ETIAS Switzerland - Pengecualian visa Eropah untuk Switzerland

Switzerland sentiasa menjadi sebahagian daripada Eropah, tetapi cukup lucu tidak pernah menjadi ahli 27 negara anggota Kesatuan Eropah. Walau bagaimanapun, ia akan menjadi salah satu negara yang akan melaksanakan Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah (ETIAS) yang baru sebaik sahaja ia akhirnya berkuatkuasa. ETIAS dijangka bermula lebih awal 2025 mengikut maklumat terkini yang tersedia dari Suruhanjaya EU di Brussels. ETIAS akan dimodelkan sebahagiannya di A.S. melalui sistem pengecualian, ESTA. ETIAS adalah aplikasi dalam talian yang berharga hanya € bagi 7 setiap pemohon dewasa. Maklumat yang diperoleh daripada aplikasi ETIAS akan dikongsi antara negara-negara lain yang menggunakan sistem ini. Pelawat ke Eropah, sebaik sahaja permohonan mereka diluluskan, akan dapat melawat mana-mana negara blok Schengen di Eropah selama maksimum 90 hari menggunakan ETIAS. ETIAS yang diluluskan akan dikeluarkan untuk tempoh tahun, atau sehingga tarikh tamat tempoh 3 pasport, yang mana tarikh diutamakan.

Mengapa akan ada ETIAS Switzerland jika Switzerland tidak berada di EU?

Ini kerana walaupun Switzerland tidak berada di E.U., ia adalah ahli zon Schengen. Ini adalah satu lagi kumpulan negara-negara Eropah yang semuanya mempunyai peraturan imigresen yang sama. Warga negara Schengen seperti Switzerland boleh pergi ke mana-mana negara Schengen lain tanpa sekatan. Semua pemegang pasport bukan Schengen bukan E.U. mempunyai peraturan yang sama di seluruh Schengen. Sekiranya anda memerlukan visa Schengen, misalnya, ia sah di mana sahaja di blok Schengen, walaupun ia tidak sah di beberapa negara bukan Schengen yang masih berada di EU, seperti Britain dan Ireland.

Perbezaan Schengen / E.U. adalah sesuatu yang memerlukan sedikit membiasakan diri jika anda bukan orang Eropah kerana walaupun kebanyakan negara Schengen sebenarnya berada di AS, peraturan untuk Schengen mungkin sedikit berbeza dengan negara anggota bukan Schengen E.U.

Apakah tarikan utama di Switzerland?

Tidak ramai yang tidak mempunyai imej padang rumput Alpine hijau, gunung yang melambung tinggi dan tasik yang berkilauan apabila mereka memikirkan Switzerland. Mereka juga mungkin memikirkan bank-bank di Zurich, gnomes, yodelling, pisau Tentera Switzerland, pembuatan keju dan jam cuckoo, walaupun sebahagian besar Switzerland, seperti mana-mana negara, tidak semestinya sesuai dengan imej ikonik yang mungkin dimiliki oleh orang asing!.

Pemandangan Alpine sememangnya mengagumkan, banyak kampung yang indah dan ya, terdapat jam cuckoo, banyak bank Zurich, padang rumput Alpine yang tenang, tasik besar seperti Tasik Geneva dan banyak lagi untuk dilihat di Switzerland. Ia hanya mempunyai satu masalah sebenar dan itu adalah negara yang sangat popular, terutamanya pada musim panas, dan itu bermakna beberapa perancangan ke hadapan apabila ia datang kepada penginapan khususnya.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Switzerland?

Ia bergantung kepada negara yang anda adalah warganegara. ETIAS disasarkan kepada kumpulan negara yang berada dalam kategori "pengecualian visa". Ini adalah negara-negara yang rakyatnya tidak perlu memohon visa terlebih dahulu, tetapi tidak mempunyai kebebasan untuk tinggal di zon Schengen selama lebih dari 90 hari di semua negara Schengen. Jika anda adalah pemegang pasport mana-mana negara-negara ini (jika tidak pasti, semak di sini) anda perlu membuat permohonan dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam lebih awal daripada perjalanan.