ETIAS Denmark - Pengecualian visa Eropah untuk Denmark

E.U. akan memperkenalkan sistem kebenaran pra-perjalanan baru, sedikit seperti yang sudah ada di AS, Australia dan Kanada. Ini bermakna jika anda ingin melawat mana-mana negara Kesatuan Eropah, termasuk Denmark, dan anda bukan pemegang pasport EU sendiri, anda mungkin perlu mendapatkan kebenaran untuk tiba di Eropah sebelum anda melakukan perjalanan. Sistem baru, yang tidak akan dilaksanakan secara rasmi sehingga awal 2025 , dipanggil Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan Kesatuan Eropah. Sistem ini akan dikenali dengan akronimnya ETIAS. Ia bukan visa penuh seperti Visa Schengen yang banyak pengunjung ke Eropah perlu sebelum datang ke sini, tetapi lebih kepada pengecualian visa. Tujuan pelaksanaan sistem sedemikian adalah bahawa ia diramalkan untuk membantu negara anggota EU dengan lebih berkesan mengawal siapa yang dibenarkan masuk ke EU.

Adakah Denmark sebahagian daripada Blok Schengen?

Ya, ia bersama-sama dengan hampir setiap negara EU yang lain. Beberapa orang belum menyertai Schengen, terutamanya kerana mereka ingin mempunyai lebih banyak suara dalam siapa yang memasuki negara mereka, tetapi beberapa yang tidak berada di Schengen tidak lama lagi akan menjadi. Schengen hanya mengenai pengaturan masuk dan imigresen, sementara EU lebih seperti pengaturan perdagangan. Pada asasnya, jika anda seorang warganegara ahli Schengen, anda mempunyai pergerakan bebas di semua negara Schengen yang lain. Juga, jika anda mendapat visa Schengen, kerana anda bukan pemegang pasport EU, anda akan dibenarkan memasuki mana-mana negara Schengen lain untuk penginapan maksimum 90 hari.

Adakah Denmark berbaloi untuk dikunjungi?

Denmark mendapat banyak pelawat dari seluruh Eropah, tetapi tidak mendapat banyak pelancong dari luar Eropah. Mungkin ada perasaan bahawa terdapat tempat yang lebih menarik untuk dilihat di tempat lain. Jika anda mempunyai masa, maka Denmark mempunyai banyak minat, sebenarnya. Ia juga mempunyai banyak pantai, walaupun cuaca menjadikannya kurang menarik kecuali pada hari-hari cerah pada ketinggian musim panas daripada yang lebih selatan di Pantai Mediterranean. Tarikan utama Denmark datang daripadanya sebagai sebuah negara moden, selamat dan bersih dengan kampung-kampung dan bangunan-bangunan yang menarik serta lebih daripada 400 pulau-pulau. Jika anda berakhir di Denmark dan dapat pergi mengembara di luar ibu negara Denmark Copenhagen, anda pasti akan menghabiskan banyak masa melompat dari satu pulau ke pulau lain di Denmark sistem feri yang sangat baik.

Adakah saya memerlukan pengecualian visa ETIAS Denmark?

Buat masa ini, sistem kebenaran pra-perjalanan ETIAS masih belum digunakan. Ia baru sahaja disahkan bahawa ia mungkin akan diperkenalkan pada awal atau awal 2025 . Jika anda pemegang pasport E.U. dan bukan dari Denmark atau satu atau dua negara anggota Schengen yang lain, anda mungkin memerlukan ETIAS untuk Denmark pada masa akan datang jika anda memegang salah 60 satu pasport yang berbeza milik negara-negara yang warganegaranya tidak memerlukan visa untuk memasuki Eropah.

Sebagai contoh, jika anda seorang warga Amerika, Kanada, Jepun, Australia atau Singapura, hanya untuk menyebut beberapa negara, anda memerlukan ETIAS apabila 2025 kebenaran itu berkuat kuasa. Kos ETIAS akan € 7 dan kebenaran yang diluluskan akan sah untuk tempoh 3 tahun selepas pengeluaran. Ejen pelancongan dan laman web syarikat penerbangan anda akan mengetahui bila peraturan berubah atau anda boleh menyemak penilaian kami untuk menentukan sama ada anda memerlukan visa ETIAS atau Schengen.