ETIAS Portugal - Pengecualian visa Eropah untuk Portugal

Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Eropah (ETIAS) harus sedia untuk digunakan pada awal 2025 . ETIAS sedang diperkenalkan untuk meningkatkan keselamatan di Eropah yang telah mengalami banyak serangan keganasan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sehingga kini, ramai pemegang pasport bukan EU telah dapat datang ke Eropah tanpa visa. Apa yang perlu mereka lakukan ialah hadir di lapangan terbang atau menyeberangi sempadan darat dan menunjukkan pasport mereka. Itu akan berubah dengan ETIAS kerana pelawat ini perlu membuat permohonan dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam sebelum perjalanan untuk memasuki kawasan Schengen. Kebenaran itu tidak seperti visa dan lebih seperti ESTA Amerika, yang merupakan pengecualian visa. Ia sepatutnya agak mudah dan hanya akan dikenakan biaya € 7 dan akan percuma untuk bawah 18 tahun. ETIAS yang diluluskan akan sah untuk tempoh tahun atau sehingga tarikh tamat tempoh 3 pasport, yang mana tarikh diutamakan.

Adakah Portugal di Schengen atau E.U.? Apa bezanya?

Portugal berada di kedua-dua kawasan Schengen dan E.U. Kedua-dua kumpulan bertindih dengan kebanyakan negara Eropah yang menganggotai kedua-duanya. Perjanjian Schengen mengawal peraturan imigresen dan sempadan manakala EU meliputi lebih banyak lagi, termasuk peraturan perdagangan, kastam dan alam sekitar. Peraturan Schengen membenarkan kebebasan bergerak untuk warganegara Schengen dalam zon dan juga seragam untuk pemegang pasport bukan Schengen dan bukan EU. Ini bermakna jika anda memohon Visa Schengen, ia akan sah selama 90 hari di semua negara Schengen.

Tidak semua warganegara bukan EU memerlukan Visa Schengen. Seluruh 60 negara, termasuk negara-negara seperti Australia, New Zealand, Jepun, Malaysia, Singapura, Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan banyak negara pulau Caribbean, berada dalam senarai yang warganegaranya tidak memerlukan visa. Ia adalah warganegara negara-negara ini yang perlu memohon ETIAS apabila ia berkuatkuasa.

Mengapa melawat Portugal?

Terdapat banyak sebab mengapa Portugal kekal sebagai tempat yang popular untuk dilawati. Rayuannya adalah bahawa ia adalah destinasi sepanjang tahun. Ramai orang memilih untuk menghabiskan musim sejuk mereka di pantai Algarve Portugis di mana ia jauh lebih panas dan lebih ringan daripada banyak tempat di Eropah Utara. Ia lebih panas pada musim panas apabila batu pantai emas dan tarikan tepi pantai sering sesak.

Kerana orientasi Utara Selatan Portugal ia mempunyai iklim dan landskap yang agak pelbagai. Pergunungan hijau di Utara, ditutup dengan ladang anggur melalui pergunungan berbatu di tengah padang pasir seperti rantau Alentejo hingga ke Selatan yang sederhana.

Anda juga boleh melawat Pulau-pulau Portugis Madeira dan Azores, yang keluar di Lautan Atlantik

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Portugal?

Tidak jika anda seorang warganegara E.U. atau negara Schengen seperti yang anda boleh pergi ke Portugal selama yang anda mahu. Sekiranya anda bukan warganegara dari mana-mana negara ketiga, anda harus menyemak untuk melihat senarai mana yang anda ada untuk masuk ke zon Schengen. Terdapat dua senarai negara:

  • Pemohon negara ketiga / ETIAS - Warganegara ini tidak memerlukan visa terlebih dahulu untuk penginapan maksimum 90 hari di seluruh Schengen. Ini adalah orang-orang yang perlu memohon kebenaran ETIAS pada masa akan datang.
  • Pemohon Visa Schengen - Senarai lain adalah dari seluruh dunia yang warganegaranya perlu memohon Visa Schengen terlebih dahulu. Orang-orang ini tidak akan terjejas oleh ETIAS.