ETIAS untuk Warga Ukraine


ETIAS for Ukrainian Citizens

Kelayakan ETIAS

  Ukraine akan menjadi ahli pelancaran ETIAS
  Warganegara Ukraine akan layak untuk memohon ETIAS dalam 2025
  Warganegara Ukraine akan mendapat manfaat daripada menggunakan sistem aplikasi dalam talian untuk memohon ETIAS

Keperluan ETIAS Lain

  Rakyat Ukraine boleh memohon ETIAS dalam talian
  ETIAS sah untuk tiba ke Eropah melalui udara, laut atau darat
  Pelancong mesti mempunyai e-pasport yang boleh dibaca oleh mesin
  ETIAS adalah untuk lawatan pelancong, perniagaan, transit dan perubatan pendek
  Pemohon di bawah umur 18 tahun atau lebih daripada 70 tahun akan menerima ETIAS mereka secara percuma


Warganegara Ukraine akan dikehendaki memohon ETIAS untuk memasuki negara-negara Eropah yang mengambil bahagian secara jangka pendek, di bawah 90 hari, untuk tujuan pelancongan umum, perniagaan, transit atau perubatan.

Program ETIAS akan berkuat kuasa mulai 2025 dan bertujuan untuk menyaring pelancong yang tiba dari luar negara sebagai tindak balas kepada peningkatan global dalam aktiviti pengganas.

Program ETIAS telah diluluskan pada tahun 2016, dan akan mengambil masa empat tahun untuk membangunkan sistem yang diperlukan yang akan mengikat dengan pangkalan data imigresen sedia ada dan data keselamatan lain untuk menyediakan alat pemeriksaan baru yang lancar di seluruh negara-negara Eropah yang mengambil bahagian.

Pada tahun 2025 ini, warganegara dari Ukraine akan dikehendaki melengkapkan permohonan ETIAS sebelum menaiki pesawat, pembawa laut, atau kenderaan jurulatih untuk Eropah, dan ini termasuk pelancong yang hanya akan transit di Eropah dalam perjalanan ke destinasi lain.

Mana-mana warganegara Ukraine yang ingin memasuki Eropah selama lebih dari 90 hari, atau untuk tujuan lain daripada yang dibenarkan di bawah program ETIAS perlu memohon visa Schengen. Maklumat lanjut boleh didapati dengan melawat https://etias.my/ dan menggunakan penilaian laman utama.

Adalah dinasihatkan bahawa rakyat Ukraine melengkapkan permohonan ETIAS mereka 96 jam sebelum tarikh berlepas mereka. Butiran penuh boleh didapati dengan melawat halaman keperluan ETIAS atau Soalan Lazim ETIAS. Adalah dinasihatkan untuk menyemak halaman ini sebelum memulakan aplikasi ETIAS untuk mengelakkan sebarang kelewatan atau risiko ETIAS ditolak.

Bermula , ia akan menjadi keperluan untuk menjadi warganegara Ukraine penuh sebelum memohon ETIAS, jadi pelancong yang memegang pasport atau dokumen perjalanan dengan status yang berbeza mungkin dikehendaki memohon visa pelawat Schengen penuh, 2025 dan bukan ETIAS.

Warganegara Ukraine boleh mengharapkan permohonan ETIAS mereka biasanya diproses dan diluluskan dalam beberapa minit, dan kebenaran dihantar melalui e-mel dalam bentuk dokumen PDF. Tidak perlu mencetak atau menunjukkan sebarang dokumen kerana ETIAS disimpan secara elektronik terhadap butiran pasport yang disimpan dalam sistem Imigresen Eropah.

Faedah ETIAS

  • ETIAS sah selama 3 tahun dari tarikh dikeluarkan
  • Boleh digunakan untuk berbilang entri di bawah tempoh 90 hari
  • Kebenaran cepat dan penghantaran elektronik
  • Sapukan pada desktop, tablet atau mudah alih

Nasihat Aplikasi ETIAS

  • Hantar permohonan sekurang-kurangnya 96 jam sebelum berlepas
  • Jika ditolak untuk ETIAS, pelancong masih boleh memohon visa pelawat penuh
  • ETIAS tidak menjamin kemasukan ke Eropah kerana keputusan muktamad dibuat oleh anggota keselamatan sempadan negara Eropah ketibaan.