Slovenia ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Slovenia

Slovenia adalah ahli kedua-dua Schengen dan E.U. Sistem ETIAS akan dilaksanakan kerana 2025 sistem ini perlu diluluskan oleh semua negeri Schengen dan infrastruktur mesti dibayar dan dipasang sebelum ia boleh diperkenalkan secara rasmi. Ia bertujuan untuk mengumpul maklumat dan pra-kebenaran kumpulan pelancong yang pada masa ini tidak memerlukan visa untuk memasuki Eropah, namun bukan orang Eropah sendiri, atau sekurang-kurangnya bukan warganegara AS atau Schengen.

Maklumat yang diperoleh daripada borang permohonan ETIAS dalam talian akan dikongsi dengan semua pihak berkuasa di seluruh Schengen dan diharapkan ia akan mengurangkan risiko keselamatan yang dirasakan jelas di beberapa bahagian Eropah.

Apakah perbezaan antara Schengen dan E.U.?

Mereka adalah dua kumpulan daerah yang berasingan tetapi saling berkaitan. 27 Terdapat ahli Schengen. Perjanjian Schengen dibuat secara bebas daripada peraturan imigresen E.U. dan hanya meliputi siapa yang boleh pergi ke mana di zon Schengen. Ia membenarkan kebebasan bergerak di negara-negara masing-masing dan membuat kemasukan ke mana-mana negara anggota Schengen oleh pakaian seragam bukan Eropah.

Satu kelebihan untuk bukan Eropah ialah ia mengurangkan jumlah pita merah apabila bergerak dari satu negara Eropah Schengen ke negara yang lain. Sebaik sahaja anda berada di negara Schengen pertama, anda boleh pergi ke mana-mana yang lain untuk jumlah maksimum 90 hari.

Di mana Slovenia dan adakah ia patut dikunjungi?

Slovenia adalah sebuah negara kecil di timur Trieste di Itali dan jiran Austria di Utara dan Croatia di tenggara. Ia sentiasa mempunyai hubungan yang kuat dengan Eropah Barat dan merupakan republik bekas Yugoslavia yang pertama untuk berpisah dan mencari kemerdekaan.

Slovenia tidak mempunyai garis pantai yang indah yang dimiliki Croatia, tetapi ia terbentang ke arah Alps dari Selatan. Ljubljana, ibu negara, patut dikunjungi, jika hanya untuk melihat Muzium Negara, yang besar dan mempunyai paparan dan tarikh menarik kembali ke tahun 1821.

Kebanyakan kawasan pergunungan Slovenia adalah negara batu kapur dan penuh dengan gua yang menarik, air terjun dan tasik tersembunyi.

Adakah ETIAS diperlukan untuk perjalanan ke Slovenia?

Ia bukan keperluan semasa untuk mengadakan ETIAS untuk perjalanan EU Schengen, walaupun anda adalah warganegara salah satu kumpulan kritikal negara pengecualian visa yang akan terjejas oleh ETIAS. Suruhanjaya EU telah melaporkan bahawa ETIAS mungkin akan bermula pada awal 2025 selepas semua infrastruktur yang diperlukan telah disediakan dan selepas kelulusan diperolehi dari negara anggota. Kos permohonan ETIAS ialah €7. Sekiranya diluluskan, ETIAS akan bertahan 3 bertahun-tahun atau sehingga tarikh tamat tempoh pasport, yang mana tarikh datang lebih awal.

Sebaik sahaja ETIAS beroperasi dan anda ingin melawat salah satu negara Schengen atau beberapa daripadanya, anda mungkin hanya perlu memohon secara dalam talian jika anda tidak memerlukan visa sekarang dan anda bukan orang Eropah sendiri atau memegang pasport E.U. atau Schengen. Ramai orang yang kini perlu mendapatkan visa Schengen terlebih dahulu tidak akan layak untuk ETIAS dan mesti terus memohon Visa Schengen.