Vatican City ETIAS - Penepian visa Eropah untuk Vatican City

Keperluan visa tidak akan berubah untuk pelawat Vatican City sebaik sahaja ETIAS tinggal di 2025. Oleh itu, jika anda kini memerlukan Visa Schengen untuk memasuki Itali atau Vatican City, anda masih memerlukannya untuk dikunjungi selepas ETIAS diturunkan. Secara teknikal, pelancong yang kini menikmati akses tanpa visa ke Vatican City tidak memerlukan ETIAS untuk memasuki Vatican City. Walau bagaimanapun, memandangkan Vatican City hanya boleh diakses melalui Itali, secara lalai ETIAS akan dikehendaki memasuki Vatican City melalui Itali. ETIAS tidak dijangka dilancarkan sehingga permulaan 2025 . Sebaik sahaja ia beroperasi sepenuhnya, ia akan menggantikan sistem yang agak longgar pada masa ini untuk pelancong yang dapat memasuki zon Schengen tanpa visa. Sistem baru akan melibatkan membuat permohonan dalam talian dan membayar yuran €7. Kebenaran yang diluluskan akan dikeluarkan untuk tempoh bertahun-tahun 3, atau sehingga tarikh pasport tamat, yang mana tarikh lebih awal. Setelah kebenaran diberikan, pemohon boleh pergi ke mana-mana negara Schengen untuk jumlah lawatan sehingga 90 hari untuk tujuan pelancongan, perniagaan atau transit.

Apakah hubungan Vatican dengan E.U. dan Schengen?

Vatican adalah sebuah negara bandar bebas dengan hubungan rapat dengan Itali. Ia bukan ahli Kesatuan Eropah dan hanya ahli bersekutu Schengen kerana hubungannya dengan Itali. Tujuan utama Schengen adalah untuk mengekalkan peraturan imigresen seragam di semua anggota blok. Ini bermakna bahawa sesiapa yang mempunyai pasport Schengen bebas boleh melakukan perjalanan, tinggal dan bekerja di mana-mana negara Schengen yang lain. Ini juga bermakna bahawa apabila bukan warganegara Schengen bukan AS mempunyai kebenaran untuk memasuki negara Schengen pertamanya, dia boleh melakukan perjalanan melalui mana-mana negara Schengen yang lain.

Adakah Vatican City destinasi pelancongan serta pusat Gereja Roman Katolik?

Walaupun anda bukan seorang Katolik, anda akan tahu betapa pentingnya Vatican dan bahawa ia adalah pusat utama Gereja Roman Katolik. Anda mungkin berfikir bahawa Paus tinggal di sana tetapi itu tidak betul. Dia tinggal di tempat yang dipanggil Castel Gandolfo (pada musim panas pada kadar apa pun), iaitu kira-kira 40 km dari Rom. Paus kerap menggunakan bandar walaupun dan jika anda seorang Katolik, anda mungkin akan mahu pergi ke salah satu daripada orang ramai biasa. Ini biasanya diadakan di udara terbuka, tetapi juga boleh diadakan di dalam salah satu bangunan dan anda boleh mengatur untuk pergi ke berkat juga.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Vatican?

Keperluan ETIAS ini bergantung kepada kewarganegaraan anda. Hanya pemegang pasport bukan EU yang melakukan perjalanan tanpa visa akan disasarkan oleh ETIAS. Ini adalah pengembara yang kini berada dalam senarai sekitar 60 yang dipanggil negara pengecualian visa (contohnya Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand, Jepun dll). Sehingga kini, pelawat-pelawat ini tidak perlu memohon visa terlebih dahulu sebelum melancong ke Eropah. Jika anda pernah ke Eropah sebelum anda akan ingat sama ada anda memerlukan visa untuk melawat mana-mana negara-negara Eropah. Sekiranya anda tidak dan anda bukan E.U. dan bukan pemegang pasport Schengen, kemungkinan besar anda perlu mendapatkan ETIAS untuk pergi ke Eropah dan 2025 seterusnya.