Memohon ETIAS dengan Rekod Jenayah

Memohon ETIAS dengan Rekod Jenayah

Selepas beberapa kelewatan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) yang baru kini kelihatan akan dilancarkan di 2025. ETIAS bukan Visa Eropah tetapi kelulusan untuk perjalanan ke dan dalam Eropah yang secara elektronik dikaitkan dengan pasport. Tanpa pasport yang diluluskan ETIAS, mustahil bagi "warganegara negara ketiga" (warganegara negara-negara yang bukan anggota Kesatuan Eropah atau Kawasan Schengen) untuk memasuki arena Eropah kerana kelulusan tersebut akan menjadi wajib dalam masa terdekat.

Bolehkah pengembara yang mempunyai rekod jenayah memohon ETIAS?

Jawapan ringkasnya ialah ya. Walau bagaimanapun, bergantung kepada keterukan jenayah yang terlibat (dan hukuman yang disertakan) rekod jenayah mungkin mengurangkan peluang pemohon untuk mendapatkan ETIAS atau bahkan membawa kepada penolakan. Warganegara negara ketiga, seperti pemegang pasport A.S. dan UK, akan memerlukan kelulusan ETIAS sebelum menceburkan diri ke Eropah selepas 2025 dan kelulusan ini mesti dijamin sama ada dalam talian atau melalui aplikasi mudah alih khusus. Proses ini melibatkan mengisi soal selidik terperinci dan membekalkan maklumat asas mengenai nama pemohon, alamat, tarikh lahir, jantina, kewarganegaraan dan lain-lain. Tetapi borang permohonan ETIAS juga memerlukan butiran mengenai keadaan kesihatan semasa seseorang, keadaan perubatan yang sedia ada dan rekod jenayah atau sabitan sebelumnya.

ETIAS, walaupun masih ketat, bertujuan untuk menjadi lebih adil kepada pemohon yang telah melanggar undang-undang. Bergantung kepada keseriusan jenayah yang dilakukan, dan jumlah masa yang berlalu sejak disabitkan, adalah mungkin bagi pemohon untuk memperoleh ETIAS walaupun mungkin terdapat langkah tambahan yang perlu diambil dan lebih banyak prosedur yang perlu dilalui.

Amerika Syarikat dan Kanada mengendalikan sistem elektronik mereka sendiri pra-kelulusan untuk pelawat yang memasuki negara masing-masing. Kedua-dua eTA Kanada (Kebenaran Perjalanan Elektronik) dan ESTA Amerika (Sistem Elektronik untuk Kebenaran Perjalanan) mempunyai dasar yang sangat ketat mengenai sejarah jenayah pemohon. Sabitan untuk jenayah serius hampir pasti akan mengakibatkan penolakan dan juga sabitan untuk kesalahan jenayah kecil selama lima puluh tahun sebelum permohonan itu boleh menimbulkan masalah yang serius.

Rekod jenayah dan proses permohonan ETIAS

Walaupun pengenalan ETIAS semakin menghampiri proses permohonan masih diperhalusi. Borang permohonan dalam talian memerlukan butiran asas termasuk nama, alamat, umur, jantina dan lain-lain tetapi kemudian akan menyelidiki lebih banyak maklumat peribadi mengenai status kesihatan pemohon dan sebarang sejarah jenayah. Ia belum dimuktamadkan lagi mengenai sejauh mana borang permohonan itu akan dibentangkan tetapi ia pasti akan melibatkan sabitan lampau, denda bagi kesalahan yang lebih serius dan sebarang tempoh (atau tempoh) masa yang dihabiskan di penjara. Oleh kerana ETIAS direka untuk mengukuhkan keselamatan di seluruh Eropah, borang permohonan akan menyasarkan bukan sahaja aktiviti jenayah tetapi juga kemungkinan kaitan dengan keganasan. Oleh itu, butiran mengenai perjalanan pemohon ke kawasan perang atau konflik dan penglibatan dengan kumpulan atau aktiviti pengganas juga akan dicari.

Kelulusan ETIAS bukan jaminan

Harus diingat bahawa negara-negara Eropah yang berbeza mempunyai peraturan yang berbeza mengenai siapa dan tidak dibenarkan memasuki wilayah mereka. Walaupun pemohon yang mempunyai rekod jenayah telah berjaya memohon dan menerima kelulusan ETIAS, ini tidak menjamin kemasukan automatik ke semua negara Kesatuan Eropah atau Kawasan Schengen. Walaupun dengan pasport yang diluluskan ETIAS , mungkin sukar untuk melakukan perjalanan ke dan di Eropah jika pemegang pasport telah menghabiskan lebih dari tiga tahun penjara.
Negara-negara individu juga mengendalikan sistem penilaian mereka sendiri yang boleh mengakibatkan penolakan kemasukan. Jerman, sebagai contoh, berhak untuk menolak kemasukan ke, atau mengusir, mana-mana pelawat yang mempunyai:

 1. Menjalani hukuman penjara tiga tahun atau lebih bagi kesalahan ketenteraman awam
 2. Sabitan bagi kesalahan berkaitan dadah dengan hukuman penjara dua tahun atau lebih
 3. Telah disabitkan atas sebarang jenayah yang melibatkan pemerdagangan manusia

Secara umumnya, pelawat ke Eropah dengan kelulusan ETIAS yang diperlukan tidak akan dipersoalkan mengenai kesalahan kecil oleh pegawai sempadan tetapi ia boleh berlaku dan adalah lebih baik untuk menjawab soalan-soalan tersebut dengan jujur kerana apa-apa maklumat yang dibekalkan boleh diperiksa dengan cepat terhadap pangkalan data keselamatan ETIAS.

