Suruhanjaya EU Mencadangkan Visa Schengen Tetap untuk Vanuatu

Suruhanjaya EU Mencadangkan Visa Schengen Tetap untuk Vanuatu

Suruhanjaya Eropah telah mencadangkan untuk membawa balik keperluan visa tetap untuk warganegara Vanuatu yang ingin memasuki Kawasan Schengen.

Ini berlaku selepas penggantungan sementara pada Mei 2022 kerana kebimbangan keselamatan yang berkaitan dengan program kewarganegaraan pelabur Vanuatu.

Suruhanjaya bercadang menarik balik perjalanan tanpa visa

Pada 31 Mei, Suruhanjaya mengumumkan rancangan untuk membuat keperluan visa bagi warganegara Vanuatu kekal selepas penggantungan sementara semasa berakhir pada 3 Ogos 2024.

Cadangan ini bertujuan untuk menangani isu penghijrahan yang tidak teratur dan risiko keselamatan yang berkaitan dengan perjalanan tanpa visa, terutamanya dari program kewarganegaraan melalui pelaburan (CBI) seperti di Vanuatu.

Sejak Mei 2022, Suruhanjaya telah bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Vanuatu, menilai bahawa skim kewarganegaraan pelabur negara menimbulkan risiko keselamatan kepada Kesatuan Eropah (EU) dan negara anggotanya.

Risiko ini termasuk potensi jenayah terancang, pengubahan wang haram, pengelakan cukai, dan rasuah.

Perubahan perundangan dianggap tidak mencukupi

Walaupun Vanuatu telah membuat beberapa perubahan perundangan untuk menangani kebimbangan EU, Suruhanjaya memutuskan perubahan ini tidak mencukupi untuk mengurangkan risiko keselamatan daripada program CBI Vanuatu.

Oleh itu, Suruhanjaya kini bercadang untuk membuat keperluan visa tetap untuk orang yang mempunyai pasport Vanuatu.

Pada masa ini, di bawah penggantungan sementara, warganegara Vanuatu memerlukan visa untuk penginapan pendek sehingga 90 hari dalam tempoh 180 hari di Kawasan Schengen.

Cadangan baru akan menjadikan keperluan ini kekal.

EU memantau rapat perjanjian bebas visa

EU kini mempunyai perjanjian pengecualian visa dengan 64 negara, yang membolehkan rakyat mereka memasuki zon Schengen tanpa visa untuk lawatan singkat.

Walau bagaimanapun, EU telah menghadapi masalah dengan penghijrahan yang tidak teratur dan isu keselamatan daripada perjalanan tanpa visa, termasuk yang berkaitan dengan skim kewarganegaraan pelabur.

Margaritis Schinas, Naib Presiden Suruhanjaya Eropah, menyatakan bahawa walaupun perjalanan tanpa visa mempunyai banyak faedah, menyalahgunakan keistimewaan ini boleh menyebabkan penggantungan mereka untuk melindungi EU daripada ancaman keselamatan.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Dalam Negeri Ylva Johansson menyebut bahawa EU kerap memeriksa perjanjian tanpa visa dan bertindak terhadap negara-negara yang menyalahgunakannya.

Pada bulan Oktober 2023, Suruhanjaya mencadangkan perubahan Mekanisme Penggantungan Visa untuk menangani penyalahgunaan dengan lebih baik, seperti yang berkaitan dengan program CBI di negara yang dikecualikan visa.

Parlimen dan Majlis untuk membuat keputusan

Keputusan muktamad sama ada untuk memerlukan visa secara kekal untuk warga Vanuatu kini bergantung kepada Parlimen Eropah dan Majlis EU.

Mereka akan mengkaji cadangan Suruhanjaya dalam beberapa bulan akan datang.

Oleh kerana institusi-institusi ini menyokong penggantungan sementara awal, nampaknya mereka juga akan menyokong membuat perubahan kekal.

