Jumlah Pelawat Asing Amsterdam Mencapai Paras Tertinggi Baru pada tahun 2023

Jumlah Pelawat Asing Amsterdam Mencapai Paras Tertinggi Baru pada tahun 2023

Pada tahun 2023, Amsterdam menyaksikan lonjakan dalam pelancong yang menginap semalaman, dengan 9.4 juta pelawat menghabiskan sekurang-kurangnya satu malam di bandar.

Majlis bandaraya melaporkan bahawa terdapat sejumlah 22.1 juta penginapan semalaman, yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan dan menetapkan rekod baru.

Langkah-langkah pelancongan berlebihan yang difikirkan perlu

Walaupun usaha bandar untuk mengurangkan pelancongan berlebihan, bilangan pelawat terus berkembang.

Sofyan Mbarki, ketua pelancongan Amsterdam, berkata peningkatan ini adalah sebahagian daripada trend global yang tidak boleh dihentikan.

Beliau menekankan keperluan untuk mengambil langkah-langkah untuk mengawal lebih banyak pelancongan dan mengehadkan jumlah penginapan semalaman.

Amsterdam perketat sekatan pelancongan

Amsterdam telah mula menangani isu ini dengan menaikkan cukai pelancongan kepada beberapa yang tertinggi di dunia.

Bandar ini juga merancang untuk mengurangkan lalu lintas pelayaran sungai dan telah mengharamkan pembinaan hotel-hotel baru.

Di samping itu, terdapat sekatan ke atas sewaan percutian dan katil & sarapan.

Penduduk tempatan boleh menyewakan rumah mereka untuk maksimum 30 hari setahun dan mesti mendapatkan lesen daripada majlis bandar raya.

Pusat bandar tangani pelancongan kacau ganggu

Amsterdam telah berhadapan dengan masalah yang disebabkan oleh terlalu ramai pelancong, terutamanya di pusat bandar.

Untuk menangani masalah ini, bandar ini telah mengambil langkah-langkah tertentu seperti menutup rumah pelacuran dan bar lebih awal, mengehadkan penjualan alkohol di daerah lampu merah, dan mengharamkan ganja merokok di khalayak ramai.

Pelawat harian rancakkan lonjakan pelancongan

Sebagai tambahan kepada penginapan semalaman, Amsterdam mengalu-alukan 15.1 juta pelawat hari tahun lepas, dengan kira-kira 60% datang dari Belanda.

Ini merupakan peningkatan ketara berbanding 12.6 juta pelawat sehari pada 2019, tahun lepas sebelum pandemik koronavirus.

Era baharu untuk perjalanan EU

Pada pertengahan 2025, Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) akan dilancarkan. Sistem ini akan memeriksa pelawat dari negara-negara yang tidak memerlukan visa Schengen sebelum mereka melakukan perjalanan.

Ia akan menambah keselamatan tambahan untuk pelancong yang pergi ke Amsterdam dan destinasi EU yang lain.

Walaupun ETIAS mungkin menjadikan perjalanan lebih lancar, ia juga boleh menjejaskan bilangan pelancong yang melawat Amsterdam dan tempat-tempat lain di Eropah.

Amsterdam model untuk imigresen EU?

Ketika Amsterdam bergelut dengan cabaran over-tourism, strateginya boleh menjadi model bagi negara-negara EU lain yang menghadapi isu yang sama.

Langkah-langkah proaktif di bandar ini, seperti meningkatkan cukai pelancongan dan mengehadkan sewa percutian, menunjukkan komitmen untuk mengimbangi manfaat pelancongan dengan kesejahteraan masyarakat tempatan.

Dasar-dasar ini boleh memberi inspirasi kepada negara-negara EU yang lain untuk menggunakan pendekatan yang sama dalam menguruskan dasar imigresen dan pelancongan mereka sendiri, memastikan pertumbuhan dan daya hidup yang mampan untuk semua.

Mengimbangi pelancongan dan daya hidup

Memandangkan Amsterdam terus menarik jumlah rekod pelancong, pegawai bandar sedang berusaha untuk mencapai keseimbangan antara mengalu-alukan pelawat dan mengekalkan daya hidup bandar untuk penduduk.

Pelaksanaan langkah-langkah yang disasarkan bertujuan untuk mengurangkan kesan negatif over-tourism sambil memastikan bahawa Amsterdam kekal sebagai destinasi yang meriah dan menarik.