Jerman ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Jerman

Pada masa ini, terdapat tiga kumpulan pelawat yang berbeza ke Jerman. Kumpulan pertama adalah rakyat negara-negara E.U. yang lain serta satu atau dua negara lain yang mempunyai pengaturan timbal balik dengan Jerman kerana mereka adalah sebahagian daripada Blok Schengen. Orang-orang ini boleh bebas memasuki Jerman dan tinggal selagi mereka mahu. Kumpulan kedua terdiri daripada warganegara negara-negara 60 yang mempunyai sekatan yang agak santai untuk memasuki Eropah. Mereka mesti menunjukkan pasport mereka semasa ketibaan di mana sahaja di Eropah dan kemudian mereka boleh tinggal selama maksimum 90 hari. Pelancong lain yang tidak layak untuk melakukan perjalanan menggunakan ETIAS atau pasport EU, perlu mendapatkan Visa Schengen terlebih dahulu sebelum mereka dibenarkan memasuki Eropah.

Sistem ETIAS (singkatan bagi Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU), sebaik sahaja ia dilancarkan secara rasmi pada awalnya 2025, akan memastikan bahawa semua orang dalam kumpulan kedua yang baru disebutkan itu perlu mendapatkan kebenaran (kebenaran perjalanan) sebelum ketibaan. Diharapkan ini akan meningkatkan aliran maklumat mengenai siapa yang tiba di Eropah dan akan menghalang beberapa masalah yang Eropah hadapi hingga sekarang. Proses ini akan menjadi agak mudah. Ia akan menjadi aplikasi dalam talian yang akan mengambil masa kira-kira 10 minit. Bayaran € 7 perlu dibayar dan setelah diluluskan kebenaran akan berlangsung 3 bertahun-tahun.

Jerman adalah sebahagian daripada Schengen

Salah satu perkara yang lebih mengelirukan mengenai E.U. ialah Perjanjian Schengen. Ini hanya secara tidak langsung berkaitan dengan EU Ia adalah perjanjian di kalangan kebanyakan kerajaan EU semasa mengenai pengaturan bersama untuk pergerakan merentasi sempadan negara. Jika anda seorang warganegara satu negara Schengen seperti Jerman, anda boleh dengan bebas bergerak, hidup dan bekerja di mana-mana negara Schengen yang lain. Susunan Schengen juga memberi kesan kepada pelawat bukan EU yang lain juga. Penginapan maksimum 90 hari anda, misalnya, adalah untuk keseluruhan blok Schengen. Jika anda menghabiskan 30 hari di Jerman, misalnya, anda hanya mempunyai 60 hari lagi di seluruh blok, walaupun sesetengah negara Schengen mempunyai beberapa pengecualian individu untuk itu.

Apakah tarikan utama Jerman?

Jerman adalah salah satu yang paling penting dari negara-negara EU dan kuasa ekonomi. Ia mempunyai banyak untuk menduduki pelancong purata. Ia mempunyai pelbagai jenis kampung-kampung yang lebih tradisional dan bandar-bandar moden. Setiap bandar mempunyai identiti tersendiri yang unik jadi terdapat banyak nilai dalam melihat lebih daripada satu bandar untuk mendapatkan rasa kehidupan bandar Jerman. Jangan lupa banyak perayaan Jerman seperti festival Bir Munich pada bulan Oktober (jika anda suka bir, tentu saja!)

Jerman juga mempunyai kawasan luar bandar yang agak pelbagai. Lembah Rhine terkenal dengan istana, iklim yang sederhana, kebun anggur dan pelayaran ke atas dan ke bawah sungai. Pantai Utara adalah rata dan angin melanda untuk sebahagian besar tahun ini, tetapi mempunyai bilangan pulau yang menarik, yang berbeza dengan rantau Bavaria, yang lebih alpine dalam alam semula jadi dan mempunyai Zugspitze, puncak tertinggi di Eropah tengah.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk memasuki Jerman?

Anda hanya memerlukan pengecualian visa ETIAS Jerman sebaik sahaja pengaturan dimuktamadkan dan infrastruktur disediakan dan anda akan mendapati bahawa setiap ejen pelancongan dan syarikat penerbangan akan mengetahui sama ada anda memerlukannya. Anda juga boleh mengambil penilaian untuk mengetahui sama ada anda memerlukan ETIAS untuk Jerman. Suruhanjaya EU baru sahaja mengumumkan bahawa ia menjangkakan ia akan bersedia untuk beroperasi pada awal . 2025 Pada asasnya, jika anda bukan pemegang pasport EU dan anda tahu bahawa anda tidak memerlukan visa untuk perjalanan ke Eropah, kemungkinan besar anda memerlukan kebenaran perjalanan (ETIAS) sebelum anda tiba di mana-mana pos sempadan Eropah atau lapangan terbang.