Pada bulan Mac, duta negara anggota EU bersetuju bahawa menjalankan program CBI adalah alasan yang sah untuk menggantung perjanjian bebas visa.

Sejarah CBI kontroversi Vanuatu

Kebimbangan mengenai skim CBI Vanuatu telah lama wujud.

Pada Januari 2022, Suruhanjaya pertama kali mencadangkan sebahagiannya menggantung perjalanan tanpa visa kerana risiko keselamatan daripada program-program ini.

Ini berikutan pengumuman Vanuatu pada akhir 2021 mengenai pelancaran pilihan CBI ketiga yang dipanggil "program Pilihan Harta Tanah" dengan ejen induk tunggal.

EU meletakkan penggantungan separa pada Mac 2022. Pada Februari 2023, Vanuatu diberi tempoh 18 bulan lagi untuk memperbaharui program CBI sebelum mungkin menghadapi penggantungan penuh perjanjian pengecualian visa dengan Kawasan Schengen.

Mengemudi landskap perjalanan Eropah yang berkembang

Cadangan EU untuk memerlukan visa untuk warga Vanuatu mungkin membuat pelancong dari negara-negara lain yang dikecualikan visa tertanya-tanya tentang peraturan perjalanan mereka sendiri.

Walaupun perubahan ini hanya memberi kesan kepada pemegang pasport Vanuatu, ia menunjukkan tumpuan EU terhadap keselamatan dan kemungkinan perubahan kepada keperluan perjalanan.

Pelancong dari negara-negara yang pada masa ini tidak memerlukan visa untuk memasuki Kawasan Schengen harus sentiasa dikemas kini tentang perubahan yang akan datang, seperti Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) bermula pada pertengahan 2025.

ETIAS akan menjadi saringan wajib bagi pelancong dari negara-negara yang dikecualikan visa untuk meningkatkan keselamatan di zon Schengen.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa ETIAS bukan visa tetapi kebenaran perjalanan elektronik. Walau bagaimanapun, ia akan diperlukan untuk ramai pelawat bukan EU untuk memasuki Kawasan Schengen.

Mengimbangi keterbukaan dan keselamatan

Cadangan untuk memerlukan visa untuk warga Vanuatu adalah sebahagian daripada usaha EU untuk menangani isu-isu penghijrahan dan keselamatan yang berkaitan dengan perjalanan tanpa visa, terutamanya kebimbangan mengenai program kewarganegaraan pelabur.

Walaupun EU mahu menyokong perjalanan global dan menarik orang berbakat, ia juga perlu melindungi sempadannya dan memastikan negara anggotanya selamat.

Perubahan yang dicadangkan kepada Mekanisme Penggantungan Visa akan memudahkan untuk menggantung perjanjian tanpa visa jika ia disalahgunakan.

Memandangkan EU mengemas kini dasar imigresennya, adalah penting untuk melihat bagaimana perubahan ini mempengaruhi pelancong dan pendatang yang berbeza, seperti pelajar, nomad digital, pelabur, dan keluarga.

Sebagai contoh, sistem ETIAS baharu akan menjadikan perjalanan lebih lancar bagi sesetengah orang tetapi menambah langkah tambahan untuk orang lain.

EU bertujuan untuk kekal terbuka dan mesra sambil memastikan keselamatan rakyat dan pelawatnya.

Mencapai keseimbangan ini memerlukan pelarasan dan kerjasama yang berterusan antara EU, negara anggotanya, dan rakan kongsi antarabangsa.

Masa depan visa Vanuatu tidak menentu

Cadangan EU untuk secara kekal memerlukan visa untuk warga Vanuatu menunjukkan komitmennya untuk menangani ancaman keselamatan daripada program kewarganegaraan pelabur.

Apabila cadangan ini bergerak ke hadapan, adalah penting untuk melihat bagaimana Vanuatu bertindak balas dan sama ada ia akan membuat lebih banyak perubahan kepada program CBInya.