Finland ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Finland

Finland, sama seperti di tempat lain di Eropah, belum lagi menggunakan sistem pra-perjalanan ETIAS. ETIAS secara teknikalnya bukan visa, seperti visa Schengen semasa, tetapi lebih kepada pengecualian visa untuk Eropah dan akan menjadi sebahagian daripada sistem yang akan mewajibkan sesetengah pemegang pasport bukan EU untuk memohon terlebih dahulu untuk kebenaran perjalanan ke Eropah, termasuk Finland. Sehingga kini, rakyat kira-kira 60 negara tidak perlu mendapatkan visa terlebih dahulu sebelum mereka melancong ke Eropah. Selagi mereka mempunyai pasport yang sah, mereka diberi tinggal 90 hari.

Sebab E.U. mengetatkan prosedur kemasukannya adalah tindak balas terhadap jumlah serangan pengganas yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas beberapa negara anggota serta hakikat bahawa sejumlah besar pelarian dan pendatang lain telah membuat banyak kerajaan EU berfikir bahawa sistem yang ada pada masa ini terlalu lemah. Diharapkan ETIAS baru akan menangani beberapa masalah dengan pengaturan sempadan sekarang dan menyediakan tahap keselamatan yang lebih baik di seluruh Eropah.

Adakah Finland juga sebahagian daripada Zon Schengen?

Finland adalah sebahagian daripada Perjanjian Schengen, seperti negara-negara Scandinavia yang lain, walaupun tidak semuanya berada di EU Hampir semua negara anggota Schengen juga merupakan ahli E.U. Kerana Finland adalah ahli Schengen, mana-mana warganegara Schengen lain mempunyai pergerakan bebas masuk dan keluar dari negara ini. Juga, jika pada masa akan datang anda memerlukan ETIAS Finland, ini boleh digunakan untuk melawat mana-mana negara Schengen lain, termasuk Norway yang tidak berada di EU Perjanjian Schengen diperkenalkan untuk membawa keseragaman mengenai pengaturan kemasukan di sebahagian besar Eropah, tetapi ia tidak sama dengan EU yang lebih daripada sekadar peraturan kemasukan dan perjalanan.

Mengapa ada yang melawat Finland?

Finland adalah destinasi pada setiap masa sepanjang tahun. Ia mempunyai beribu-ribu tasik dan banyak hutan. Pada musim sejuk, pelawat menuju ke bahagian Utara negara untuk melihat lampu Utara atau Aurora Borealis. Pada musim panas, seluruh negara dibuka untuk perjalanan ke pulau-pulau dan tasik. Finns adalah pengembara yang gemar dalam negara mereka sendiri. Ramai orang tidak menyedari bahawa Finland tidak seperti bahasa Scandinavia lain dan sebenarnya mempunyai lebih banyak persamaan dengan Turki, walaupun dipisahkan setakat ini secara geografi. Finland juga mempunyai minoriti yang ketara orang berbahasa Sweden yang tinggal berhampiran dengan sempadan Sweden.

Adakah saya memerlukan pengecualian visa ETIAS Finland?

Anda boleh, tetapi belum lagi. ETIAS dijangka diperkenalkan pada awal 2025. Proses ini melibatkan membuat permohonan dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam sebelum perjalanan dan anda juga perlu membayar yuran kerajaan. Kebenaran itu, sebaik sahaja diberikan, akan bertahan 3 tahun. Jika anda bimbang bahawa anda memerlukan visa, semak peraturan Schengen untuk negara anda atau tanya ejen pelancongan. Sistem ETIAS boleh memohon kepada anda jika anda bukan pemegang pasport EU dan tidak memerlukan visa untuk memasuki Eropah sehingga sekarang. Jika anda pernah ke Eropah sebelum ini dan perlu mendapatkan visa terlebih dahulu, ETIAS tidak akan menukar keperluan visa anda.