Bahagian Migrasi Bersih Jerman pada tahun 2023

Bahagian Migrasi Bersih Jerman pada tahun 2023

Dalam peristiwa yang luar biasa, imigresen bersih Jerman menjunam sebanyak 55% pada tahun 2023, menunjukkan perubahan ketara dalam populasi negara.

Peralihan ini berlaku selepas jumlah rekod imigresen pada tahun 2022, kebanyakannya kerana pelarian Ukraine.

Penurunan mendadak dalam imigresen bersih

Menurut Pejabat Statistik Persekutuan (Destatis), Jerman mempunyai 663,000 orang bergerak ke sana pada tahun 2023, jauh lebih sedikit daripada 1,462,000 orang pada tahun 2022.

Walaupun ini adalah penurunan yang ketara, ia masih merupakan imigresen bersih keempat tertinggi sejak tahun 1950.

Jumlah yang tinggi pada tahun 2022 kebanyakannya kerana 1,098,000 rakyat Ukraine datang ke Jerman untuk melepaskan diri daripada konflik di negara mereka.

Pada tahun 2023, hanya 276,000 orang Ukraine berpindah ke Jerman, penurunan 75%.

Mengubah corak dalam penghijrahan Eropah

Walaupun imigresen dari negara-negara Eropah turun sebanyak 40% berbanding 2022, terdapat beberapa perubahan ketara:

  • Lebih sedikit orang Romania berpindah ke Jerman, dengan penurunan 7%.

  • Lebih sedikit orang Bulgaria berpindah ke Jerman, dengan penurunan 14%.

  • Lebih ramai orang dari Turki berpindah ke Jerman, dengan peningkatan 56%. Terdapat 126,000 ketibaan pada 2023 berbanding 81,000 pada 2022.

Walaupun dengan perubahan ini, Eropah masih menjadi sumber utama orang yang berpindah ke Jerman, dengan peningkatan 330,000 orang.

Trend penghijrahan Jerman

Menariknya, lebih sedikit orang Jerman memutuskan untuk berpindah ke negara lain pada tahun 2023 berbanding tahun sebelumnya.

Tempat-tempat utama mereka berpindah masih switzerland, Austria, dan Amerika Syarikat, yang telah menjadi trend biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pengurangan imigrasi bersih kesan pelancong EU

Penurunan ketara dalam imigresen bersih ke Jerman boleh menjejaskan pelawat dan pendatang, termasuk mereka yang menggunakan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS).

Walaupun ETIAS kebanyakannya memberi kesan kepada pelawat jangka pendek ke Kawasan Schengen, penurunan keseluruhan imigresen mungkin menyebabkan:

  • Masa pemprosesan yang lebih cepat untuk permohonan visa dan kebenaran ETIAS

  • Pelonggaran sekatan yang mungkin untuk pelancong jangka panjang, seperti nomad digital, pelajar, dan pelabur

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa ETIAS akan dilaksanakan pada pertengahan 2025, dan kesan penuhnya terhadap perjalanan ke Jerman dan negara-negara Schengen yang lain masih belum jelas.

Pengaruh terhadap dasar EU

Penurunan mendadak dalam imigresen bersih di Jerman mungkin mengubah dasar imigresen di seluruh Kesatuan Eropah (EU):

  • Penilaian semula dasar pelarian: Negara-negara mungkin memikirkan semula pendekatan mereka terhadap peningkatan mendadak pelarian, seperti ketibaan Ukraine pada tahun 2022.

  • Kemungkinan perubahan kepada peraturan visa ETIAS dan Schengen: Menukar nombor imigresen boleh membawa kepada perbincangan mengenai menyesuaikan keperluan kemasukan untuk Kawasan Schengen.

  • Fokus pada kumpulan imigran tertentu: Peningkatan imigrasi Turki ke Jerman mungkin menyebabkan dasar yang disasarkan untuk kumpulan ini.

Memandang ke hadapan

Ketika Jerman menangani perubahan penduduk ini, negara mesti mengimbangi keperluannya untuk pekerja mahir dengan cabaran mengintegrasikan orang baru dan mengekalkan keharmonian sosial.

Pada tahun-tahun akan datang, Jerman mungkin akan menyesuaikan dasarnya untuk menyesuaikan diri dengan peralihan penduduk ini.

Peningkatan dramatik orang yang berpindah ke Jerman pada tahun 2023 menunjukkan bagaimana penghijrahan global yang tidak dapat diramalkan.

Dengan populasi yang semakin tua dan kelahiran yang lebih sedikit, imigresen akan memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan Jerman. Ini akan menjadi topik utama bagi pembuat dasar dan rakyat untuk dibincangkan.