Semakan pangkalan data rekod jenayah

Untuk memeriksa sejarah jenayah pemohon dengan teliti, Suruhanjaya Eropah meluluskan penciptaan Sistem Maklumat Rekod Jenayah Eropah (ECRIS) pada April 2019. Tujuan sistem ini adalah untuk menyimpan semua maklumat yang berkaitan dengan warga negara ketiga yang disabitkan dengan jenayah dan membolehkan pertukaran maklumat ini dengan cepat antara semua negara anggota Kesatuan Eropah dan Kawasan Schengen. Adalah dijangkakan bahawa ECRIS akan sangat membantu dalam memerangi jenayah dan keganasan yang berterusan kerana sistem ini akan menggabungkan beberapa ciri-ciri baru dan lebih baik termasuk:

 • Pemeriksaan keselamatan dalam talian akan mengembalikan "Hit" atau "No Hit" pada individu yang butirannya diperiksa. "Hit" akan memperincikan sejarah jenayah pemohon dan di negara mana (atau negara) kesalahan itu berlaku.
 • ECRIS akan menyimpan bukan sahaja butiran rekod jenayah pemohon tetapi juga mengimbas cap jari dan gambar jika ada.
 • ECRIS akan digunakan untuk memeriksa sejarah jenayah pemohon dan juga untuk mengesan kemungkinan hubungan pengganas atau risiko keselamatan.

Faedah lain ECRIS adalah mengesan kemungkinan kecurian identiti dan untuk memeriksa dan membersihkan seseorang yang ingin bekerja dengan kanak-kanak di bawah umur atau memohon lesen senjata api.

Pada masa ini, permohonan ETIAS tidak diperiksa terhadap ECRIS melainkan pemohon mengakui rekod jenayah pada borang permohonan. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya EU sedang mempertimbangkan untuk mengubah ini dan membenarkan semua permohonan, terutamanya yang menimbulkan syak wasangka, untuk diperiksa melalui ECRIS.

Pemeriksaan Jenayah, Pengganas dan Keselamatan

Bahagian keselamatan borang permohonan ETIAS dalam talian belum dimuktamadkan sepenuhnya dan mungkin lebih banyak butiran mengenai jenayah atau aktiviti pengganas masa lalu boleh ditambah. Soalan aktiviti jenayah akan berkaitan dengan sepuluh tahun sebelumnya manakala sebarang kesalahan berkaitan keganasan akan meliputi dua puluh tahun terakhir. Oleh kerana perkara-perkara berdiri ini adalah maklumat yang diperlukan berhubung dengan sabitan jenayah:

 • Kerosakan jenayah (orang atau harta benda)
 • Rogol
 • Pembunuhan
 • Pengubahan wang haram
 • Pengedaran dadah
 • Pemerdagangan manusia
 • Jenayah seks terhadap kanak-kanak

Apa-apa sabitan yang berkaitan dengan keganasan dalam tempoh dua puluh tahun sebelumnya juga perlu diterangkan termasuk butiran kesalahan, daerah di mana kesalahan itu berlaku dan tempoh hukuman yang dikenakan. Pemeriksaan latar belakang keselamatan juga akan meminta butiran mengenai sebarang perintah pengusiran atau pengusiran sebelumnya dari mana-mana negara anggota EU atau Kawasan Schengen. Sekiranya mana-mana soalan latar belakang keselamatan dijawab dalam afirmatif pemohon kemudiannya akan dibentangkan dengan satu set soalan lanjut yang mesti dijawab dengan jujur dan sepenuhnya. Memberikan jawapan palsu, mengelirukan atau tidak lengkap mungkin akan membawa kepada penolakan segera.

Semakan Sempadan

Suruhanjaya EU telah menyatakan niatnya bahawa hanya pemohon yang mempunyai sabitan untuk jenayah serius atau keganasan akan ditolak ETIAS. Setelah diberikan, pemegang pasport yang diluluskan ETIAS berhak masuk dan melakukan perjalanan melalui negara EU dan Schengen dengan sedikit, jika ada, pemeriksaan sempadan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa akses ke mana-mana negara tertentu dijamin secara automatik kerana pemeriksaan sempadan sentiasa menjadi kemungkinan walaupun untuk warganegara negara anggota Kesatuan Eropah.

Dalam kebanyakan kes, sesebuah negara lebih prihatin terhadap ancaman keganasan atau jenayah yang dilakukan di dalam sempadannya sendiri dan sabitan jenayah kecil yang berlaku pada masa lalu tidak begitu membimbangkan atau menarik minat pasukan keselamatan. Walaupun sebahagian besar warga negara ketiga dengan pasport yang diluluskan ETIAS dan rekod jenayah akan dibenarkan melepasi pemeriksaan sempadan, ia mungkin tidak selalu berlaku kerana keputusan untuk memberikan atau menolak kemasukan akhirnya terletak pada anggota keselamatan sempadan.