Latvia ETIAS - Penepian visa Eropah untuk Latvia

Seperti seluruh Eropah, Latvia dijangka menggunakan sistem kebenaran perjalanan ETIAS yang baru. Suruhanjaya EU baru sahaja mengumumkan bahawa cadangan ETIAS harus dimuktamadkan dan infrastruktur disediakan supaya ia akan siap pada awal 2025 . Suruhanjaya juga bersetuju dengan bayaran rata seragam bagi setiap pemohon. Ini akan menjadi €7, yang akan menjadikannya lebih murah daripada setara AS, ESTA. Suruhanjaya juga mengumumkan bahawa permohonan dalam talian ETIAS, sebaik sahaja ia diluluskan, harus bertahan 3 bertahun-tahun, atau sehingga tarikh pasport tamat.

Adakah Latvia adalah sebahagian daripada Schengen?

Latvia, seperti kebanyakan ahli E.U. adalah ahli dua E.U. dan Schengen. Schengen direka untuk menyediakan peraturan sempadan seragam untuk semua anggotanya, sementara keahlian E.U melibatkan lebih banyak perkara daripada hanya imigresen. Setiap orang Latvia dapat melakukan perjalanan dengan bebas di mana-mana negara E.U. dan Schengen lain sebagai warganegara negara-negara ini boleh lakukan di Latvia. Tetapi mana-mana bukan warganegara AS dihadkan dalam beberapa cara, dan dalam kebanyakan kes hanya dibenarkan tinggal selama maksimum 90 hari di seluruh zon Schengen.

Sehingga kini tidak perlu bagi banyak pemegang pasport bukan EU untuk memohon kebenaran terlebih dahulu, tetapi itulah yang akan berubah dengan pengenalan ETIAS. Diharapkan sistem ETIAS akan membolehkan pihak berkuasa meneliti lebih dekat siapa yang tiba di Eropah terlebih dahulu untuk menghalang penjenayah dan pengganas yang berpotensi khususnya.

Mengapa melawat Latvia?

Ia mungkin adil untuk mengatakan bahawa Latvia tidak penuh sesak dengan pelancong; Tetapi itu tidak bermakna ia tidak berbaloi untuk dikunjungi. Salah satu tarikan ialah ia berada di luar litar pelancongan! Latvia adalah sebuah negara yang agak kecil di pantai Baltik diapit antara Estonia, Belarus, Lithuania dan Rusia dan geografi telah menentukan sejarahnya, seperti begitu banyak negara-negara Eropah kecil yang lain.

Ibu negara Latvia, Riga, mungkin kad cabutan utama. Bandar ini adalah tapak Warisan Dunia dengan bangunan mediaeval yang dipelihara dengan baik. Terdapat juga kawasan bandar lain yang menarik, seperti Cesis dan istana dan Karosta dengan sejarah ketenteraan rahsianya. Apa yang ramai pengunjung tidak menyedari betapa bagusnya pantai-pantai Latvia. Kerana jumlah pelancong yang rendah, ini tetap tidak sesak walaupun paling dihargai pada musim panas. Latvia juga mempunyai banyak hutan dan air terjun yang besar di Kuldiga (terluas di Eropah).

Siapa yang memerlukan ETIAS untuk melawat Latvia di 2025 ?

Pengaturan ETIAS bukan visa penuh, ia lebih seperti "pengecualian visa". Sebenarnya; ia sangat serupa dengan kebenaran perjalanan lain seperti yang anda perlukan untuk memasuki A.S., Kanada atau Australia. Anda memohon dalam talian terlebih dahulu (96 jam adalah angka yang dipetik) dan membayar yuran € 7 dan, dengan mengandaikan bahawa anda diberikan kemasukan, dapatkan kebenaran ETIAS yang akan bertahan 3 bertahun-tahun. Ia hanya terpakai kepada pemegang pasport bukan Kesatuan Eropah yang pada masa ini tidak memerlukan visa untuk pergi ke Eropah. Jika anda pemegang pasport Amerika atau Jepun , misalnya, anda perlu mendapatkan kelulusan ETIAS sebaik sahaja sistem dilancarkan . 2025 Pelancong yang sedang memohon Visa Schengen tidak akan terjejas oleh ETIAS.