Malta & Kawasan Schengen: Peraturan ETIAS

Terdapat banyak berita tahun ini mengenai peraturan perjalanan baru EU untuk banyak pemegang pasport bukan EU. Suruhanjaya E.U. baru sahaja mengesahkan butiran mengenai apa yang dipanggil Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah (ETIAS) yang dimodelkan pada sistem pengecualian visa A.S. dan Kanada. Pengaturan ETIAS bermakna pelawat yang berhasrat ke Eropah perlu mengisi permohonan dalam talian sebelum mereka tiba, membolehkan sekurang-kurangnya 96 jam untuk pemprosesan permohonan. Permohonan itu juga akan dikenakan biaya € 7 untuk orang yang berumur lebih dari 18 tahun, dan apabila diluluskan, akan membolehkan pelawat melawat mana-mana negara Schengen atau sehingga 90 hari. Setiap pengembara perlu melengkapkan permohonan dalam talian dan setelah diluluskan, ETIAS akan bertahan 3 tahun, atau sehingga tarikh pasport tamat tempoh. ETIAS akan dilancarkan secara rasmi pada awal 2025.

Adakah ETIAS hanya untuk Negara-negara EU? Bagaimana dengan Schengen?

Malta terletak di Schengen dan E.U., seperti kebanyakan negara Schengen. Terdapat banyak pertindihan antara peraturan untuk kedua-dua kumpulan. Pada asasnya, perbezaan utama ialah Perjanjian Schengen hanya melibatkan pengaturan sempadan seperti sistem ETIAS. EU adalah lebih daripada sekadar peraturan imigresen.

Kemungkinan besar jika anda bukan Eropah dan anda ingin melawat mana-mana negara Schengen anda perlu memohon menggunakan ETIAS. Ini bermakna hampir setiap negara EU pula, termasuk Malta. Nampaknya tidak mungkin ETIAS akan digunakan untuk negara-negara bukan Schengen E.U. seperti Ireland.

Apakah keunikan Malta untuk pelawat?

Ramai orang melawat Malta kerana ia mempunyai banyak perkara yang akan berlaku sebagai destinasi. Ia terletak di tengah-tengah Mediterranean, Selatan pulau Itali Sicily dan mempunyai sejarah yang panjang dan menarik kerana ia terletak betul-betul di laluan perdagangan lama. Ia mempunyai iklim Mediterranean yang tipikal, panas dan kering pada musim panas, sejuk dan basah pada musim sejuk.

Valetta adalah ibu negara di pulau terbesar Malta dengan nama yang sama. Ia mempunyai pelabuhan yang besar dan bandar ini mempunyai banyak untuk melihat dari segi bangunan-bangunan bersejarah serta mempunyai pusat membeli-belah moden. Ibu kota Malta purba adalah Mdina, yang terletak di puncak bukit di tengah-tengah pulau. Ia juga dikenali sebagai "Silent City," walaupun istilah ini paling tepat menerangkannya apabila orang ramai pelancong bersurai pada penghujung hari! Bandar ini terkenal dengan seni bina mediaeval yang hebat.

Malta terdiri daripada tiga pulau yang didiami dengan Gozo dan Kemmuna lebih kecil dan lebih luar bandar daripada pulau utama, tetapi masih bernilai melawat untuk gabungan sejarah, ketenangan luar bandar dan pemandangan pantai.

Adakah saya memerlukan ETIAS jika saya pergi ke Malta?

Itu bergantung kepada kewarganegaraan anda. Jika anda terbang terus ke Malta dan tidak mempunyai pasport yang dikeluarkan oleh EU atau negara Schengen, anda mungkin memerlukan kebenaran ETIAS (dari 2025) atau visa Schengen penuh. Terdapat negara-negara 60 pada masa ini yang warganegaranya tidak memerlukan visa untuk memasuki Malta (atau di mana-mana sahaja di Schengen). Ini akan berubah apabila ETIAS diperkenalkan secara rasmi. Jika anda adalah salah satu kumpulan ini, anda boleh menyemak penilaian dalam talian untuk melihat sama ada anda memerlukan visa Schengen atau mungkin memerlukan ETIAS. Adalah penting untuk diperhatikan bagi mereka yang mungkin memerlukan ETIAS, anda tidak perlu berbuat apa-apa sehingga 2025. Jika anda seorang warganegara mana-mana negara bukan EU yang lain, anda sudah perlu memohon visa sebelum tiba di mana-mana negara Schengen dan ini tidak mungkin berubah apabila ETIAS dilancarkan.