San Marino ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk San Marino

Oleh kerana San Marino hanya boleh diakses melalui Itali, mana-mana pelancong yang ingin memasuki negara ini akan tertakluk kepada dasar Itali dan dengan itu Schengen Visa . Keperluan ini tidak akan berubah selepas pelancaran ETIAS, yang pada dasarnya adalah pengecualian visa untuk memasuki Eropah. Pengecualian visa pada dasarnya adalah cara untuk menjadikan perjalanan ke negara lebih mudah dan kurang birokrasi tetapi masih mengekalkan kawalan ke atas siapa yang dibenarkan masuk ke negara ini dan berapa lama pelancong boleh tinggal untuk tujuan pelancongan, perniagaan, transit atau perubatan. Terdapat sekitar 60 negara-negara pengecualian visa yang rakyatnya tidak memerlukan visa untuk melawat Eropah untuk penginapan sehingga 90 hari. Mereka termasuk pemegang pasport dari Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand, Malaysia, Jepun dan lain-lain. Sistem masuk dan keluar Schengen untuk pelancong ini adalah apa yang akan berubah dengan pelancaran ETIAS. Semua orang dalam kumpulan pengecualian visa semasa ini perlu membuat permohonan dalam talian terlebih dahulu sebelum perjalanan ke zon Schengen dari awal 2025 dan seterusnya. Sistem pengecualian visa baru dipanggil Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah atau ETIAS untuk pendek. Mana-mana pemegang pasport bukan EU lain yang pasportnya tiada dalam senarai pengecualian visa perlu memohon visa terlebih dahulu sebelum mereka pergi ke kawasan Schengen.

San Marino tidak berada di EU adakah perkara itu?

Seperti beberapa negara Eropah kecil tetapi bebas San Marino bukan ahli Kesatuan Eropah, dan mempunyai dasar visa sendiri. San Marino mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Itali. Ini bermakna bahawa untuk semua tujuan praktikal, San Marino adalah ahli bersekutu blok Schengen kerana sambungan Italinya. Pada masa ini, melawat San Marino sama seperti pergi ke rantau yang agak istimewa di Itali. Sekiranya anda berasal dari salah satu negara pengecualian visa yang disebutkan di atas, lawatan anda ke San Marino dilindungi oleh status anda di Itali seperti di mana-mana negara anggota Schengen yang lain. Anda memerlukan kebenaran ETIAS untuk memasuki San Marino melalui Itali sebaik sahaja sistem dilancarkan pada awalnya 2025.

Adakah San Marino berbaloi untuk dikunjungi?

San Marino adalah salah satu negara Eropah yang paling kecil dengan keluasan kurang daripada 62 kilometer persegi. Ia mendakwa sebagai republik tertua di dunia, sehingga menjadikannya tempat yang menarik untuk dilihat, jika tidak ada yang lain. Sebenarnya, San Marino masih belum sepenuhnya urbanisasi dan mempunyai banyak kawasan luar bandar di luar bandar utama. San Marino, bandar, paling baik berjalan-jalan. Ini memberi anda rasa tempat daripada memandu perlahan-lahan di sekitar jalan-jalan sempit yang cuba mencari tempat untuk meletak kereta. Jalan-jalan kecil penuh dengan kejutan yang menyenangkan. San Marino adalah tempat yang agak berbukit-bukau dan anda akan mendapati diri anda berliku semasa anda naik dan turun di seluruh bandar.

Adakah saya perlu memohon ETIAS untuk melawat San Marino?

Secara teknikal ya kerana San Marino hanya boleh diakses melalui Itali. Oleh itu, jika anda kini melancong tanpa visa ke San Marino, anda memerlukan ETIAS untuk melawat San Marino. Penggunaan ETIAS bergantung kepada peningkatan dan pemasangan jenis infrastruktur yang diperlukan untuk menjalankan sistem di setiap negara yang akan dilindungi oleh ETIAS dan nampaknya awal 2025 mengikut laporan terkini dari Suruhanjaya EU di Brussels. ETIAS akan dikenakan biaya € dan bertahan selama 3 bertahun-tahun 7, atau sehingga tamat tempoh pasport, mana-mana tarikh yang lebih awal.