ladang tulip terletak di Utara negara di mana beberapa kawasan tanah tebus guna yang menakjubkan juga terletak. Ini dipanggil "poulders" dan dihiasi dengan kampung-kampung.

Walaupun tidak banyak kincir angin seperti dahulu, masih terdapat banyak daripada mereka, walaupun mereka cenderung menjadi sisa bersejarah dan bukannya nilai fungsional hari ini. Pergi ke Schiedam untuk melihat kincir angin tertinggi di dunia dan Kinderdijk, dengan 19 kincir angin yang dipelihara dengan baik.

Adakah saya perlu memohon ETIAS untuk memasuki Belanda?

Sebaik sahaja sistem dilancarkan secara rasmi dalam 2025 pengembara yang layak, mereka perlu memohon ETIAS jika mereka bukan warga EU atau warganegara Schengen dan tidak memerlukan visa untuk Eropah. Terdapat di seluruh 60 negara yang rakyatnya perlu memohon terlebih dahulu untuk kebenaran ETIAS apabila sistem dilancarkan.