ETIAS Republik Czech - Pengecualian visa Eropah untuk Republik Czech

Sejak Republik Czech telah menjadi sebahagian daripada Kesatuan Eropah dan ahli Schengen, ia mempunyai pengaturan yang sama untuk pelawat asing seperti semua negara EU yang lain. Apa yang dimaksudkan ialah dasar kemasukan yang direka untuk tiga kumpulan pelawat yang berbeza:

  • warganegara E.U.
  • 60 warganegara negara yang pada masa ini tidak perlu melakukan apa-apa sebelum mereka tiba kecuali mempunyai pasport yang sah walaupun penginapan mereka terhad kepada 90 hari;
  • warganegara setiap negara lain yang perlu memohon visa sebelum mereka tiba di Republik Czech atau mana-mana negara EU yang lain.

ETIAS baharu yang telah disahkan oleh Suruhanjaya E.U. akan memberi kesan kepada kumpulan kedua dan bermakna mereka perlu mendapatkan kebenaran untuk melakukan perjalanan sebelum mereka tiba di pos sempadan EU seperti lapangan terbang.

Republik Czech juga merupakan sebahagian daripada Perjanjian Schengen

Perbezaan antara blok Schengen dan E.U. cenderung mengelirukan banyak orang, terutama mereka yang tidak pernah melawat Eropah sebelum ini. Pada asasnya, Schengen adalah perjanjian biasa tentang siapa yang dibenarkan melawat dan berapa lama mereka dibenarkan melawat. Malah, kebanyakan, tetapi tidak semua negara yang menjadi sebahagian daripada Schengen juga merupakan negara anggota E.U. juga. Ini bermakna bahawa negara-negara seperti Norway, yang tidak berada di Amerika Syarikat tetapi merupakan sebahagian daripada Schengen mempunyai peraturan sempadan dan kemasukan yang sama seperti Republik Czech, yang merupakan ahli kedua-duanya.

Adakah Republik Czech destinasi pelancongan?

Ya, Republik Czech adalah destinasi pelancongan yang popular. Sudah tentu, tidak semua pelawat ke Republik Czech hanya ada untuk bercuti. Ada juga keluarga yang menetap di tempat lain di dunia, sementara yang lain berada di sana untuk berniaga atau bertemu wakil kerajaan atau NGO.

Prague, ibu negara Republik Czech adalah destinasi yang tersendiri dan ramai pelawat tiba di sana dan melihat di mana-mana sahaja di negara ini yang kasihan kerana mereka kehilangan banyak. Prague penuh dengan seni bina yang indah dan bersejarah, kebanyakannya sejak zaman mediaeval. Pilsen juga merupakan bandar yang patut dikunjungi, dan bukan hanya untuk bir yang terkenal.

Republik Czech mempunyai banyak pemandangan indah, terutamanya di daerah Gunung Taurus dan terdapat banyak peluang untuk mendaki dan bersiar-siar. Malah, Czech adalah pendaki yang bersemangat sendiri dan sering dijumpai di seluruh dunia melakukan apa yang boleh mereka lakukan di rumah.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Republik Czech?

Ini bergantung kepada kewarganegaraan anda. Tiada apa yang akan berubah untuk pelancong sehingga awal 2025 , iaitu apabila ETIAS akan dilancarkan secara rasmi. Anda memerlukan kebenaran perjalanan ETIAS buat kali pertama selepas ia digunakan, contohnya, jika anda tidak perlu sehingga sekarang tetapi bukan warganegara negara EU. Bagi pelancong yang memerlukan Visa Schengen, syarat tidak akan berubah.

Untuk menyemak sama ada anda memerlukan pengecualian visa ETIAS, lawati penilaian ETIAS.