Andorra ETIAS - Pengecualian visa Eropah untuk Andorra


Andorra ETIAS

Maklumat Perjalanan Andorra

  • Tahun Menyertai EU: Bukan ahli
  • Ahli Schengen: Tidak, tetapi masuk melalui Negara Schengen
  • Ibu kota: Andorra la Vella
  • Bahasa Rasmi: Catalan
  • Saiz (km persegi): 468
  • Kod Panggilan: +376
  • Zon Waktu: CET
  • Mata wang: Euro (€)
  • Lapangan Terbang Utama: Tiada lapangan terbang, menggunakan Lapangan Terbang Barcelona (Sepanyol)

Apa itu ETIAS?

ETIAS, singkatan bagi Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah, ialah sistem kebenaran perjalanan yang diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah. Ia akan berkuat kuasa dari akhir 2025 untuk pelancong tanpa visa yang memasuki Zon Schengen, yang merangkumi 27 negara-negara Eropah. Tujuan utama ETIAS adalah untuk meningkatkan keselamatan negara-negara EU dengan pra-saringan pelawat terhadap pelbagai pangkalan data keselamatan.

Adakah saya memerlukan ETIAS untuk melawat Andorra?

Andorra bukan ahli EU atau Kawasan Schengen. Ia tidak mempunyai kawalan sempadan dengan Perancis atau Sepanyol, tetapi untuk sampai ke Andorra, seseorang mesti terlebih dahulu memasuki Zon Schengen. Jadi, sementara Andorra sendiri tidak memerlukan ETIAS, anda memerlukan ETIAS untuk transit melalui negara-negara Schengen jika anda berasal dari negara yang dikecualikan visa .

Bagaimanakah cara saya memohon ETIAS untuk Andorra?

Secara teknikal, anda tidak boleh memohon ETIAS untuk Andorra kerana ia bukan sebahagian daripada Zon Schengen atau EU. Walau bagaimanapun, untuk sampai ke Andorra, anda mesti melalui negara Schengen, yang mana anda mungkin memerlukan kebenaran ETIAS bergantung pada kewarganegaraan anda.

Sekiranya saya memegang pasport dari Andorra, adakah saya memerlukan ETIAS?

Pemegang pasport Andorra dikecualikan visa untuk Zon Schengen, jadi apabila ETIAS berkuat kuasa, mereka memerlukannya untuk perjalanan ke negara-negara Schengen. Walau bagaimanapun, ETIAS tidak diperlukan untuk kembali ke Andorra.

Adakah pihak berkuasa sempadan tempatan akan mengetahui ketibaan saya ke Andorra?

Oleh kerana Andorra tidak mempunyai lapangan terbang sendiri, pelawat mesti terlebih dahulu melakukan perjalanan ke negara jiran, biasanya Sepanyol atau Perancis. Apabila anda menyeberangi sempadan ke Andorra, biasanya tidak ada pemeriksaan, tetapi pihak berkuasa tempatan boleh menjalankannya jika mereka rasa sesuai.

Bagaimanakah permohonan ETIAS saya akan diproses oleh Andorra?

Andorra tidak akan memproses aplikasi ETIAS kerana ia bukan sebahagian daripada sistem ETIAS. Permohonan ETIAS akan diproses oleh Kesatuan Eropah.

Adakah saya memerlukan ETIAS melalui Lapangan Terbang Andorra?

Andorra tidak mempunyai Lapangan Terbang sendiri. Tetapi jika anda transit melalui lapangan terbang di negara-negara Schengen dan anda dari negara yang dikecualikan visa, anda memerlukan kebenaran ETIAS.

Adakah saya memerlukan ETIAS apabila memasuki Andorra melalui darat, udara dan laut?

Oleh kerana Andorra hanya boleh diakses melalui darat dan tidak memerlukan ETIAS, anda tidak memerlukan ETIAS untuk memasukinya. Walau bagaimanapun, anda memerlukan ETIAS untuk memasuki negara-negara Schengen (seperti Sepanyol atau Perancis) yang akan anda lalui untuk sampai ke Andorra.

Adakah memohon Andorra ETIAS berbeza daripada negara lain?

Anda tidak memohon ETIAS untuk Andorra secara khusus. Sebaliknya, anda memohon ETIAS berdasarkan negara Schengen yang akan anda masuki terlebih dahulu.

Bolehkah saya menggunakan Andorra ETIAS untuk melawat negara lain?

Tidak ada Andorra ETIAS tertentu. Walau bagaimanapun, kebenaran ETIAS sah untuk semua negara Schengen, yang membolehkan anda melakukan perjalanan dengan bebas dalam Zon Schengen.

Berapa lama saya boleh menginap di Andorra?

ETIAS tidak mentadbir penginapan anda di Andorra. Walau bagaimanapun, ETIAS membenarkan penginapan sehingga 90 hari dalam mana-mana tempoh 180 hari dalam Zon Schengen.

Bolehkah saya tinggal 90 hari Andorra kemudian melawat negara Schengen yang lain selama 90 hari lagi?

Tidak, peraturan 90/180 terpakai kepada Zon Schengen secara keseluruhan, bukan negara individu. Had 90 hari tidak ditetapkan semula dengan bergerak antara negara Schengen atau meninggalkan dan kembali ke Zon Schengen.

Bagaimanakah saya boleh menghubungi pejabat ETIAS tempatan untuk Andorra?

ETIAS diuruskan oleh Kesatuan Eropah, dengan kerjasama melalui negara-negara Schengen melalui Unit Kebangsaan mereka. Jadi, tiada pejabat ETIAS tempatan di Andorra. Untuk maklumat mengenai ETIAS, anda harus menghubungi pihak berkuasa yang berkenaan di negara Schengen yang anda rancangkan untuk masuk terlebih dahulu.

Jika ETIAS saya ditolak, bagaimana saya boleh membuat rayuan?

ETIAS tidak diberikan untuk negara-negara tertentu tetapi untuk Zon Schengen. Sekiranya permohonan ETIAS anda ditolak, anda akan menerima alasan penafian dan maklumat mengenai proses rayuan, yang berbeza-beza bergantung pada negara yang memproses permohonan anda.

Bagaimana jika saya kehilangan pasport semasa di Andorra di ETIAS yang diluluskan?

Jika anda kehilangan pasport, hubungi kedutaan atau konsulat negara asal anda secepat mungkin. ETIAS anda dikaitkan dengan pasport anda, jadi jika anda mendapat pasport baru, anda perlu memohon ETIAS baharu.

Jika ETIAS saya dibatalkan di Andorra, bolehkah saya memohon ETIAS yang lain?

Oleh kerana ETIAS tidak dikeluarkan khusus untuk Andorra, membatalkannya bermakna membatalkan kebenaran anda untuk seluruh Zon Schengen. Jika ETIAS anda dibatalkan, anda akan diberi alasan dan anda boleh membuat rayuan berdasarkan prosedur yang disediakan dalam notis pembatalan.