Bagaimana ETIAS akan membantu melindungi kesihatan awam

Bagaimana ETIAS akan membantu melindungi kesihatan awam

Walaupun sebab utama pengenalan Sistem Maklumat dan Kebenaran Perjalanan Eropah (ETIAS) yang baru adalah untuk mengukuhkan keselamatan di seluruh Eropah, ia juga akan memainkan peranan dalam melindungi kesihatan dan kesejahteraan warga Eropah. ETIAS pada dasarnya merupakan proses saringan yang akan mengumpulkan maklumat latar belakang berkaitan pengembara dari pelbagai negara di luar zon Eropah dan menilai sama ada mereka ini menimbulkan risiko keselamatan atau kesihatan ke Eropah. Sekiranya pemohon dianggap sebagai risiko keselamatan atau kesihatan maka ETIAS akan dinafikan dan orang itu tidak akan dibenarkan melakukan perjalanan ke mana-mana Kesatuan Eropah atau negara Schengen. Walaupun aspek keselamatan ETIAS kekal sebagai kebimbangan utama wabak koronavirus baru-baru ini di seluruh dunia telah memberi lebih penekanan kepada potensi risiko kesihatan dan borang permohonan ETIAS kini mencerminkan ini.

Pemeriksaan Kesihatan Baru

Malah sebelum penularan Covid-19, proses permohonan ETIAS telah mengambil kira kemungkinan risiko warga bukan EU memasuki Eropah ketika membawa penyakit berjangkit. Pemohon perlu mengisytiharkan sama ada mereka mempunyai (atau mempunyai) penyakit berjangkit yang serius seperti:

 • Hepatitis A atau B
 • rabies
 • Tuberkulosis
 • HIV/Aids
 • Hantavirus

Ini hanyalah beberapa daripada banyak penyakit serius dan berjangkit, kehadirannya mesti dinyatakan pada borang permohonan ETIAS. Covid-19 telah menunjukkan betapa teruknya sesebuah negara atau rantau yang boleh dijangkiti oleh satu penyakit berjangkit dan ETIAS kini dilihat sebagai kaedah praktikal untuk mengurangkan peluang penyakit serius lain yang masuk dan merebak melalui Eropah. Walaupun borang permohonan tidak boleh menamakan penyakit tertentu, pemohon akan diminta untuk membekalkan butiran mengenai sejarah masa lalu penyakit parasit, berjangkit atau berjangkit yang serius.

Covid-19 adalah Game Changer

Covid-19 pertama kali muncul pada akhir tahun 2019 dan mula bertahan di Eropah pada awal tahun 2020. Sejak itu, negara-negara (bukan sahaja di Eropah tetapi di seluruh dunia) telah berjuang dalam pertempuran yang seolah-olah kalah untuk menghentikan penyebaran virus dan akhirnya menaklukinya. Untuk tujuan ini Suruhanjaya Eropah mengemukakan, pada bulan November 2020, beberapa cadangan untuk penambahbaikan dasar kesihatan di seluruh EU. Peningkatan ini, diharapkan, akan membantu dalam memerangi koronavirus dan sebarang kecemasan kesihatan awam yang serupa pada masa depan.

Lebih banyak kerjasama dan penyelarasan yang lebih pantas antara pelbagai agensi kesihatan Eropah dilihat sebagai penting untuk kejayaan meminimumkan kesan ancaman kesihatan rentas sempadan. Untuk membantu dalam hal ini, maklumat kesihatan yang dibekalkan pada borang permohonan ETIAS akan dikemukakan kepada pihak berkuasa kesihatan dan keselamatan EU utama termasuk:

 • Pusat Kawalan Penyakit Eropah (ECDC)
 • Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA)
 • FRONTEX (Agensi Pengawal Sempadan dan Pantai Eropah)

Menggunakan maklumat kesihatan dan perubatan yang disimpan, dan dengan pelbagai agensi kesihatan Eropah yang bekerja seiring, diharapkan dapat mewujudkan rangka kerja kesihatan dan keselamatan yang akan memastikan keadaan kesediaan yang lebih besar dan tindak balas yang lebih berkesan untuk sebarang kecemasan kesihatan masa depan.

