Austria ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Austria


Austria ETIAS

Maklumat Perjalanan Austria

  • Tahun Menyertai EU: 1995
  • Ahli Schengen: Ya
  • Ibu kota: Vienna
  • Bahasa rasmi: Bahasa Jerman
  • Saiz (km persegi): 83,879
  • Kod Panggilan: +43
  • Zon Waktu: CET
  • Mata wang: Euro (€)
  • Lapangan Terbang utama: Lapangan Terbang Antarabangsa Vienna

Apa itu ETIAS?

Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) adalah program pengecualian visa yang dimulakan oleh Kesatuan Eropah untuk mengukuhkan keselamatan sempadan dan menyelaraskan proses untuk pelancong yang dikecualikan visa yang melawat Kawasan Schengen, yang merangkumi 27 negara-negara Eropah. Ia adalah sistem elektronik yang memeriksa dan menjejaki pelawat dari negara-negara yang tidak memerlukan visa untuk memasuki Zon Schengen.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Austria?

Ya, jika anda seorang warganegara negara yang dikecualikan visa merancang untuk melawat Austria, anda memerlukan kebenaran ETIAS. Sistem ETIAS terpakai kepada semua negara dalam Zon Schengen, termasuk Austria.

Bagaimanakah cara saya memohon ETIAS untuk Austria?

Proses permohonan ETIAS adalah mudah dan dilakukan sepenuhnya dalam talian. Ia melibatkan mengisi borang permohonan dengan maklumat peribadi, butiran pasport, maklumat kesihatan, dan butiran perjalanan yang dimaksudkan. Selepas anda membayar yuran permohonan, ia akan diproses, dan jika diluluskan, kebenaran ETIAS anda akan dihantar kepada anda melalui e-mel.

Jika saya memegang pasport dari Austria, adakah saya memerlukan ETIAS?

Tidak, pemegang pasport Austria, sebagai warganegara negara Zon Schengen, tidak memerlukan ETIAS untuk melakukan perjalanan dalam Zon Schengen. ETIAS adalah terutamanya untuk warganegara negara ketiga yang dikecualikan visa yang melawat negara-negara Schengen.

Adakah pihak berkuasa sempadan tempatan akan mengetahui ketibaan saya ke Austria?

Ya, pihak berkuasa sempadan tempatan akan menyedari ketibaan anda ke Austria, kerana sistem ETIAS disambungkan ke beberapa pangkalan data yang mengesan pelancong yang masuk dan keluar dari Zon Schengen.

Bagaimanakah permohonan ETIAS saya diproses oleh Austria?

Aplikasi ETIAS diproses oleh sistem pusat, bukan oleh negara individu. Walau bagaimanapun, setiap negara ETIAS menghubungkan ke dalam sistem melalui Unit Nasional mereka sendiri, yang mereka gunakan untuk mengendalikan maklumat yang berkaitan dengan pengembara yang berlaku di sempadan mereka. Sistem ini menyemak silang data yang disediakan oleh pemohon terhadap beberapa pangkalan data keselamatan, seperti Interpol dan Europol. Jika sistem membenderakan aplikasi, ia akan disemak secara manual.

Adakah saya memerlukan ETIAS sedang transit melalui lapangan terbang di Austria?

Tidak, jika anda seorang warganegara negara yang dikecualikan visa transit melalui lapangan terbang dalam Zon Schengen, anda tidak memerlukan ETIAS selagi anda tidak meninggalkan kawasan transit antarabangsa.

Adakah saya memerlukan ETIAS apabila memasuki Austria melalui darat, udara dan laut?

Ya, tanpa mengira cara perjalanan anda, jika anda seorang warganegara negara yang dikecualikan visa merancang untuk memasuki Austria, atau mana-mana negara lain di Zon Schengen, anda memerlukan ETIAS.

Adakah memohon Austria ETIAS berbeza daripada negara lain?

Tidak, proses permohonan ETIAS adalah sama untuk semua negara Schengen. ETIAS tidak khusus negara tetapi khusus zon; ia meliputi seluruh Zon Schengen.

Bolehkah saya menggunakan Austria ETIAS untuk melawat negara lain?

Ya, setelah diberikan, ETIAS membenarkan pergerakan bebas dalam Zon Schengen, yang merangkumi 27 negara-negara Eropah. Anda dibenarkan melawat mana-mana negara ini menggunakan kebenaran ETIAS yang sama.

Berapa lama saya boleh tinggal di Austria dengan ETIAS?

Dengan ETIAS, anda boleh tinggal di Zon Schengen sehingga 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari. Peraturan ini terpakai di seluruh zon, bukan hanya Austria.

Bolehkah saya tinggal 90 hari di Austria kemudian melawat negara Schengen yang lain selama 90 hari lagi?

Tidak, had 90 hari dikenakan kepada seluruh Zon Schengen, bukan setiap negara secara individu. Anda boleh melancong dalam negara-negara Schengen, tetapi jumlah penginapan tidak boleh melebihi 90 hari dalam tempoh 180 hari.

Bagaimanakah saya boleh menghubungi pejabat ETIAS tempatan untuk Austria yang terdekat dengan saya?

Tiada pejabat ETIAS tempatan seperti itu. ETIAS diuruskan oleh EU-LISA (Agensi Kesatuan Eropah untuk Pengurusan Operasi Sistem IT Berskala Besar dalam Bidang Kebebasan, Keselamatan, dan Keadilan) dan proses permohonan dijalankan secara dalam talian. Untuk sebarang pertanyaan, pilihan terbaik adalah menghubungi kedutaan Austria atau konsulat di negara anda.

Jika ETIAS saya ditolak untuk Austria, bagaimana saya boleh membuat rayuan?

Jika permohonan ETIAS anda ditolak, anda akan menerima sebab penolakan tersebut. Proses rayuan mungkin berbeza-beza bergantung kepada sebab penolakan. Secara amnya, anda akan merayu kepada pihak berkuasa yang membuat keputusan (Negara Anggota yang menolak permohonan itu), dan anda harus dimaklumkan mengenai proses rayuan.

Apakah proses temuduga untuk Austria untuk rayuan ETIAS?

Tiada proses temuduga khusus untuk rayuan ETIAS. Rayuan biasanya diproses melalui komunikasi bertulis. Proses rayuan yang tepat mungkin berbeza-beza, dan anda harus dimaklumkan mengenai prosedur rayuan apabila anda menerima penafian.

Bagaimana jika saya kehilangan pasport semasa di Austria pada ETIAS yang diluluskan?

Jika anda kehilangan pasport anda semasa di Austria, anda perlu melaporkannya kepada polis tempatan dengan segera dan menghubungi kedutaan atau konsulat negara anda di Austria. Oleh kerana ETIAS dikaitkan dengan pasport anda, anda perlu memohon semula untuk ETIAS sebaik sahaja anda mempunyai pasport baru.

Apakah yang boleh saya lakukan jika ETIAS saya dibatalkan semasa saya berada di Austria?

Jika kebenaran ETIAS anda dibatalkan, anda harus menerima sebab pembatalan tersebut. Proses rayuan bergantung kepada sebab pembatalan. Secara amnya, anda akan merayu kepada pihak berkuasa yang membatalkan kebenaran, dan anda harus dimaklumkan mengenai proses rayuan atau memohon ETIAS baru.