Perancis ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Perancis

Perancis telah mengalami serangan pengganas dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan merupakan salah satu daripada beberapa negara di 27 anggota Kesatuan Eropah (EU) yang telah mendorong Suruhanjaya EU untuk melaksanakan kawalan sempadan yang lebih ketat. Sistem yang sebahagiannya berdasarkan sistem pengecualian visa ESTA Amerika telah dicadangkan dan tidak lama lagi boleh menjadi kebiasaan bagi sesiapa yang ingin memasuki Perancis dari luar EU yang tidak memerlukan visa sehingga sekarang.

Pengecualian visa Perancis baru dipanggil Sistem Kebenaran Perjalanan dan Maklumat E.U. atau ETIAS dan telah disahkan secara rasmi pada bulan November 2016. Sistem ini bukan hanya untuk pelawat ke Perancis, ia akan menjadi untuk pelawat yang berhasrat ke mana-mana negara Schengen, hampir semuanya berada di EU.

Adakah anda pelawat kerap ke Perancis?

Jika anda seorang pelawat yang kerap ke Perancis atau di mana-mana sahaja di UK, pengecualian visa Perancis baru atau ETIAS boleh dikenakan kepada anda jika:

  • Anda bukan warganegara EU
  • Anda bukan warganegara salah satu negara bukan E.A. Schengen iaitu Iceland, Liechtenstein, Norway atau Switzerland,
  • Anda bukan warganegara salah satu negara yang memerlukan visa pada masa ini.

Semua warganegara zon Schengen dan beberapa negara E.U. yang pada masa ini tidak berada di Schengen tidak memerlukan visa Schengen dan dapat menyeberangi semua sempadan secara bebas. Pengecualian visa Perancis atau ETIAS tidak akan dikenakan kepada kumpulan ini.

Sekiranya anda seorang Amerika, Kanada, Australia atau orang lain dari senarai 60 negara, anda tidak perlu memohon visa Schengen sehingga sekarang untuk penginapan tidak melebihi 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari. Kumpulan inilah yang akan digunakan oleh ETIAS. Pihak berkuasa EU ingin mendapatkan maklumat yang boleh dikongsi antara negara anggota mengenai sesiapa sahaja yang ingin melawat Eropah dalam kumpulan ini. Pada masa ini, ini tidak berlaku dan sesiapa sahaja dari negara pengecualian visa pada dasarnya hanya boleh hadir di pos sempadan di salah satu negara Schengen dan secara automatik mendapat 90 hari di mana sahaja di Schengen .

Jika anda adalah warganegara Colombia, Afrika Selatan, Turki, Thailand, atau mana-mana negara lain yang tidak dalam dua kumpulan terakhir di atas anda kini perlu mendapatkan visa sebelum anda mendarat di Perancis atau mana-mana negara Schengen yang lain. Keadaan ini pada masa ini tidak mungkin berubah dengan pengenalan pengecualian visa Perancis atau ETIAS. Ini bermakna anda masih perlu memohon visa Schengen dengan cara biasa.

Bagaimanakah sistem ETIAS berfungsi?

Cara ETIAS dijangka berfungsi adalah sama dengan cara sesiapa sahaja dari negara pengecualian visa memohon ESTA Amerika (sistem elektronik untuk kebenaran perjalanan). Ini diperkenalkan beberapa tahun yang lalu atas sebab-sebab yang sangat serupa seperti ETIAS. A.S. telah mengalami serangan yang dahsyat di tanahnya sendiri (9 / 11) dan meletakkan beberapa strategi untuk menjadikan sempadannya lebih selamat. Satu-satunya masalah ialah proses permohonan visa yang sedia ada agak tidak berat sebelah dan sering kali bermaksud kelewatan dalam perniagaan bona fide dan perjalanan pelancong ke A.S. Penyelesaiannya adalah untuk menyelaraskan proses permohonan untuk rakyat apa yang dianggap sebagai negara-negara 'kurang berisiko', dan pada masa yang sama membuat pemohon visa penuh melompat melalui lebih banyak gelung sebelum mereka boleh mendapatkan visa mereka.

Salah satu daripada beberapa perbezaan antara ETIAS dan ESTA adalah bahawa ETIAS baru akan berlaku untuk lebih ramai orang daripada orang Amerika. Pada masa yang sama, jumlah maklumat yang akan diberikan, yang tidak wujud sebelum ini, juga akan menjadi lebih besar.

Diharapkan pemohon ETIAS akan membuat permohonan secara dalam talian sebelum mereka berhasrat untuk melawat Eropah. Mereka perlu memberikan sejumlah maklumat tentang diri mereka sendiri dan membayar yuran € 7 sebelum mereka diberikan 3 -tahun panjang, pelbagai kemasukan, kebenaran. Pemohon di bawah umur 18 tahun tidak perlu membayar yuran €7.

Adakah ETIAS bertujuan untuk meningkatkan pendapatan EU?

Sesetengah orang telah mencadangkan bahawa salah satu sebab ETIAS Eropah kini ditolak adalah kerana tabung EU tidak penuh seperti dahulu. Bayaran dari aplikasi ETIAS akan pergi terus ke Suruhanjaya EU namun bayaran yang kecil untuk individu yang berumur 18 tahun tidak akan menaikkan banyak kening. Eropah kekal sebagai tempat yang sangat popular untuk dikunjungi, jadi tidak mungkin sistem baru akan memberi banyak kesan kepada bilangan orang yang masih berhasrat untuk melancong ke sana.