Greece ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Greece

Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan E.U. (ETIAS) akan menjejaskan perjalanan ke Greece kerana Greece berada dalam Kumpulan Schengen serta ahli Kesatuan Eropah. Pada masa ini ramai bukan warganegara EU tidak perlu mendapatkan visa sebelum ketibaan di Eropah. Mereka memerlukan pasport yang sah dan kadang-kadang perlu menunjukkan bukti bahawa mereka mempunyai dana yang mencukupi atau tiket penerbangan balik.

Maksimum yang pelawat bukan EU boleh tinggal di Eropah secara keseluruhan adalah 90 hari tanpa memohon terlebih dahulu untuk visa khas. Banyak negara EU berpendapat sistem setakat ini terlalu santai dan mahu menjadikannya lebih ketat. Sistem ETIAS, sebaik sahaja ia beroperasi (awal 2025 menurut Suruhanjaya EU) akan memerlukan orang-orang yang tidak memerlukan visa sehingga sekarang untuk mendapatkan kebenaran sebelum mereka tiba. Sebaik sahaja mereka mendapat kebenaran, atau ETIAS, mereka boleh melakukan perjalanan ke seluruh Eropah sehingga maksimum 90 hari.

Apa maksud Schengen?

Perbezaan antara Schengen dan E.U. boleh menjadi sedikit mengelirukan. Sebenarnya, kemungkinan jika anda bertanya kepada orang Eropah mengenai Schengen mereka mungkin tidak benar-benar mengenali diri mereka sendiri. Schengen adalah perjanjian berasingan antara banyak negara Eropah yang menyeragamkan peraturan kemasukan dan sempadan. Walaupun semua warganegara Schengen mempunyai pergerakan bebas antara negara-negara yang berbeza itu sendiri, pelawat mesti mempunyai sama ada visa atau pasport mereka dicop sebaik sahaja mereka tiba di pos sempadan Schengen pertama. Hampir semua negara Schengen sebenarnya adalah ahli EU dengan satu atau dua pengecualian. Tidak semua negara E.U. berada di Schengen. Seperti yang telah disebutkan Greece kedua-duanya berada di Schengen dan E.U.

Mengapa Greece adalah tempat yang popular untuk dilawati?

Greece betul-betul tempat yang sangat popular untuk dikunjungi. Ia mempunyai gabungan iklim, pantai, pulau-pulau, sejarah, budaya, makanan dan muzik yang sukar ditewaskan. Berjuta-juta orang membuat garis lebah untuk satu atau lebih Kepulauan Yunani, yang kebanyakannya sama ada di Aegean yang indah antara tanah besar Yunani dan Turki atau Ionian. Walaupun sesetengah orang seolah-olah berpegang pada satu pulau, yang lain berharap dari satu pulau ke pulau yang lain. Ia akan mengambil masa yang lama untuk menggambarkan beberapa Pulau-pulau terbaik untuk dikunjungi.

Pusat tarikan utama lain di tamadun purba Greece dan runtuhan yang telah dipelihara untuk dilihat oleh semua orang. Athens adalah tempat yang sangat popular untuk melawat dengan Parthenon mungkin tempat yang paling banyak dikunjungi di ibu negara Yunani.

Adakah saya memerlukan pengecualian visa ETIAS Greece tidak lama lagi?

Jika anda pernah ke Eropah sebelum anda akan ingat sama ada anda perlu mendapatkan visa terlebih dahulu. Ramai warganegara negara bukan anggota EU tidak pernah memerlukan visa tetapi apabila ETIAS menjadi wajib perlu memohon secara dalam talian terlebih dahulu. Sistem ETIAS akan berfungsi seperti sistem ESTA A.S. Anda memberikan beberapa maklumat menggunakan borang dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam sebelum anda tiba di Eropah dan membayar yuran € 7 dan kemudian anda "dibenarkan" untuk melancong.

Tidak seperti Visa Schengen, ETIAS bukan visa. Diharapkan jika anda memerlukan ETIAS dan tiba di mengatakan Itali, anda akan dibenarkan pergi ke mana-mana sahaja di bahagian Schengen di Eropah selama 90 hari. Itu akan merangkumi Greece, jadi sebaik sahaja anda berada di Eropah tidak akan ada keperluan untuk kebenaran lanjut sebelum anda menyeberangi sempadan kecuali bersedia untuk menunjukkan pasport anda. Kebenaran ETIAS akan berlangsung 3 tahun sebelum anda perlu memohon semula yang memudahkan jika anda membuat beberapa perjalanan ke Eropah.