Bulgaria dan Romania Mengambil Langkah Pertama Ke Arah Integrasi Kawasan Schengen Penuh

Bulgaria dan Romania Mengambil Langkah Pertama Ke Arah Integrasi Kawasan Schengen Penuh

Pada 31 Mac 2024, zon Schengen berkembang untuk merangkumi Bulgaria dan Romania.

Ini bermakna pelancong yang dikecualikan daripada memegang visa Schengen kini boleh melakukan perjalanan antara negara-negara ini tanpa memerlukan pasport, dan tidak akan ada pemeriksaan di sempadan semasa perjalanan melalui udara atau laut.

Perubahan ini berlaku selepas Majlis EU memutuskan pada Disember 2023 untuk memasukkan Bulgaria dan Romania di zon Schengen. Ia menunjukkan bahawa Eropah bergerak ke arah integrasi dan kerjasama yang lebih erat di kalangan negara-negara anggotanya.

Peralihan lancar kepada perjalanan udara dan laut tanpa had

Sejak Disember, kedua-dua negara telah berusaha untuk melaksanakan langkah-langkah yang diperlukan untuk peraturan Schengen berkuat kuasa dengan lancar bermula 31 Mac.

Suruhanjaya Eropah melancarkan Rangka Kerja Kerjasama pada awal bulan Mac untuk meningkatkan kerjasama mengenai penghijrahan, keselamatan sempadan, dan prosedur suaka yang diperkemas.

Rangka kerja ini dibina atas projek perintis yang berjaya untuk proses suaka dan pulangan yang cepat.

Di samping itu, inisiatif kerjasama polis serantau telah ditubuhkan di kalangan negara anggota di sepanjang laluan penghijrahan utama, seperti Bulgaria, Romania, Austria, Greece, Hungary, dan Slovakia.

Langkah ini bertujuan untuk bersama-sama menangani jenayah rentas sempadan dan cabaran bersama yang lain secara mampan.

Komitmen terbukti terhadap keselamatan dan nilai Schengen

Bulgaria dan Romania secara konsisten menunjukkan dedikasi yang kuat untuk melindungi sempadan Kesatuan Eropah (EU) dan memastikan keselamatan di kawasan Schengen.

Dengan menyertai, mereka telah membantu memperluaskan zon terbesar untuk pergerakan bebas di seluruh dunia, menjadikannya lebih menarik.

Penyertaan mereka memperluaskan kawasan pergerakan bebas terbesar di dunia, menjadikannya lebih menarik.

Mengangkat sempadan darat

Walaupun sempadan udara dan laut kini dibuka, Majlis EU mesti memutuskan tarikh untuk mengangkat pemeriksaan di sempadan darat dalaman dengan negara-negara Schengen yang lain.

Suruhanjaya komited untuk memberikan bantuan lengkap untuk memastikan fasa terakhir ini berlaku pada tahun 2024, menandakan penyempurnaan integrasi Bulgaria dan Romania ke kawasan Schengen.

Pencapaian Eropah yang dihargai semakin kuat

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen meraikan pencapaian ini sebagai kejayaan besar dan detik penting bagi kawasan Schengen.

Beliau menegaskan bahawa negara-negara yang terlibat sedang berusaha ke arah mewujudkan Eropah yang lebih teguh dan bersatu padu yang memberi manfaat kepada semua rakyatnya.

Potensi yang belum diterokai untuk pertumbuhan perjalanan udara

Sektor penerbangan dan pelancongan menyambut baik langkah itu, memetik kesan positif terhadap kesalinghubungan, perpaduan sosial dan pertumbuhan ekonomi.

Olivier Jankovec, yang berkhidmat sebagai Ketua Pengarah Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa Eropah, menekankan bahawa mengintegrasikan kawasan Schengen adalah satu langkah ke arah meningkatkan perpaduan Eropah dan mempromosikan keadilan dengan memastikan hak untuk pergerakan bebas.

Beliau menambah bahawa Bulgaria dan Romania, walaupun mempunyai kadar perjalanan udara yang lebih rendah berbanding dengan purata EU, menawarkan potensi besar untuk mengembangkan trafik udara.

