Sweden ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Sweden

Sweden adalah sebahagian daripada Kesatuan Eropah dan telah terjejas, seperti banyak negara Eropah, oleh kedua-dua ancaman serangan keganasan baru-baru ini dan terpaksa menampung sejumlah besar pelarian. Perubahan situasi keselamatan di seluruh Eropah telah mendorong negara anggota EU untuk merangka cara yang lebih baik untuk mengawal siapa yang masuk ke negara ini. ETIAS tidak akan benar-benar mengawal jumlah pelarian tetapi ia akan memberikan lebih banyak maklumat daripada sekarang, terutamanya mengenai orang-orang di seluruh dunia yang pada masa ini menikmati status pengecualian visa. ETIAS tidak mungkin dilancarkan sehingga permulaan 2025 . Proses permohonan akan melibatkan borang dalam talian dan bayaran € 7 setiap orang berusia lebih dari 18 tahun. Sebaik sahaja diluluskan untuk perjalanan ke Eropah, tidak perlu memohon semula untuk tahun-tahun lagi 3.

Adakah Sweden juga Ahli Schengen dan bagaimana ini mempengaruhi Aplikasi ETIAS?

Kebanyakan ahli blok Schengen juga berada di E.U. Sweden adalah contoh dua keahlian, manakala jirannya di barat, Norway, hanya ahli Schengen. Keahlian Schengen bermaksud mempunyai kawalan sempadan yang sama. Semua 27 negara bertindak sebagai sistem kemasukan tunggal. Ini bermakna apabila ETIAS berkuat kuasa, ia khusus untuk negara-negara Schengen. Sekiranya terdapat mana-mana negara bukan Schengen yang 2025 berada di EU, mereka akan mempunyai peraturan visa dan imigresen mereka sendiri. Ireland berada dalam kategori ini. Pelancong British perlu memohon ETIAS, begitu juga orang Amerika, Kanada, Australia dan banyak pelancong lain dari 60 negara-negara.

Apakah tarikan utama di Sweden?

Sweden adalah sebuah negara moden dan sangat liberal dengan kepadatan penduduk yang agak rendah dan banyak aktiviti luar jika anda boleh merobek diri dari Stockholm. Ia tidak mempunyai fjords jirannya, Norway, tetapi ia mempunyai sedikit yang mengejutkan (di luar Sweden pula!) kepulauan pulau-pulau di Baltik di luar pantai Sweden Selatan. Sweden adalah pelayar yang gemar tetapi boleh didapati mendaki, bermain ski, tobogganing, memburu dan memancing di seluruh tanah air mereka.

Sebarang lawatan ke Sweden, selain dari salah satu bandar utama Stockholm dan Gothenburg, harus bertimbang rasa pada musim ini. Sesetengah orang menuju ke Utara jauh Sweden untuk mengalami matahari tengah malam di luar dia Bulatan Artik pada pertengahan musim panas. Pada musim sejuk, lampu Utara boleh menjadi paparan inspirasi yang megah dan kagum, tetapi ia tidak muncul setiap malam.

Siapa yang perlu memohon ETIAS untuk memasuki Sweden?

Sesiapa yang bukan pemegang pasport EU, warganegara mana-mana negara Schengen yang tidak berada di EU atau seseorang yang perlu memohon Visa Schengen terlebih dahulu pada masa ini. Tiada seorang pun daripada mereka ini akan terjejas oleh ETIAS. Satu-satunya kumpulan pelawat yang dikehendaki mengemukakan permohonan ETIAS adalah mereka yang memegang pasport kumpulan negara pengecualian visa. Pada masa ini terdapat lebih 60 daripada negara-negara ini namun senarai itu tertakluk kepada perubahan. Jika anda pernah ke Eropah sebelum anda akan tahu sama ada anda hanya boleh hadir dan mendapatkan pasport anda dicop di lapangan terbang atau sama ada anda memerlukan visa. Selepas 2025 itu, jika anda berada dalam kumpulan pengecualian visa, anda memerlukan kebenaran perjalanan pra perjalanan ETIAS anda sekurang-kurangnya 96 jam sebelum tiba di pos sempadan Schengen, sama ada anda tiba melalui udara, darat atau laut.