Monaco & Kawasan Schengen: Peraturan ETIAS

Monaco dianggap sebagai ahli de-facto zon Schengen kerana pengembara perlu melalui negara zon Schengen untuk memasuki Monaco. Walaupun Monaco tidak mempunyai dasar visa sendiri, ia mengikuti peraturan visa Schengen. ETIAS adalah sebahagian daripada pakej perubahan yang dibawa masuk oleh Kesatuan Eropah untuk membantu meningkatkan keselamatan di seluruh Eropah yang telah mengalami serangan pengganas dan perasaan yang semakin meningkat bahawa EU memerlukan sistem yang lebih ketat untuk membolehkan pelawat bukan EU ke negara ini. ETIAS akan serupa dalam banyak aspek dengan ESTA Amerika dan eTA Kanada, yang kedua-duanya adalah sistem pengecualian visa yang bergantung pada kebenaran dalam talian yang menyaring pelawat negara-negara terpilih sebelum ketibaan mereka.

Bagaimanakah Monaco dimuatkan ke dalam Blok Schengen?

Monaco adalah sebuah negara bebas yang sangat kecil yang terletak di pantai Mediterranean dan dikelilingi oleh wilayah Perancis. Monaco tidak secara rasmi tergolong dalam Kesatuan Eropah atau Kawasan Ekonomi Eropah, sehingga menjadikannya berbeza dengan beberapa negara Eropah bukan EU yang lain seperti Norway dan Liechtenstein. Kerana Monaco kecil, namun agak kaya, ia bergantung kepada hubungan rapatnya dengan Perancis untuk memanfaatkan hubungan antarabangsanya. Ia dianggap sebagai ahli bersekutu Schengen, kerana hubungannya dengan Perancis dan ini bermakna bahawa sebaik sahaja ETIAS berkuat kuasa pada awal 2025, Monaco akan dilindungi oleh pengaturan yang sama melalui sempadan bersama untuk pelancong yang tiba melalui Perancis.

Apakah antara tarikan utama di Monaco?

Hanya hakikat bahawa Monaco sangat luar biasa menjadikannya destinasi dengan haknya sendiri. Ia kekal sebagai negara merdeka kedua terkecil di Eropah dengan Vatican menjadi yang terkecil. Ia mempunyai monarki dan kerajaan sendiri dan dibahagikan kepada empat daerah. Monte Carlo mungkin yang paling terkenal tetapi sebenarnya bukan modal. Seluruh Monaco hanya kurang daripada 2 kilometer persegi di kawasan jadi ia tidak mengambil masa terlalu lama untuk bersiar-siar dan melihat beberapa pemandangan utama. Ini termasuk tepi laut di mana anda boleh mendapatkan pemandangan kapal layar mewah milik orang kaya dan berkuasa di sana. Terdapat muzium, istana, gereja, galeri seni dan tarikan seni bina lain di seluruh kerajaan bersama-sama dengan beberapa taman-taman yang indah.

Bagaimanakah cara untuk saya memohon ETIAS untuk memasuki Monaco?

Anda kemungkinan besar perlu memohon ETIAS untuk melawat Monaco kerana kebanyakan pilihan pengangkutan ke Monaco berjalan melalui Perancis, di mana peraturan visa Schengen dikenakan. Jika anda pemegang pasport blok E.U. atau Schengen, anda akan dibenarkan masuk dan keluar negara secara bebas. Begitu juga, jika anda memerlukan Visa Schengen pada masa ini, keperluan perjalanan anda tidak akan berubah selepas pelancaran ETIAS. Anda boleh memohon ETIAS dalam talian dalam 2025 apabila sistem dilancarkan.