Poland ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Poland

Sebaik sahaja ETIAS menjadi rasmi, ia akan diwajibkan bagi sesiapa sahaja yang merupakan warganegara negara yang dipanggil "pengecualian visa". Ini adalah negara-negara di 60 seluruh dunia yang rakyatnya boleh melawat sebahagian besar Eropah tanpa diperiksa atau diperiksa melalui permohonan visa, sebelum ETIAS. Ini bermakna jika anda seorang Amerika, misalnya, anda tidak memerlukan visa pada masa ini untuk melawat Poland atau mana-mana negara EU atau Schengen yang lain, tetapi anda perlu memohon pengecualian visa ETIAS selepas permulaan 2025 .

Walaupun anda memandu merentasi sempadan dengan kereta sendiri atau menaiki feri, anda perlu memohon terlebih dahulu (sekurang-kurangnya 96 jam) untuk kelulusan ETIAS anda dan membayar yuran €7. Berita baiknya ialah sebaik sahaja anda membuat permohonan dan diluluskan untuk perjalanan, anda tidak perlu memohon semula selama bertahun-tahun lagi 3, atau sehingga tarikh pasport tamat.

Adakah Poland di Schengen dan apakah maksudnya?

Poland kedua-duanya berada di Schengen dan juga di E.U. Kedua-dua kumpulan negara hampir sama dalam komposisi tetapi Perjanjian Schengen hanya untuk mengawal selia penyertaan sempadan, sementara EU adalah mengenai banyak perkara lain yang berkaitan dengan orang Eropah seperti perdagangan, kastam dan alam sekitar. Poland boleh pergi ke mana-mana negara Schengen lain untuk melancong, hidup atau bekerja. Mereka juga boleh pergi ke mana-mana negara bukan Schengen E.U. atau E.U. mircostate juga.

Terdapat banyak pelancong yang memerlukan apa yang dipanggil Visa Schengen sebelum mereka melakukan perjalanan ke mana-mana blok Schengen . Sebaik sahaja pasport mereka telah dicop atau diperiksa dalam kawalan sempadan Schengen pertama, mereka boleh pergi ke mana-mana negara Schengen lain selagi lawatan mereka tidak lebih daripada 90 hari secara keseluruhan. ETIAS tidak akan mengubah keperluan visa ini kerana ia direka untuk digunakan oleh warganegara negara pengecualian visa seperti Amerika Syarikat, Jepun atau Australia.

Adakah sesiapa yang melawat Poland untuk keseronokan?

Bilangan pelancong yang melawat Poland meningkat dengan ketara selepas negara itu menyertai Kesatuan Eropah. Pelancong terpikat oleh pusat-pusat bandar lama Poland, seperti di Warsaw, Krakow dan Poznan. Poland telah mengalami dua era utama pada abad yang lalu, pertama dari penderitaan Perang Dunia Kedua dan ruang gas Auschwitz, kedua semasa era Soviet, tetapi Poland telah pulih dan makmur.

Poland bukan hanya mengenai bandar-bandar. Terdapat banyak kawasan luar bandar juga, dengan mana-mana satu daripada 23 Taman Negara Poland yang bernilai melawat. Taman Negara Bialowieza adalah hutan utuh terbesar di Eropah dengan salah satu populasi bison liar terakhir di Eropah berkeliaran di dalamnya. Taman Negara Tatra melindungi sebahagian daripada Pergunungan Tatra Poland dan mengandungi gunung tertinggi Poland, Rysy. Taman-taman negara lain dan kawasan liar mempunyai aktiviti mendaki, air terjun, tasik dan bukit-bukit pasir yang hebat.

Siapa yang perlu memohon ETIAS untuk melawat Poland?

ETIAS akan diwajibkan dari awal 2025 . Ini kerana terdapat infrastruktur teknikal yang perlu digunakan di semua negara Schengen, terutama di semua 27 pos sempadan. Beberapa negara Schengen yang lebih baru yang menyertai baru-baru ini tidak mempunyai proses dan infrastruktur sempadan dan imigresen yang canggih sebagai rakan-rakan mereka yang lebih kaya seperti Belgium, Perancis dan Jerman.

Sebaik sahaja ETIAS digunakan, satu-satunya orang yang terjejas adalah pemegang pasport bukan EU atau Schengen yang berasal dari negara pengecualian visa. Ini bermakna jika anda tidak memerlukan visa dan dapat melawat Eropah tanpa visa sebelum , tetapi tidak mempunyai pasport Eropah, 2025 maka anda perlu memohon kebenaran ETIAS untuk melawat Poland.