EU Memudahkan Proses Migrasi Undang-undang dengan Arahan Permit Tunggal Baru

EU Memudahkan Proses Migrasi Undang-undang dengan Arahan Permit Tunggal Baru

Majlis Kesatuan Eropah telah meluluskan Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini untuk menangani kekurangan buruh dan perubahan demografi.

Arahan ini bertujuan untuk menarik kemahiran dan bakat yang diperlukan dengan memudahkan proses untuk warga bukan EU untuk mendapatkan permit tunggal untuk kerja dan kediaman.

Sorotan utama Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini

Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini membawa beberapa penambahbaikan yang bertujuan untuk memudahkan proses dan menawarkan lebih banyak fleksibiliti bagi individu yang mencari peluang pekerjaan di negara anggota EU.

1. Proses permohonan yang lebih cepat

Arahan baru ini memastikan permohonan permit akan diproses dengan lebih cepat. Dalam tempoh tiga bulan selepas mengemukakan permohonan yang lengkap, keputusan akan dibuat.

Rangka masa ini termasuk sebarang pemeriksaan yang diperlukan ke atas pasaran buruh yang dijalankan oleh negara anggota. Dalam kes di mana permohonan sangat kompleks, lanjutan sehingga 30 hari dibenarkan.

2. Kebebasan untuk menukar majikan

Satu perubahan ketara ialah kebebasan yang diberikan kepada pemegang permit tunggal untuk menukar majikan.

Walaupun negara anggota mungkin memerlukan pemberitahuan dan menjalankan pemeriksaan pasaran buruh, pemegang permit tidak lagi terikat kepada majikan tunggal untuk tempoh penginapan mereka.

Fleksibiliti ini membolehkan individu meneroka peluang pekerjaan yang berbeza dengan lebih bebas.

3. Peruntukan pengangguran

Arahan itu juga menggariskan garis panduan yang jelas bagi situasi di mana pemegang permit tunggal berdepan pengangguran.

Mereka dibenarkan tinggal di negara tuan rumah sehingga tiga bulan semasa tempoh sah permit atau selama enam bulan selepas dua tahun, dengan syarat jumlah tempoh pengangguran tidak melebihi had ini.

Peruntukan ini menawarkan beberapa keselamatan dan sokongan untuk individu yang menavigasi peralihan pekerjaan.

Meningkatkan hak dan peluang untuk pekerja negara ketiga

Arahan yang dikemas kini itu bukan sahaja menjadikan perkara lebih mudah tetapi juga meningkatkan hak pekerja dari negara lain. Mereka kini akan mempunyai lebih banyak kebebasan untuk menukar pekerjaan dan sokongan jika mereka tidak bekerja.

Perubahan ini adalah tentang menghentikan rawatan yang tidak adil dan menyokong keadilan, selaras dengan matlamat EU untuk mengalu-alukan dan menjaga pekerja mahir dari seluruh dunia.

Pendekatan komprehensif dalam menguruskan aliran migrasi

Arahan Permit Tunggal adalah sebahagian daripada rancangan EU yang lebih besar untuk menguruskan aliran penghijrahan undang-undang, memenuhi keperluan buruh, dan mempromosikan integrasi. Bahagian lain dalam pelan ini termasuk:

1. Program penempatan semula

EU telah menempatkan semula lebih 98,000 pelarian sejak 2015. Ini bermakna mereka telah memberikan pelarian ini cara yang selamat dan sah untuk memulakan kehidupan baru di Eropah.

2. Sokongan untuk pelajar dan penyelidik

EU membantu pelajar, penyelidik, dan usahawan bergerak dengan mudah dengan program seperti Erasmus +. Ini membantu mereka belajar dan berkongsi pengetahuan, yang menjadikan EU lebih berdaya saing.

3. Dasar untuk pekerja bermusim dan pemindahan intra-korporat

Terdapat peraturan untuk warga bukan EU yang ingin bekerja selama satu musim atau bergerak dalam syarikat. Peraturan ini memastikan mereka dilayan dengan adil semasa memenuhi keperluan pekerjaan.

4. Penyatuan semula keluarga

EU membantu penduduk undang-undang membawa keluarga mereka untuk tinggal bersama mereka. Ini membantu mereka berasa lebih selesa di rumah dan menjadi sebahagian daripada komuniti baru mereka.

Usaha berterusan untuk memperbaharui sistem suaka dan penghijrahan

Arahan Permit Tunggal menangani penghijrahan undang-undang, sementara EU juga memberi tumpuan kepada mengemas kini sistem suaka dan migrasinya.

Pada 11 April, Parlimen EU memuktamadkan Perjanjian Migrasi dan Suaka Baru, yang bertujuan untuk menjadikan sistem suaka Eropah lebih bersatu, adil, dan berjalan lancar. Perjanjian ini bermakna prosedur dan proses suaka akan sama di seluruh EU.

Kemajuan baru-baru ini dalam perbincangan antara Majlis dan Parlimen Eropah menetapkan peringkat untuk pengendalian pencari suaka yang lebih terselaras dan lebih cekap dan penghijrahan yang tidak teratur.

Memudahkan perjalanan untuk bakat global

Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini memudahkan warga bukan EU mencari peluang pekerjaan di EU.

Proses baharu ini seiring dengan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) yang akan datang, yang akan mula beroperasi pada pertengahan 2025.

ETIAS akan memeriksa pelancong dari negara-negara yang tidak memerlukan visa sebelum mereka masuk ke Kawasan Schengen. Ini membantu memastikan perjalanan selamat sambil memudahkan orang yang ingin melawat secara sah.

Bagi orang yang merancang untuk tinggal di EU untuk masa yang lama, seperti keluarga, pelabur, nomad digital, dan pelajar, arahan baru memberikan cara yang lebih jelas untuk mendapatkan permit kerja dan kediaman.

Ini bukan sahaja membawa bakat dari seluruh dunia tetapi juga membantu orang-orang ini menjadi sebahagian daripada komuniti EU.

Mengharmonikan dasar imigresen di seluruh EU

Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini adalah langkah penting ke arah menjadikan peraturan imigresen lebih serupa di seluruh negara EU.

Ia menetapkan proses dan hak yang sama untuk pekerja dari luar EU, yang menjadikan seluruh rantau lebih mesra dan lebih diramalkan untuk pendatang mahir.

ETIAS terutamanya berkaitan dengan perjalanan singkat ke Kawasan Schengen, tetapi Arahan Permit Tunggal adalah sebahagian daripada perubahan yang lebih besar kepada bagaimana EU mengendalikan orang yang mencari suaka dan mereka yang bergerak untuk bekerja.

Strategi yang merangkumi semua ini cuba mengimbangi kebimbangan keselamatan dengan keperluan pekerja, membantu EU menonjol sebagai pilihan utama bagi orang berbakat dari seluruh dunia.

Membuka jalan untuk masa depan yang didorong oleh bakat di EU

Arahan Permit Tunggal yang dikemas kini adalah langkah penting bagi EU kerana ia berfungsi untuk membawa masuk orang berbakat dari seluruh dunia dan menangani isu-isu dalam pasaran kerja.

Dengan proses yang lebih lancar dan hak yang lebih baik untuk pekerja dari negara-negara bukan EU, EU ingin menunjukkan bahawa ia adalah tempat yang bagus untuk pendatang mahir dan terus maju dalam persaingan global untuk bakat.