Etias Luxembourg - Pengecualian visa Eropah untuk Luxembourg

ETIAS Luxembourg sedang dalam perjalanan. Luxembourg adalah salah satu ahli tertua E.U., salah satu daripada enam yang asal. Ia juga merupakan ahli Schengen. Seperti yang anda mungkin sedar Eropah telah gulung tikar daripada serangan keganasan yang sering berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan terdapat perdebatan berterusan tentang bagaimana untuk meningkatkan keselamatan. Salah satu penyelesaiannya ialah meningkatkan prosedur saringan untuk ketibaan.

Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU (ETIAS) bermakna berjuta-juta pelawat yang tidak memerlukan visa untuk Eropah sehingga kini mesti memohon kebenaran dalam talian sekurang-kurangnya 96 jam sebelum ketibaan di Eropah. Pihak berkuasa EU akan menyaring aplikasi dalam talian dan menyemak nama dan maklumat lain terhadap pangkalan data. Maklumat mengenai orang-orang ini kemudiannya akan dikongsi di kalangan semua pihak berkuasa EU yang lain. ETIAS akan dilancarkan dan diwajibkan kepada pengembara yang layak di negara ini 3.

Luxembourg adalah sebahagian daripada Schengen tetapi apakah maksudnya?

Perbezaan antara Schengen dan E.U. menyebabkan banyak kekeliruan, terutamanya bagi mereka yang tidak begitu akrab dengan Eropah. Kedua-dua kumpulan adalah berasingan, dengan Schengen menumpukan pada peraturan sempadan, yang dibenarkan pergi ke mana dan berapa lama. Semua negara yang telah menandatangani Perjanjian Schengen, seperti Luxembourg, mempunyai peraturan imigresen yang sama antara satu sama lain. Mana-mana negara Schengen mempunyai kebebasan bergerak di mana-mana negara Schengen yang lain dan peraturan untuk bukan warganegara Schengen adalah sama untuk setiap negara. Terdapat hanya beberapa negara yang berada di Schengen, tetapi tidak di EU (Norway dan Switzerland adalah dua contoh). Sistem ETIAS akan digunakan untuk semua bukan warganegara bukan Schengen.

Mengapa melawat Luxembourg?

Ia mungkin benar bahawa kebanyakan orang cenderung untuk melalui Luxembourg atau tiba melalui udara di Lapangan Terbang dan tinggal untuk malam sebelum bergerak. Sayang sekali kerana bandar Luxembourg sendiri terletak di atas tebing dan memerintahkan pemandangan yang hebat. Banyak bangunan bersejarah di bandar ini adalah Warisan Dunia yang disenaraikan dan tidak boleh dilepaskan. Walaupun bandar itu sendiri adalah tempat yang sibuk, kebanyakan penduduk Luxembourg tinggal di kawasan luar bandar sekitarnya, yang sangat menarik. Luxembourg mempunyai sejarah yang menarik kerana ia adalah antara Perancis, Belgium dan Jerman. Negara ini adalah yang kedua terkecil di EU tetapi mempunyai taraf hidup yang sangat tinggi, yang juga diterjemahkan ke dalam harga yang tinggi untuk hampir segala-galanya.

Jangan lupa bandar lama Echternach dengan basilika Abbey of Echternach, di mana santo paling terkenal di Luxembourg dikebumikan.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Luxembourg?

Pada masa ini semua yang kami tahu adalah bahawa status anda tidak akan berubah jika anda sama ada warganegara E.U. atau Schengen atau pemegang pasport yang telah memerlukan Visa Schengen yang diatur terlebih dahulu sehingga sekarang. Nampaknya tidak mungkin sesiapa dalam kedua-dua kumpulan orang ini tidak akan terjejas oleh ETIAS. Orang-orang yang akan terjejas adalah mereka yang melakukan perjalanan dengan pasport yang dikeluarkan oleh negara-negara seperti Kanada, Amerika Syarikat, beberapa negara Amerika Latin seperti Chile dan Argentina. Orang-orang ini dan banyak lagi di seluruh dunia pasti perlu memohon terlebih dahulu dalam masa terdekat. Nampaknya hanya memerlukan € 7 untuk mengemukakan permohonan ETIAS dalam talian, tetapi ia akan bertahan selama 3 bertahun-tahun selepas dikeluarkan. Ketahui sama ada anda mungkin memerlukan visa ETIAS atau Schengen.