ETIAS Norway - Pengecualian visa Eropah untuk Norway

Suruhanjaya EU di Brussels telah merangka sistem pengecualian visa yang akan dilancarkan pada awal 2025. Pengecualian visa, yang dipanggil ETIAS, akan dikenakan biaya € 7 bagi setiap pemohon namun akan percuma untuk individu di bawah umur 18 tahun. Jika anda adalah salah seorang yang perlu memohon ETIAS selepas ia dilancarkan, anda perlu mengisi borang ETIAS dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam sebelum perjalanan ke mana-mana negara Schengen, walaupun anda tiba di negara Anggota Eropah dengan bas atau kereta anda sendiri. Pegawai EU mengatakan bahawa borang dalam talian akan mudah dilengkapkan dan setelah kelulusan diberikan akan bertahan 3 tahun sebelum permohonan lain perlu dihantar. Jika anda terbang ke Norway terlebih dahulu dan anda mempunyai kelulusan ETIAS, anda boleh melawat mana-mana negara Schengen lain selepas Norway untuk jumlah lawatan yang berlangsung di bawah 90 hari menggabungkan semua perjalanan Eropah anda.

Norway tidak berada di EU jadi mengapa terdapat ETIAS Norway?

Soalan bagus. Walaupun ia seolah-olah menjadi keputusan yang dibuat oleh EU sebenarnya permohonan ETIAS terpakai untuk masuk ke Kumpulan Schengen negara-negara, walaupun kebanyakannya berada di EU pula. Norway adalah ahli "Persatuan Perdagangan Bebas Eropah (EFTA) mengenai Perjanjian Schengen" jadi sistem pengecualian visa ETIAS akan digunakan untuk masuk ke Norway, tetapi negara itu bukan ahli EU penuh jadi ia mempunyai pemeriksaan kastam sendiri. Semua negara anggota E.U. berada dalam kesatuan kastam yang sama walaupun mereka tidak berada di kawasan Schengen. Masih keliru? Perkara utama ialah anda mempunyai banyak masa untuk menyelesaikan apa yang perlu anda lakukan jika anda berfikir untuk melawat Eropah dalam masa terdekat dan akan ada banyak nasihat yang tersedia untuk membantu anda jika anda keliru.

Apakah yang boleh dilihat di Norway?

Norway sampai ke Bulatan Artik dan fjord yang menakjubkan terletak di pantai barat (Laut Utara). Kebanyakan pelawat ke Norway mengatur untuk mengambil pelayaran sekurang-kurangnya salah satu fjords walaupun terdapat banyak tarikan lain di negara ini.

Seperti jiran Scandinavia mereka yang lain, orang Norway suka di luar rumah dan menghabiskan banyak masa mendaki, berbasikal, bermain ski, belayar dan tobogganing. Aktiviti pilihan bergantung pada musim. Banyak orang Norway mengelakkan pilihan penginapan yang mahal dan pergi berkhemah. Perkhemahan adalah percuma, walaupun di tanah persendirian, untuk satu malam pula!

Tarikan utama, selain daripada fjords, termasuk perjalanan ke Bulatan Artik untuk menyaksikan matahari tengah malam dan Lampu Utara (Aurora Borealis). Norway terkenal sebagai tempat terbaik untuk melihat pemandangan semula jadi yang luar biasa ini. Utara juga di mana anda mungkin melihat rusa rusa (dijinakkan), walrus dan beruang kutub. Terdapat lawatan yang dianjurkan khas untuk melihat hidupan liar Artik di rantau Artik Norway.

Siapa yang perlu memohon ETIAS untuk memasuki Norway?

Jika anda memegang pasport Schengen atau E.U., anda tidak akan terjejas oleh ETIAS. ETIAS akan dilancarkan secara rasmi dalam 2025. Pelancong ke mana-mana negara Schengen, termasuk Norway perlu membayar yuran dan memohon kebenaran ETIAS walaupun mereka baru sahaja datang ke Perancis selama beberapa jam. Sebaik sahaja permohonan ETIAS telah diluluskan, ia akan bertahan 3 tahun.

Hanya untuk mengesahkan siapa yang memerlukan ETIAS Norway, ia akan menjadi semua orang bukan EU yang sebelum ini mengembara tanpa visa ke Eropah. Keperluan Visa Schengen tidak terjejas oleh ETIAS, ini jika pelancong memerlukan Visa Schengen untuk memasuki Eropah, maka syarat tersebut tidak akan berubah selepas ETIAS berkuatkuasa.