Siapa yang Memerlukan ETIAS?

 

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui siapa yang memerlukan ETIAS. Dengan ketibaan ETIAS yang dijangka dalam 2025 , pemegang pasport dari 59 daripada 62 negara yang kini melakukan perjalanan tanpa visa, akan memerlukan pengecualian ETIAS untuk perjalanan ke Eropah untuk tujuan pelancongan, perniagaan, atau transit untuk penginapan 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari. Klik pada negara anda di bawah untuk melihat sama ada ETIAS diperlukan dan untuk maklumat lanjut.

(i) Kongsi di laman web anda

 

ETIAS lwn Visa Schengen

Walaupun sesetengah negara akan dikehendaki mendapatkan kebenaran ETIAS, yang lain memerlukan Visa Schengen untuk masuk dan melancong melalui negara-negara 27 Schengen. Apakah perbezaan antara keduanya?

ETIAS Schengen Visa
Terpakai kepada negara-negara yang kini boleh memasuki zon EU Bebas Visa. Negara-negara yang tidak layak untuk ETIAS mesti memohon Visa Schengen.
Penepian dan kebenaran perjalanan elektronik. Visa dimasukkan secara manual ke dalam pasport.
Membenarkan kemasukan dan perjalanan dalam EU sehingga 90 hari dalam tempoh 180 hari. Dikeluarkan untuk satu negara tertentu dalam kawasan Schengen sehingga 90 hari.
Sah selama 3 tahun. Sah untuk kemasukan tunggal, kemasukan berganda atau berbilang kemasukan bergantung pada jenis visa Schengen yang anda perolehi.