Lithuania ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Lithuania

Jika anda telah menonton berita baru-baru ini, anda mungkin telah membaca atau mendengar bahawa Suruhanjaya Kesatuan Eropah baru sahaja mengumumkan kemajuan mengenai apa yang diharapkan akan membantu menangani perasaan tidak selamat yang semakin meningkat di Eropah. Ini adalah ETIAS, atau Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU, yang kini dijangka mula beroperasi pada awalnya 2025, jadi agak jauh lagi. Ia adalah pengecualian visa Eropah yang akan pelancong memohon secara dalam talian untuk kebenaran perjalanan ke Eropah. Ia akan menelan kos yang kecil (€7) untuk orang yang berumur lebih dari 18 tahun dan apabila ia telah diluluskan ia akan bertahan 3 tahun-tahun. Ia tidak akan menjejaskan semua orang. Ia pastinya tidak akan mengubah kebebasan rakyat EU untuk melawat negara masing-masing, tetapi ia akan menjejaskan ramai bukan warganegara EU yang sebelum ini tidak memerlukan visa atau kebenaran perjalanan lain.

Sekiranya Lithuania adalah sebahagian daripada Schengen, bagaimana ia mempengaruhi ETIAS?

Lithuania adalah ahli zon Schengen serta menjadi ahli penuh E.U. Ia tidak akan menjejaskan keperluan untuk mendapatkan kelulusan ETIAS sebelum pergi ke Lithuania jika di situlah anda menuju. Malah, sistem ETIAS akan merangkumi semua 27 negara Schengen. Schengen sebenarnya dibentuk supaya majoriti negara-negara yang berada di EU boleh mempunyai pengaturan sempadan yang sama. Jika anda pergi ke Eropah selepas ETIAS dilancarkan 2025, anda akan mendapati bahawa kebenaran anda bukan hanya untuk satu negara tetapi akan sah di seluruh zon Schengen.

Mengapa saya perlu melawat Lithuania?

Lithuania, seperti jiran Baltik Latvia dan Estonia sedang dikunjungi, walaupun keadaan itu secara beransur-ansur berubah kerana ramai orang Eropah khususnya sentiasa mencari tempat yang berbeza untuk dikunjungi. Ia belum lagi ditangkap oleh pelawat bukan Eropah.

Pelawat ke Lithuania akan mendapati serupa, tetapi tidak begitu tarikan yang sama seperti jiran-jirannya di sepanjang Laut Baltik. Lithuania cenderung agak rata, tetapi ia mempunyai banyak hutan dan kebanyakannya telah dilindungi sebagai taman negara. Ia juga mempunyai pantai berpasir di sepanjang Baltik yang menjadikan pantai negara ini cadangan yang menarik pada musim panas.

Terakhir, tetapi tidak kurang pentingnya, adalah ibu negara Lithuania, Vilnius. Ia adalah sebuah bandar yang sangat menyenangkan dengan banyak bukti percubaan bangga dan berani Lithuania untuk mengekalkan kemerdekaannya selama bertahun-tahun.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Lithuania?

Belum lagi, kerana EU masih memuktamadkan butiran dan ia tidak dijangka sekarang bermula sehingga awal 2025 . Sama ada anda perlu membuat permohonan dalam talian bergantung pada kewarganegaraan anda. Sekiranya anda pemegang pasport E.U. atau warganegara negara Schengen, anda pasti tidak akan terjejas. Tetapi jika anda seorang warganegara salah satu 60 negara yang berbeza yang telah mengembara ke Eropah tanpa visa, maka anda perlu memohon ETIAS selepas ia dilancarkan dan menjadi wajib.

Sekiranya anda terpaksa memohon Visa Schengen untuk memasuki Eropah sekarang, maka ini tidak akan berubah. Ketahui sama ada anda mungkin memerlukan ETIAS dengan mengambil penilaian dalam talian.