Iceland ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Iceland

Sistem kebenaran perjalanan ETIAS baharu akan dilancarkan secara rasmi pada awal penubuhannya 2025. Aplikasi ETIAS yang banyak bukan EU. Pelawat perlu membuat dijangka mengurangkan beberapa masalah keselamatan yang Eropah hadapi sejak kebelakangan ini, termasuk serangan keganasan dan gelombang besar pendatang dan pelarian. Ia akan membolehkan pihak berkuasa Eropah menyaring semua pelawat yang tidak perlu mendapatkan visa sebelum tiba sekarang. Permohonan yang akan dibuat dalam talian akan diperiksa terhadap pangkalan data mereka yang telah melakukan perbuatan jenayah, tinggal lebih masa di EU sebelum ini atau membentangkan beberapa jenis isu keselamatan.

Jika Iceland hanya sebahagian daripada Schengen mengapa akan ada pengecualian visa Iceland ETIAS?

Iceland bukan ahli E.U., tetapi ia adalah ahli zon Schengen, seperti beberapa negara lain seperti Norway dan Switzerland. Oleh kerana semua negara Schengen mempunyai peraturan yang sama tentang siapa atau tidak boleh memasuki zon dan berapa lama mereka boleh tinggal, Iceland dijangka mempunyai peraturan ETIAS yang sama seperti negara-negara Schengen yang lain, yang kebanyakannya juga berada di E.U. Ini bermakna jika anda ingin melawat Iceland terlebih dahulu dan terbang ke tempat lain di Eropah, anda memerlukan ETIAS sebelum tiba di Reykjavik.

Sebaik sahaja pasport anda telah dicop untuk penginapan maksimum 90 hari, anda akan dapat melawat mana-mana negara Schengen yang lain dalam tempoh masa itu.

Apa yang patut dilihat di Iceland?

Banyak. Iceland adalah sebuah negara yang unik dengan pelbagai ciri-ciri geoterma yang tersebar di seluruh rupa bumi yang luar biasa. Terdapat geyser, periuk lumpur yang menggelegak, gunung berapi dan medan lava. Anda juga boleh pergi ke Iceland pada musim sejuk kerana terdapat kolam panas untuk dinikmati di tengah-tengah salji dan ais. Walau bagaimanapun, musim panas masih merupakan masa terbaik untuk melawat Iceland, terutamanya jika anda berfikir untuk menyewa kereta untuk melihat lebih banyak negara daripada hanya Reykjavik dan Akureyri, dua kawasan bandar terbesar. Jangan lupa untuk melawat beberapa yang menakjubkan; jika agak suram, taman negara seperti Þingvellir dan Vatnajökull. Yang pertama adalah tapak warisan dunia manakala yang kedua mempunyai gunung tertinggi Iceland, glasier terbesar dan padang ais serta air terjun terbesar oleh aliran air.

Adakah saya memerlukan pengecualian visa Iceland ETIAS?

Selagi Iceland kekal sebagai ahli zon Schengen, ia akan mewarisi peraturan ETIAS yang sama seperti mana-mana negara Schengen yang lain. Sama ada anda perlu memohon ETIAS atau tidak bergantung kepada kewarganegaraan anda. Jika anda seorang warganegara mana-mana negara EU, anda akan terus menikmati kebebasan bergerak di seluruh Eropah, termasuk Iceland. Warganegara bukan EU dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama termasuk orang Amerika Utara, Australia dan banyak lagi yang tidak perlu berbuat apa-apa sehingga sekarang sebelum tiba di Eropah untuk lawatan singkat kecuali mempunyai pasport yang sah. Ini adalah kumpulan yang perlu memohon kelulusan ETIAS sebaik sahaja ia bermula pada awal . 2025 ETIAS akan dikenakan biaya € 7 dan sah untuk tempoh tahun selepas pengeluaran, atau tarikh tamat tempoh 3 pasport, yang mana tarikh lebih awal. Semua bukan EU yang lain Warganegara perlu memohon visa penuh terlebih dahulu seperti yang mereka lakukan sekarang. Untuk mengetahui sama ada anda mungkin memerlukan visa ETIAS atau Schengen, ambil penilaian bantuan ETIAS.