Bulgaria & Kawasan Schengen: Peraturan ETIAS


Bulgaria ETIAS

Maklumat Perjalanan Bulgaria

  • Tahun Menyertai EU: 2007
  • Ahli Schengen: Tidak
  • Ibu Kota: Sofia
  • Bahasa Rasmi: Bahasa Bulgaria
  • Saiz (km persegi): 110,994
  • Kod Panggilan: +359
  • Zon Waktu: EET
  • Mata wang: Lev Bulgaria (Лв)
  • Lapangan Terbang utama: Sofia Lapangan Terbang

Apa itu ETIAS?

Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) adalah program pengecualian visa yang ditubuhkan oleh Kesatuan Eropah. Ia bertujuan untuk meningkatkan keselamatan dalam EU dengan pra-saringan pelancong dari negara-negara yang dikecualikan visa yang ingin memasuki Kawasan Schengen. ETIAS dijangka beroperasi pada akhir 2025.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Bulgaria?

Walaupun Bulgaria adalah ahli EU, ia belum menjadi sebahagian daripada Kawasan Schengen. Walau bagaimanapun, ETIAS dikehendaki memasuki Bulgaria untuk warganegara yang dikecualikan visa. Jika anda merancang untuk melawat negara-negara lain di Kawasan Schengen semasa perjalanan anda, anda juga memerlukan ETIAS.

Bagaimanakah cara saya memohon ETIAS untuk Bulgaria?

Anda boleh memohon ETIAS untuk melawat Bulgaria dengan menggunakan borang dalam talian. Permohonan itu memerlukan butiran peribadi, maklumat pasport, dan jawapan kepada beberapa soalan keselamatan.

Jika saya memegang pasport dari Bulgaria, adakah saya memerlukan ETIAS?

Sebagai pemegang pasport Bulgaria, anda adalah warganegara Kesatuan Eropah dan tidak memerlukan ETIAS untuk perjalanan dalam Zon Schengen.

Adakah pihak berkuasa sempadan tempatan akan mengetahui ketibaan saya ke Bulgaria?

Ya, pihak berkuasa sempadan di Bulgaria akan menyedari ketibaan anda. Walaupun Bulgaria bukan sebahagian daripada Kawasan Schengen, ETIAS anda masih akan diperiksa kerana ia diperlukan semasa masuk.

Adakah saya memerlukan ETIAS sedang transit melalui Lapangan Terbang Bulgaria?

Tidak, anda tidak memerlukan ETIAS apabila transit melalui Lapangan Terbang Bulgaria. Walau bagaimanapun, jika anda meninggalkan kawasan transit lapangan terbang Bulgaria, anda perlu memohon ETIAS jika anda layak.

Adakah saya memerlukan ETIAS apabila memasuki Bulgaria melalui darat, udara dan laut?

Ya, anda memerlukan ETIAS untuk memasuki Bulgaria tanpa mengira mod pengangkutan yang anda gunakan.

Adakah memohon ETIAS Bulgaria berbeza daripada negara lain?

Tidak ada ETIAS khusus untuk Bulgaria. ETIAS terpakai kepada Zon Schengen, bukan negara individu.

Bolehkah saya menggunakan ETIAS Bulgaria untuk melawat negara lain?

Ya, ETIAS yang diluluskan membolehkan anda melawat mana-mana negara di Kawasan Schengen.

Berapa lama saya boleh tinggal di Bulgaria dengan ETIAS?

ETIAS yang diluluskan membenarkan warganegara yang dikecualikan visa tinggal sehingga 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari.

Bolehkah saya tinggal 90 hari di Bulgaria kemudian melawat negara Schengen yang lain selama 90 hari lagi?

Had 90 hari dikenakan untuk seluruh Kawasan Schengen, bukan negara individu. Oleh itu, berpindah ke negara Schengen yang berbeza tidak akan menetapkan semula kiraan 90 hari.

Bagaimanakah saya boleh menghubungi pejabat ETIAS tempatan untuk Bulgaria yang terdekat dengan saya?

ETIAS diuruskan oleh Kesatuan Eropah, bukan negara individu. Oleh itu, tidak ada pejabat ETIAS tempatan di Bulgaria. Anda harus menghubungi pihak berkuasa EU untuk sebarang pertanyaan ETIAS. Unit Nasional individu, masing-masing dikendalikan oleh negara anggota, menyumbang kepada pemprosesan maklumat melalui perjanjian perkongsian data. Oleh itu, jika pengembara telah melakukan jenayah di satu negara EU, permohonan ETIAS mereka mungkin ditolak.

Jika ETIAS saya ditolak untuk Bulgaria, bagaimana saya boleh membuat rayuan?

Penolakan ETIAS disertakan dengan sebab-sebab penolakan. Pemohon dinasihatkan untuk mengkaji semula sebab-sebab ini dan merancang untuk membuat rayuan. Jika tidak, pemohon juga boleh memohon semula sekiranya mereka mendapati mereka membuat kesilapan pada maklumat biometrik pada permohonan mereka seperti nama atau nombor pasport yang salah eja.

Bagaimana jika saya kehilangan pasport semasa di Bulgaria pada ETIAS yang diluluskan?

Jika anda kehilangan pasport semasa di Bulgaria, laporkan kepada polis tempatan dan berhubung dengan kedutaan atau konsulat negara anda di Bulgaria. Ingat, ETIAS anda terikat dengan pasport anda, jadi jika anda mendapat pasport baru, anda memerlukan ETIAS baharu jika anda merancang untuk melawat negara-negara Schengen.

Apa yang boleh saya lakukan jika ETIAS untuk Bulgaria saya dibatalkan?

Jika ETIAS anda dibatalkan, alasan dan proses rayuan akan diberikan oleh pihak berkuasa EU, kerana mereka mengendalikan kebenaran ETIAS.