Estonia ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Estonia

Tidak ada apa-apa seperti individu Estonia visa kerana Estonia dikaitkan dengan banyak negara-negara lain di E.U. Jika anda memerlukan visa untuk Eropah, visa yang sama akan dilakukan untuk Estonia juga. Memang benar bahawa EU memperkenalkan sistem baru yang akan memberi kesan kepada ramai orang yang bukan warganegara EU. Sistem ini dipanggil Sistem Kebenaran Maklumat Perjalanan EU atau ETIAS. Ini akan menjejaskan perjalanan anda ke Estonia kerana ia akan ke seluruh Eropah jika anda tidak memerlukan visa sehingga sekarang, tetapi bukan pemegang pasport EU. Ini bermakna, apabila ia diperkenalkan pada awal 2025 , bahawa anda mendapat kebenaran untuk melawat Eropah sebelum anda tiba dan bukannya tepat di sempadan.

Adakah Estonia kini sebahagian daripada Schengen?

Ya. Estonia telah menyertai Blok Schengen negara-negara, walaupun sebenarnya negara-negara ini hampir semua negara E.U. pula, dengan satu atau dua pengecualian seperti Norway dan Switzerland.  Ramai bukan Eropah, dan beberapa orang Eropah, tidak pasti apa perbezaannya. Pada asasnya, jika anda memerlukan ETIAS pada masa akan datang, sebaik sahaja anda mendapatnya, anda boleh melawat mana-mana negara Schengen. Jumlah masa yang anda ada di blok Schengen ialah 90 hari. Schengen adalah mengenai kawalan sempadan biasa, manakala EU lebih daripada itu.

Adakah Estonia tempat yang menarik untuk dilawati?

Pasti. Tarikan utamanya ialah Old City of Tallinn, ibu negara, yang mempunyai banyak bangunan mediaeval dalam keadaan yang sangat baik. Bahagian mediaeval Tallinn telah dikekang oleh tentera salib Jerman dan dianggap sebagai salah satu pusat mediaeval yang dipelihara terbaik di Eropah. Terdapat beberapa bandar-bandar lain yang juga patut dilihat, terutamanya apa yang telah dirujuk sebagai Summer Capital, Pärnu.

Apa yang tidak begitu terkenal adalah hakikat bahawa Estonia mempunyai sejumlah besar pulau, bahkan lebih daripada Denmark. Saaremaa dan Hiiumaa adalah dua pulau yang paling terkenal, yang pertama terkenal dengan istana dan yang terakhir untuk banyak rumah api. Walaupun perjalanan di sekitar kawasan luar bandar dan terutamanya pulau-pulau adalah yang terbaik pada musim panas, jika anda seorang pemerhati burung, anda mungkin mahu pergi pada bila-bila masa lain. Malaysia mempunyai beberapa pantai dan penduduk tempatan juga pergi bog berenang di banyak tasik bog pedalaman.

Adakah saya memerlukan pengecualian visa ETIAS Estonia jika saya pergi ke sana?

Jika anda mengembara ke Eropah tanpa visa sebelum 2025, maka anda akan memerlukan ETIAS apabila sistem dilancarkan lebih awal 2025. Anda perlu mengisi dan menghantar borang dalam talian dan membayar yuran permohonan sekurang-kurangnya 96 jam lebih awal. Kebenaran itu akan berlangsung selama 3 bertahun-tahun. Cara terbaik untuk mengetahui sama ada anda memerlukannya adalah untuk mengetahui sama ada anda memerlukan visa Schengen. Jika anda tidak tetapi anda bukan pemegang pasport negara E.U, kemungkinan anda memerlukan ETIAS untuk perjalanan ke mana-mana sahaja di EU. Untuk mengetahui sama ada anda mungkin memerlukan pengecualian visa ETIAS, lawati laman utama dan ambil penilaian ETIAS.