Slovakia ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Slovakia

Sebaik sahaja Czechoslovakia lama dibahagikan kepada dua, kedua-dua negara yang baru diwujudkan (Republik Czech dan Slovakia) menyertai E.U. Ini bermakna mereka akan menggunakan sistem yang sama seperti seluruh Eropah apabila sistem ETIAS mula berkuat kuasa dalam masa beberapa tahun. Slovakia masih belum mempunyai tahap serangan pengganas yang sama seperti beberapa negara lain di Eropah, tetapi telah terjejas oleh jumlah pendatang dan pelarian yang belum pernah terjadi sebelumnya yang tiba di selatan dan timur. Perubahan ini adalah sebab utama mengapa ETIAS diperkenalkan. Diharapkan maklumat yang diperoleh apabila permohonan diisi dan dikemukakan secara dalam talian pada masa akan datang akan dikongsi dengan semua pihak berkepentingan Schengen yang lain supaya pengunjung dapat dipantau di kalangan blok.

Apakah hubungan Slovakia dengan Blok Schengen?

Tidak lama selepas Slovakia menyertai E.U. ia memohon dan diberikan keahlian blok 27 negara Schengen. Apa sebenarnya Schengen adalah tentang menyebabkan banyak kekeliruan bagi banyak orang bukan Eropah dan, sebenarnya, bahkan banyak orang Eropah tidak pasti apa Perjanjian Schengen. Negara-negara 27 Schengen, termasuk Slovakia, telah bersetuju untuk membenarkan kebebasan negara masing-masing untuk melancong, hidup dan bekerja di mana-mana negara anggota.

Blok itu juga mempunyai peraturan imigresen seragam yang membenarkan siapa yang dibenarkan masuk, bagaimana mereka dipantau dan berapa lama mereka boleh tinggal. Tidak semua negara E.U. berada di Schengen. Romania dan Bulgaria, misalnya, kini tidak berada di zon Schengen walaupun kedua-duanya mungkin tidak lama lagi. Juga, tidak setiap negara Schengen berada di E.U. Contoh negara-negara tersebut adalah Iceland, Liechtenstein, Norway dan Switzerland.

Mengapa melawat Slovakia?

Slovakia muncul sebagai destinasi pelancongan popular, dikelilingi oleh Austria, Hungary, Poland, Ukraine dan Republik Czech. Ia dikatakan mempunyai lebih daripada bahagian istana dan chateaus yang adil, lebih daripada mana-mana negara lain di Eropah, walaupun beberapa dalam senarai itu jarang dikenali sebagai timbunan batu di hutan Slovakia yang dalam.

Kebanyakan pelawat menghabiskan masa di ibu negara slovakia yang meriah, Bratislava, yang seperti banyak ibu kota Eropah mempunyai pusat lama dengan bangunan yang dipelihara dengan baik.

Slovakia mempunyai kawasan pergunungan yang besar, Pergunungan Carpathian dan penduduk tempatan dan pengunjung sama-sama menikmati mendaki di banyak laluan yang melintasi rantau ini. Terdapat 9 taman negara dengan caving menjadi khusus di kawasan batu kapur Tatra Tinggi.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Slovakia?

Anda tidak memerlukannya lagi kerana ETIAS belum lagi berkuat kuasa sebagai syarat untuk pelancong. Dijangkakan bahawa ETIAS akan diperkenalkan secara rasmi pada awal . 2025 Anda hanya akan terjejas oleh ETIAS jika anda seorang warganegara negara pengecualian visa. Negara-negara ini termasuk Kanada, Amerika Syarikat, Australia dan Jepun, bersama-sama dengan hampir 60 yang lain. Sudah tentu, jika anda sudah menjadi pemegang pasport E.U. atau Schengen, kebebasan anda untuk melancong ke seluruh Eropah tidak akan terjejas. Kos memohon ETIAS ialah €7. Kebenaran yang diluluskan akan dikeluarkan selama 3 bertahun-tahun, atau sehingga tamat tempoh pasport, yang mana terdahulu.