Hungary menggandakan pendirian anti-imigresen di tengah-tengah tekanan EU

Hungary menggandakan pendirian anti-imigresen di tengah-tengah tekanan EU

Ketika Kesatuan Eropah (EU) bersiap sedia untuk melaksanakan pakatan penghijrahannya, Hungary berdiri teguh dengan pendekatan ketatnya terhadap imigresen haram.

Pemimpin tertinggi Hungary telah mengkritik rancangan Brussels untuk mempercepatkan pengedaran pendatang dan memulakan kempen menyokong imigresen di negara anggota.

Kebimbangan dengan pakatan penghijrahan EU

Perjanjian penghijrahan EU, yang dijadualkan bermula musim panas ini, bertujuan untuk memudahkan pengedaran pendatang di seluruh negara anggota.

Setiap negara akan mempunyai enam bulan untuk menyediakan pelan pelaksanaan, menurut Setiausaha Negara Bence Rétvári.

Walau bagaimanapun, peruntukan perjanjian itu telah mencetuskan kebimbangan di Hungary.

Rétvári mendakwa bahawa Brussels berhasrat untuk mengalihkan sebahagian daripada pembiayaan perpaduan untuk "tujuan penghijrahan."

Ini bermakna wang itu akan pergi ke arah membayar orang untuk memastikan negara mengikuti peraturan tentang berapa banyak pendatang yang mereka ambil.

Setiausaha negara memberi amaran bahawa Hungary dan negara-negara lain boleh dikenakan denda sehingga € 20,000 setiap pendatang yang ditolak.

Pendirian tegas Hungary

Semasa mesyuarat C5 di Ljubljana, Menteri Luar Péter Szijjártó mengulangi pendirian Hungary mengenai imigresen haram.

Beliau menyatakan bahawa kerajaan memandang pencabulan sempadan sebagai serangan terhadap kedaulatan negara dan menekankan kepentingan membongkar rangkaian penyeludupan manusia.

"Penjenayah dan pendatang telah melepaskan tembakan ke arah pengawal sempadan beberapa kali, yang sama sekali tidak boleh diterima... Kami tidak memerlukan orang seperti itu di EU," kata Szijjártó.

Mengenai topik perang Ukraine, Szijjártó mengakui bahawa lebih satu juta pelarian telah memasuki Hungary sejak konflik bermula.

Beliau menegaskan kedua-dua pihak tidak boleh mencapai kemenangan melalui cara ketenteraan semata-mata, menekankan perlunya rundingan damai bagi mengelakkan kehilangan nyawa dan kemusnahan.

"Semakin cepat terdapat gencatan senjata dan rundingan damai, semakin sedikit orang akan mati dan kemusnahan akan kurang memudaratkan," kata Menteri Luar itu.

Kempen propaganda pro-imigresen brussels didakwa

Menurut Rétvári, Suruhanjaya Eropah merancang untuk melancarkan "kempen pro-imigresen komprehensif" di negara anggota. Kempen yang dikatakan ini, yang dibiayai oleh wang awam, bertujuan untuk menggambarkan pakatan penghijrahan dengan baik dan melibatkan perwakilan EU di setiap negara.

"Difahamkan di Brussels bahawa orang ramai tidak akan menyokong penghijrahan dan mereka berusaha meyakinkan mereka melalui kempen dalam akhbar bahawa mereka akan mendapat manfaat daripada menampung pendatang tanpa izin selaras dengan kuota," kata Rétvári.

Garis pertempuran dilukis

Ketika pakatan penghijrahan EU menjulang, Hungary tetap teguh dalam penentangannya terhadap imigresen haram dan menganggap percubaan untuk melemahkan kedaulatannya.

Para pemimpin negara telah berikrar untuk melindungi sempadan mereka dan menentang kuota pengedaran migran mandatori, menetapkan peringkat untuk potensi konflik dengan Brussels.