Kajian Mendedahkan Tahap Diskriminasi yang Tinggi Terhadap Imigran di Finland

Kajian Mendedahkan Tahap Diskriminasi yang Tinggi Terhadap Imigran di Finland

Satu tinjauan baru-baru ini yang dijalankan oleh Institut Kesihatan dan Kebajikan (THL) telah memberi penerangan tentang kelaziman diskriminasi yang dihadapi oleh pendatang di Finland.

Kaji selidik itu bertanya kepada lebih daripada 7,800 orang dewasa yang dilahirkan di luar Finland atau yang ibu bapanya dilahirkan di luar negara mengenai pengalaman mereka. Lebih 40% daripada mereka yang ditinjau berkata mereka berasa diskriminasi pada tahun lepas.

Diskriminasi berdasarkan latar belakang dan etnik

Kaji selidik itu mendapati bahawa 75% orang yang merasa diskriminasi mengatakan ia adalah kerana latar belakang, etnik, atau warna rambut mereka.

Imigran dari negara-negara Afrika dan Timur Tengah melaporkan tahap diskriminasi tertinggi.

Sesuatu yang perlu diberi perhatian ialah wanita imigran dilaporkan menghadapi kurang diskriminasi berdasarkan jantina mereka berbanding wanita di Finland secara keseluruhan.

Hanya 4% wanita imigran berkata mereka mengalami diskriminasi jantina, sementara kajian terdahulu menunjukkan bahawa 8% wanita di Finland secara keseluruhan menghadapi jenis berat sebelah ini.

Demografi Finland yang berubah-ubah

Data awal dari Statistik Finland menunjukkan bahawa pada akhir Disember 2023, penduduk Finland 's melepasi 5.6 juta orang.

Sepanjang tahun ini, negara menyaksikan peningkatan penduduk sebanyak 40,588, terutamanya kerana lebih ramai orang berpindah dari negara lain daripada kiri.

Bilangan orang yang berhijrah ke Finland adalah lebih tinggi daripada mereka yang meninggalkan pada 58,496.

Oleh kerana penduduk Finland menjadi lebih pelbagai, adalah penting untuk menangani diskriminasi dan menggalakkan keterangkuman. Ini akan membantu memastikan masyarakat kekal harmoni dan terus berkembang maju.

Gesa inisiatif pendidikan dan anti-perkauman

Profesor penyelidikan THL Anu Castaneda menekankan kepentingan program pendidikan dan anti-perkauman di bahagian-bahagian yang berlainan dalam masyarakat Finland.

Beliau menegaskan bahawa diskriminasi boleh menyebabkan orang berasa kurang bahagia, kurang selamat, dan kurang termasuk.

Cabaran dan peluang untuk pendatang baru di Finland

Penemuan tinjauan itu boleh menimbulkan kebimbangan di kalangan bakal pelawat dan pendatang ke Finland.

Adalah penting bahawa Finland menangani diskriminasi untuk memastikan persekitaran yang mesra untuk semua pelancong dan penduduk jangka panjang, seperti keluarga, pelabur, nomad digital, dan pelajar.

Menangani diskriminasi melalui dasar

Tahap diskriminasi yang tinggi yang dilaporkan dalam tinjauan menunjukkan keperluan Finland untuk mengkaji semula dan mengukuhkan dasar imigresennya.

Memandangkan Finland bersedia untuk melaksanakan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) dan terus membawa bakat dari negara-negara yang berbeza, ia perlu memberi tumpuan kepada membuat masyarakat di mana semua orang merasa disertakan, tidak kira di mana mereka datang.

Jika Finland menentang diskriminasi dan melaksanakan rancangan yang berkesan untuk memerangi perkauman, ia boleh menjadikan negara ini tempat yang lebih mesra untuk semua pendatang, tanpa mengira latar belakang atau alasan mereka untuk berpindah.

Membina Finland yang lebih inklusif

Apabila penduduk Finland berkembang lebih pelbagai, adalah penting bagi negara untuk secara aktif memerangi diskriminasi dan memastikan semua penduduk berasa seperti mereka tergolong. Ini bermakna menubuhkan rancangan menyeluruh untuk menangani perkauman dan mendidik orang ramai mengenai keterangkuman.

Dengan melakukan ini, Finland boleh bergerak ke arah masyarakat di mana semua orang dihormati dan dihargai, tidak kira di mana mereka datang.