Itali ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Itali

Pada tahun 2016, Suruhanjaya Eropah telah mencadangkan penyelesaian untuk meningkatkan keselamatan dengan pra-saringan pelancong memasuki negara anggota EU. Ini adalah sebagai tindak balas kepada beberapa siri ancaman pengganas dan serangan yang merosakkan kehidupan beberapa warga EU. Di sinilah ETIAS yang dicadangkan, atau pengecualian visa Eropah, telah menjadi mekanisme utama di mana blok berharap untuk mendapatkan keselamatan, pengawasan serta sumber pendapatan baru yang lebih besar. Sebagai ahli EU, Itali juga akan melaksanakan ETIAS sebagai sebahagian daripada saringan untuk pelancong yang memasuki negara itu.

Apakah yang akan berubah oleh ETIAS apabila memasuki Itali?

Pada masa ini, warganegara sebilangan besar negara bukan EU, seperti Amerika Syarikat dan Kanada, tidak perlu mendapatkan visa untuk memasuki kawasan Schengen. ETIAS direka untuk warganegara apa yang E.U. panggil "negara ketiga". Sebelum ETIAS, negara anggota EU tidak menyedari pengembara ini sehingga mereka tiba di sempadan. ETIAS akan membuat pelawat dari negara ketiga mendaftar maklumat berhubung dengan lawatan mereka dalam talian sebelum tiba di sempadan negara EU.

Suruhanjaya Eropah menyatakan bahawa ia akan memberi lebih keyakinan kepada pengawal sempadan apabila mereka melihat pelawat-pelawat ini di sempadan mereka. Juga motif kedua adalah untuk membantu agensi penguatkuasaan undang-undang yang diberi tanggungjawab memerangi jenayah dan keganasan. Ini mungkin bermakna bahawa setiap kali anda ingin melawat Eropah, anda mungkin perlu pergi ke dalam talian dan memohon ETIAS. Kos ETIAS akan menjadi €7. Setiap ETIAS akan sah untuk tempoh tahun atau tarikh tamat tempoh 3 pasport, yang mana tarikh berlaku lebih awal.

Apakah negara lain yang mengendalikan sistem pemeriksaan yang sama?

Yang paling terkenal ialah ESTA Amerika Syarikat. Sistem Elektronik untuk Kebenaran Perjalanan menarik bayaran $ 21 dan memerlukan permohonan yang cukup terperinci dilengkapkan. Sekiranya berjaya, ESTA kekal semasa selama 2 tahun. Sama seperti ETIAS yang dicadangkan tetapi pelawat masih cap jari dan gambar di sempadan. ESTA dimulakan berikutan seranganke-11 September.

Salah satu perbezaan antara pengecualian visa ETIAS dan ESTA adalah bahawa versi Eropah yang lebih baru mungkin mempengaruhi lebih banyak negara dan orang daripada ESTA. Juga, akan ada pangkalan data yang penuh dengan maklumat mengenai pelancong yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Turki dan Kanada telah membawa masuk eVisa dalam talian atau skim kebenaran perjalanan elektronik yang serupa.

Bagaimanakah ETIAS akan memberikan rangsangan pendapatan kepada EU?

Keuntungan kewangan yang menggalakkan mungkin untuk negara-negara EU apabila ETIAS meneruskan dan menjana pendapatan yang mungkin akan sepadan dengan apa yang dikumpulkan oleh AS untuk ESTA. Anggaran menunjukkan keuntungan dalam berbilion-bilion yang akan memberikan rangsangan yang sangat diperlukan untuk belanjawan EU dari masa ke masa. Nampaknya selain daripada keperluan untuk mengetatkan keselamatan di sempadan Eropah, dorongan kewangan daripada mengutip hasil daripada mereka yang ingin melancong ke Eropah juga menjanjikan.

EU mungkin mendapat manfaat daripada usaha meningkatkan pendapatannya tetapi adakah Itali dan destinasi percutian kegemaran lain akan kehilangan pelancong akibat sekatan itu? Ramai orang memilih destinasi percutian yang selamat dan mudah untuk melancong juga, tetapi dengan kemungkinan pengecualian visa, pelancong yang sama ada melawat secara teratur atau ingin melawat destinasi ini hanya boleh mengubah fikiran mereka dan memilih destinasi dengan kurang kerenah birokrasi. Warganegara negara-negara seperti Kanada, Australia, New Zealand dan Britain akan memerlukan ETIAS apabila sistem dilancarkan di 2025 .

Walau apa pun hasil daripada perubahan ini, kemungkinan warga EU mungkin berasa lebih selamat mengetahui bahawa pelawat sedang diperiksa sebelum mereka memasuki negara mereka. Walau bagaimanapun, orang-orang yang telah melabur di rumah percutian di Eropah mungkin bimbang, jika atas sebab tertentu atau yang lain mereka tidak diberikan ETIAS dan mendapati bahawa mereka tidak dapat menghabiskan percutian musim panas mereka dalam pelaburan mereka. Orang lain mungkin mempunyai saudara-mara yang mereka lawati secara berkala dan tidak pernah perlu merancang lawatan mereka tetapi menaiki kapal terbang dan pergi.

Mengapa saya perlu melawat Itali?

Walaupun tugas tambahan untuk memohon ETIAS, pelawat ke Itali boleh mengharapkan pengalaman yang kaya, yang telah berkembang selama berabad-abad.

Sejarah Itali panjang dan kompleks, merangkumi lebih daripada dua ribu tahun. Itali telah menjadi kuasa utama Eropah sejak Zaman Pertengahan, dan sebuah negara terkemuka dalam hal ehwal dunia sejak Renaissance.

Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan di Itali, termasuk melawat tapak bersejarah, menikmati makanan dan wain, dan meneroka kawasan luar bandar. Beberapa tarikan pelancongan yang popular termasuk melawat Colosseum, Menara Condong Pisa, dan terusan Venice. Itali juga merupakan rumah kepada banyak pantai yang indah, runtuhan purba, dan Muzium seni. Masa terbaik untuk melawat Itali adalah pada akhir musim bunga atau kejatuhan awal apabila cuaca sederhana dan terdapat lebih sedikit pelancong.