Cyprus & Kawasan Schengen: Peraturan ETIAS

Melawat Cyprus? Kemungkinan besar anda mungkin memerlukan pengecualian visa tidak lama lagi jika anda bukan warganegara EU Sekiranya anda pernah ke Cyprus (bahagian Selatan) atau di mana sahaja di EU sebelum ini, adakah anda perlu memohon visa terlebih dahulu sebelum ini? Sekiranya anda tidak melakukannya kerana anda adalah warganegara salah satu negara yang dikecualikan visa, dan anda mungkin tidak lama lagi akan terjejas oleh pengecualian visa Eropah baru seperti sistem yang diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah. Ia dipanggil Sistem Kebenaran Perjalanan dan Maklumat EU atau ETIAS. Ia akan berfungsi seperti sistem pengecualian visa Amerika yang sedia ada yang dipanggil ESTA. Pada asasnya, jika ia terpakai kepada anda, anda hanya pergi ke dalam talian dan memohon ETIAS anda sebelum anda melancong ke Eropah. Anda perlu membayar yuran, tetapi keseluruhan proses tidak boleh mengambil masa lebih lama daripada 15 minit dan anda masih akan mendapat 90 hari di zon Schengen sebaik sahaja anda tiba di Eropah.

Saya mendengar bahawa Cyprus tidak berada di Schengen. Apa maksudnya?

Cyprus adalah ahli penuh Kesatuan Eropah, salah 27 satu negara. Walau bagaimanapun, ia belum lagi di kawasan Schengen, walaupun dijangka tidak lama lagi. Perjanjian Schengen bertujuan untuk memberikan kebebasan bergerak untuk semua negara anggota, yang sebahagiannya tidak berada di EU. Peraturan imigresen untuk bukan warganegara Schengen diseragamkan, jadi jika anda diberi kebenaran untuk mengunjungi satu negara Schengen , anda boleh mengunjungi semua yang lain. Anda mendapat 90 hari di semua Schengen di setiap blok 180 hari. Secara teori, "jam" Schengen mula berdetik apabila anda mula-mula memasuki negara Schengen, tetapi dalam praktiknya beberapa pegawai sempadan sama ada menutup mata atau tidak mengambil minat terhadap pasport sesiapa sahaja. Sistem ETIAS sepatutnya mengetatkan penyelewengan ini.

Adakah berbaloi untuk melawat Cyprus sebaik sahaja anda perlu memohon pengecualian visa Cyprus?

Tidak dijangkakan bahawa pengenalan ETIAS akan memberi banyak perbezaan kepada bilangan pelawat yang ingin pergi ke sana, terutamanya memandangkan yuran ETIAS (euro) yang 7 agak rendah. Cyprus kekal sebagai destinasi sepanjang tahun yang sangat menarik. Ia mempunyai iklim musim sejuk yang sederhana, dan panas pada musim panas. Itu bagus untuk pencinta pantai, terutamanya jika mereka datang dari Eropah Utara atau Rusia di mana musim panas tidak konsisten.

Cyprus bukan hanya mengenai pantai dan matahari. Ia mempunyai makanan Yunani dan restoran dan suasana Yunani. Nicosia, ibu negara, di mana garis hijau, memisahkan Cyprus Turki Utara dengan Selatan, mempunyai banyak kepentingan seni bina, sementara kampung-kampung yang menarik dan menawan ditemui di seluruh kawasan luar bandar. Ramai orang suka pergi mendaki di pergunungan Troodos, menyegarkan sejuk pada musim panas, bersalji pada musim sejuk.

Jadi siapa yang sebenarnya memerlukan ETIAS Cyprus?

Suruhanjaya E.U mengumumkan cadangan ETIAS pada November 2016. Sistem ini akan berjalan dan hanya 2025 akan memberi kesan kepada orang yang tidak memerlukan visa untuk Eropah terlebih dahulu dan bukan warganegara E.U. atau Schengen. Hakikat bahawa Cyprus bukan ahli Schengen boleh membuat perbezaan pada mulanya. Ini mungkin sesuatu yang perlu diselesaikan oleh Kerajaan Cyprus tidak lama lagi. Nasihat terbaik jika anda berfikir untuk pergi ke Cyprus, atau mana-mana bahagian Eropah yang lain untuk perkara itu, adalah untuk mengikuti perkembangan ETIAS.