Hungary ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Hungary

Kesatuan Eropah baru sahaja mengumumkan sistem baru untuk bukan warganegara EU yang ingin melawat Eropah. Ini termasuk Hungary. Sistem ETIAS Hungary akan sama digunakan di seluruh EU Pengecualian visa ETIAS Hungary adalah permohonan dalam talian untuk melawat Eropah yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Ia hanya akan menelan belanja € 7 dan tidak boleh mengambil masa lebih dari sekitar 10 minit untuk diselesaikan dalam talian.

Kebenaran pra-perjalanan baru (ETIAS bermaksud Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU) sedang diperkenalkan untuk meningkatkan keselamatan di seluruh Eropah yang telah terjejas oleh peningkatan serangan pengganas beberapa tahun kebelakangan ini serta gelombang pelarian dan pendatang yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Adakah Hungary sebahagian daripada Schengen dan apakah maksudnya?

Ya. Hungary adalah sebahagian daripada Kumpulan Schengen serta salah 27 seorang ahli E.U. Perbezaan antara Schengen dan E.U. adalah bahawa Schengen semata-mata ditubuhkan untuk mengawal sempadan, sementara E.U. adalah lebih daripada sekadar menentukan siapa yang dibenarkan pergi ke mana. Kebanyakan negara adalah seperti Hungary dan merupakan ahli kedua-dua E.U. dan Schengen, tetapi terdapat beberapa negara yang bukan sebahagian daripada Schengen tetapi masih berada di E.U. Apabila ETIAS bermula secara rasmi (kemungkinan besar pada permulaan 2025), Hungary akan mempunyai peraturan yang sama seperti setiap negara Schengen yang lain.

Adakah Hungary tempat yang menarik untuk dilawati?

Pengenalan ETIAS tidak dijangka mengurangkan jumlah pelawat ke negara ini kerana ia mempunyai beberapa tarikan arkeologi dan semula jadi yang luar biasa. Ibu negara Hungary, Budapest, terletak di kedua-dua tebing salah satu sungai terpanjang dan paling bersejarah di Eropah, Danube, yang mengalir akhirnya ke Laut Hitam. Budapest mempunyai beberapa bangunan tersenarai Warisan Dunia yang menarik bernilai melihat seperti Buda Castle. Kampung lama Hollókő dan kawasan luar bandar di sekelilingnya juga merupakan lencongan yang menarik.

Hungary mempunyai banyak kawasan semulajadi yang patut dikunjungi, terutamanya jika anda seorang pemerhati burung. Terdapat beberapa taman negara, tasik, padang rumput dan tentu saja Danube. Menunggang kuda adalah satu lagi aktiviti popular di Hungary.

Siapa yang perlu memohon ETIAS Hungary sebaik sahaja ia diperkenalkan secara rasmi?

Sistem ETIAS tidak akan menjejaskan mana-mana warganegara E.U. atau Schengen.  Mereka masih akan menikmati kebebasan bergerak di seluruh zon. Ia akan memberi kesan kepada anda jika anda seorang warganegara mana-mana 60 satu negara yang pada masa ini tidak perlu berbuat apa-apa sebelum tiba di Eropah untuk lawatan sehingga 90 hari. Senarai negara itu termasuk tempat seperti Britain, Kanada, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, Jepun, Singapura dan Malaysia. Permohonan ETIAS tidak boleh mengambil masa yang lama untuk diisi sebaik sahaja ia berjalan dan kemudian akan bertahan selama 3 bertahun-tahun. Ia akan berfungsi dengan cara yang sangat serupa dengan pemeriksaan pra-perjalanan yang sudah ada di A.S . dan Kanada.