David Ciceo, Presiden Persatuan Lapangan Terbang Romania, menjangkakan lebih 14 juta penumpang Schengen di lapangan terbang Romania pada tahun 2024 sahaja - hampir 70% daripada jumlah lalu lintas.

Impian 13 tahun dalam pembuatan

Bagi rakyat Bulgaria dan Romania, yang termasuk dalam kawasan Schengen membawa kembali perasaan bangga dan hubungan yang kuat ke Eropah.

Menurut pakar-pakar dalam dasar luar negeri, ramai orang Bulgaria dan Romania merasa dipilih apabila mereka terpaksa melalui lorong berasingan di lintasan sempadan.

Di lapangan terbang seperti Sofia, penyingkiran barisan kawalan sempadan segera kelihatan. Warganegara Bulgaria dan Romania menyatakan bagaimana mereka dapat membersihkan pemeriksaan sempadan hanya dalam beberapa minit.

Pelaksanaan menyeluruh untuk mencegah pergerakan haram

Untuk mencegah pergerakan haram, kedua-dua negara telah meningkatkan kakitangan seperti polis sempadan dan menjalankan pemeriksaan rawak untuk menangkap dokumen palsu dan percubaan pemerdagangan manusia.

Kerajaan Bulgaria dan Romania memberi jaminan kepada penumpang dan menyatakan bahawa mengesan mereka yang ingin mengambil kesempatan meninggalkan Romania secara haram adalah keutamaan.

Halangan pengangkutan jalan raya

Walau bagaimanapun, tidak semua sektor mempunyai sebab yang sama untuk perayaan lagi.

Kesatuan pengangkutan jalan raya mengeluh ditinggalkan, terperangkap dengan kerugian kewangan yang terlalu tinggi daripada penantian yang tidak berkesudahan di sempadan darat dengan jiran-jiran.

Sebagai contoh, kesatuan UNTRR Romania telah melaporkan bahawa pemandu trak sering perlu menunggu dalam barisan selama lapan hingga 16 jam di sempadan Hungary dan sehingga 20 hingga 30 jam di sempadan Bulgaria.

Walaupun menghadapi cabaran ini, kedua-dua kerajaan bertekad untuk bergerak ke hadapan dengan proses tersebut.

Mereka menegaskan bahawa mencapai keahlian penuh Schengen, yang termasuk sempadan tanah terbuka, adalah matlamat yang mesti dicapai menjelang akhir tahun ini.

Pergerakan yang lebih bebas untuk pelancong tanpa visa

Bagi pelawat ke EU dari luar kawasan Schengen yang diperluas, penyertaan memudahkan perjalanan ke Bulgaria dan Romania.

Mereka yang diluluskan untuk Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) yang akan datang kini boleh melakukan perjalanan antara negara-negara ini dan ahli Schengen lain tanpa pemeriksaan tambahan.

Menetapkan irama imigresen

Dengan Bulgaria dan Romania menyertai Schengen melalui udara dan laut, prosedur imigresen EU akan menyesuaikan diri.

Negara-negara perlu menyesuaikan polisi pengeluaran visa dan sempadan luar mereka agar sepadan dengan peraturan Schengen yang dikemas kini. Ini juga boleh membawa kepada beberapa perubahan dalam prosedur imigresen umum.

Walau bagaimanapun, piawaian bersatu dan perkongsian data harus mengukuhkan pengurusan migrasi di seluruh zon yang baru diperluaskan.

Jalan ke integrasi Schengen penuh mungkin akan mendorong peralihan dasar selanjutnya apabila sempadan darat dalaman dihapuskan kemajuan.

Era baharu untuk menyatukan Eropah

Pengembangan kawasan Schengen untuk merangkumi Bulgaria dan Romania melalui udara dan laut adalah satu peristiwa bersejarah yang tidak dapat dipersoalkan.

Ia melambangkan komitmen EU kepada kesatuan yang semakin dekat yang dibina di atas faedah ketara pergerakan bebas orang.

Walaupun sektor pengangkutan utama tidak sabar-sabar menunggu integrasi penuh, langkah pertama ini telah membuka kunci kebebasan perjalanan baru dan memulihkan rasa maruah bagi berjuta-juta warga EU.