Romania ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Romania

ETIAS, yang singkatan bagi Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU, tidak akan berkuat kuasa sehingga awal 2025 . Itu walaupun pengenalannya telah disahkan oleh Suruhanjaya EU. Ia mengambil masa untuk perubahan seperti ini di Eropah kerana kelulusan perubahan besar kepada perkara seperti peraturan sempadan harus datang dari semua negara anggota. Juga, kerana ETIAS akan melibatkan proses permohonan dalam talian dan maklumat yang diperoleh daripadanya akan dikongsi di semua negara di kedua-dua EU dan Schengen ia mengambil masa untuk membangun dan memasang infrastruktur yang diperlukan.

Adakah Romania kini di E.U. dan bagaimana pula dengan Schengen?

Romania adalah salah 27 satu negara lain yang berada di Kesatuan Eropah, tetapi ia belum lagi di blok Schengen. Kelulusan separa untuk masuk ke Schengen dibuat pada April 2016, tetapi kemasukan penuh bergantung kepada keputusan sebulat suara oleh semua negara anggota. Diharapkan pada masa sistem ETIAS berjalan dan berjalan di Romania awal 2025 akan menjadi sebahagian daripada Schengen dan itu bermakna ia akan mempunyai peraturan sempadan yang sama seperti negara-negara Schengen yang lain. ETIAS direka untuk Schengen, walaupun ia akan menjejaskan EU kerana kebanyakan EU sudah menjadi pihak kepada Perjanjian Schengen.

Apa yang patut dilawati di Romania?

Apabila Romania mula-mula menyertai E.U., pelawat berpusu-pusu kerana harga jauh lebih rendah daripada di negara-negara EU yang lain untuk perkara yang sama, terutama penginapan dan pengangkutan. Tarikan utama Romania adalah pantai Laut Hitam dan resort tepi laut yang bertaburan di sepanjangnya dan kawasan pergunungan. Kebanyakan orang sudah biasa dengan legenda Dracula dan walaupun ia mungkin klise, Transylvania biasanya berada dalam senarai keinginan kebanyakan pelawat, walaupun ia adalah untuk melihat beberapa pemandangan gunung yang indah di sana dan tidak mengalami empayar Vlad Impaler.

Di seluruh Romania terdapat biara, gereja dan peralatan keagamaan lain yang mengingatkan pengunjung bahawa ini adalah salah satu negara Kristian (Ortodoks) yang paling taat di Eropah. Adalah bijak untuk mengingati ini di banyak kampung yang sangat konservatif.

Masih terdapat banyak hidupan liar yang tinggal di hutan dalam Romania termasuk beruang coklat dan serigala. Di sesetengah tempat, terutamanya musim sejuk, adalah mungkin untuk menemui beruang yang datang untuk memberi makan di pinggir bandar.

Adakah pelawat ke Romania memerlukan ETIAS?

Ia semua bergantung kepada kewarganegaraan mereka. Romania tidak berada di Schengen, jadi secara teorinya dapat menubuhkan peraturan sendiri tentang siapa yang dibenarkan masuk ke negara ini dan berapa lama. Walau bagaimanapun, kerana dijangkakan bahawa ia akan menjadi sebahagian daripada blok Schengen lebih awal daripada 2025 , ini bermakna negara akan mempunyai keperluan yang sama seperti negara-negara Schengen yang lain pada masa itu. Jika anda datang dari salah satu negara ketiga di mana anda tidak memerlukan visa untuk memasuki Eropah, maka anda layak memohon ETIAS sebaik sahaja sistem beroperasi. Kos ETIAS akan menjadi €7. ETIAS yang diluluskan akan bertahan selama 3 bertahun-tahun atau sehingga tarikh tamat tempoh pasport, yang mana terdahulu.