Liechtenstein ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Liechtenstein

Liechtenstein adalah sedikit anomali kerana ia betul-betul di tengah-tengah Eropah namun ia bukan salah satu 27 ahli Kesatuan Eropah. Ia sangat mirip dengan jirannya, Switzerland. Anda mungkin pernah mendengar bahawa EU meningkatkan prosedur keselamatannya dengan memperkenalkan sistem kebenaran perjalanan baru. Ia tidak menjejaskan sesiapa yang berada di EU, tetapi ia mungkin menjejaskan banyak pemegang pasport bukan EU apabila ia mula beroperasi pada awalnya 2025. Walaupun Liechtenstein tidak berada di EU, ia akan terjejas oleh Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah (ETIAS untuk jangka pendek). Ini kerana Liechtenstein adalah penandatangan Perjanjian Schengen. Sistem ETIAS bukan visa, tetapi kebenaran dalam talian yang diperoleh sebelum perjalanan melalui aplikasi dalam talian.

Jadi mengapa Schengen membuat perbezaan?

Perjanjian Schengen menghubungkan banyak, tetapi tidak semua, negara-negara Eropah yang lebih suka mempunyai dasar imigresen yang sama. Terdapat beberapa negara yang merupakan sebahagian daripada Schengen (seperti Liechtenstein, Norway, Iceland dan Switzerland) yang tidak mahu mempunyai keahlian penuh ke EU atas sebab-sebab yang berbeza. Kebenaran perjalanan pra perjalanan ETIAS, walaupun nampaknya ia telah dibangunkan oleh Suruhanjaya EU pada dasarnya akan menjejaskan kemasukan ke kumpulan negara Schengen. Bermula pada bulan Mei 2025, jika anda ingin pergi ke Norway, atau Liechtenstein, dan anda seorang Amerika (contohnya), anda perlu memohon secara dalam talian terlebih dahulu, membayar yuran € 7 dan mendapatkan kelulusan ETIAS anda, yang akan sah sehingga 3 bertahun-tahun bergantung pada tarikh tamat tempoh pasport anda.

Mengapa melawat Liechtenstein?

Liechtenstein adalah sebuah negara kecil yang luar biasa dengan sejarah yang menarik dan pemandangan yang hebat bahawa ia pasti bernilai lawatan, walaupun harga cenderung curam. Ia telah berjaya mengekalkan kemerdekaannya walaupun terdapat kemelut yang telah melanda kawasan sekitar sejak sekian lama. Ia adalah sebuah negara yang kebanyakannya berbahasa Jerman, tetapi hubungan terkuatnya adalah dengan Switzerland. Ia menjana sebahagian besar wangnya hari ini dengan menyediakan kemudahan perbankan; sekali lagi agak seperti jirannya.

Jika anda tidak melakukan apa-apa lagi di Liechtenstein, anda tidak akan dapat terlepas istana di Vaduz, ibu negara. Vaduz Schloss (istana) adalah rumah kepada Keluarga Diraja. Anda mungkin melihat mereka pergi dan keluar dari pintu depan istana. Oleh kerana Liechtenstein dipenuhi oleh pergunungan, terdapat banyak aktiviti mendaki (musim panas) dan bermain ski (musim sejuk) untuk memastikan anda sibuk dan jauh dari semua restoran Vaduz yang menggoda.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk memasuki Liechtenstein?

Anda mungkin, jika anda tidak memerlukan visa untuk melancong ke Eropah pada masa ini tetapi bukan warganegara EU atau warganegara mana-mana negara Schengen. Terdapat seluruh 60 negara yang warganegaranya perlu memohon kebenaran perjalanan ETIAS apabila ia dilancarkan secara rasmi. Pada masa ini jika semua yang anda mahu lakukan adalah untuk melawat Eropah untuk penginapan yang singkat (kurang daripada 90 hari), pastikan anda mempunyai pasport yang sah dan beberapa bukti perjalanan seterusnya atau dana yang mencukupi dan anda akan mempunyai pasport anda dicapkan. Anda kemudian boleh melawat mana-mana negara Schengen yang anda mahukan selama 90 hari dalam mana-mana 180. Apa yang akan berubah dengan ETIAS ialah anda perlu memberikan beberapa maklumat mengenai diri anda pada borang dalam talian 96 jam atau lebih sebelum perjalanan.