Undang-undang Kesihatan Eropah yang lebih kuat

Data perubatan dan kesihatan yang dikumpul daripada aplikasi ETIAS akan memainkan peranan penting dalam mengukuhkan undang-undang Eropah kerana maklumat ini akan memberikan agensi kesihatan butiran berharga mengenai kemungkinan risiko masa depan. Menggunakan data perubatan daripada pemohon ETIAS, dan sumber nasional dan antarabangsa lain seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), agensi kesihatan Eropah berharap dapat mengenal pasti kemungkinan ancaman kesihatan, meramalkan kemungkinan wabak dan mengambil tindakan balas segera.

Untuk melindungi dengan lebih baik daripada, dan bertindak balas terhadap, kecemasan masa depan seperti yang sedang dialami dengan Covid-19, EU sedang mempertimbangkan perubahan kepada undang-undang kesihatan sedia ada serta:
Sistem pengawasan bersepadu yang canggih di seluruh Kesatuan Eropah untuk memerangi kemasukan haram.

Peningkatan dan peningkatan pelaporan data dari negara anggota EU yang menyediakan maklumat mengenai ketersediaan kakitangan perubatan terlatih, bilangan katil hospital, kapasiti rawatan intensif dan rawatan khusus yang ada.
Penyelarasan yang lebih baik dan cepat mengenai pembangunan, perolehan dan penyimpanan bekalan perubatan dan vaksin.

Krisis Covid-19 juga telah menggariskan kepentingan kewaspadaan dan menekankan perlu:

 • Kesediaan dan tindak balas yang dirancang
 • Memantau kejadian, pengedaran dan kawalan wabak penyakit di seluruh dunia
 • Rangkaian makmal rujukan Eropah
 • Gerak segera pasukan petugas khas kesihatan untuk wabak setempat

Sifat tepat langkah-langkah ini akan bergantung pada data yang disediakan kepada agensi kesihatan EU dan peratusan besar maklumat ini akan datang dari borang permohonan ETIAS.

Soalan Kesihatan ETIAS

Persoalan kesihatan terutamanya berkaitan dengan penyakit berjangkit, berjangkit, parasit dan berjangkit yang serius yang boleh menimbulkan ancaman kepada kesihatan warga EU. Apabila melengkapkan bahagian kesihatan borang permohonan ETIAS, pemohon diharapkan dapat menjawab semua soalan dengan lengkap dan jujur. Aplikasi ini akan diperiksa terhadap pangkalan data keselamatan pusat untuk sebarang kemungkinan risiko keselamatan dan juga melalui pangkalan data perubatan yang tersedia.

Walaupun sejarah perubatan pemohon dari negara di luar zon Eropah mungkin tidak mudah didapati dalam banyak kes untuk memeriksa maklumat yang dibekalkan dengan negara asal atau negara tempat tinggal pemohon. Pemberian maklumat palsu atau mengelirukan pada borang mungkin tidak dapat dikesan tetapi terdapat kemungkinan besar bahawa ia akan dan ini akan menyebabkan ETIAS dinafikan. Berbohong pada borang juga boleh menyebabkan masalah masa depan jika pemohon memerlukan perhatian perubatan semasa melawat Eropah atau jika ubat-ubatan tertentu diperlukan untuk merawat penyakit tersebut.

Meninggalkan maklumat, atau berbohong tentang keadaan yang sedia ada, juga boleh menjadi masalah jika pemohon ingin memohon insurans perjalanan. Walaupun ini tidak wajib bagi pelawat yang diluluskan ETIAS ke Eropah, ini dapat dengan mudah berubah pada masa akan datang dan percanggahan antara borang permohonan ETIAS dan dokumentasi insurans perubatan akan segera dilihat.

Senjata Terhadap Pandemik Masa Depan

Sekiranya ETIAS telah dilaksanakan setahun atau dua tahun yang lalu, ia akan sangat membantu dalam menghentikan penyebaran Covid-19 kerana negara anggota EU akan menyedari negara asal pelawat dan sama ada negara itu dianggap sebagai risiko kesihatan yang tinggi atau tidak. Walaupun sudah terlambat sekarang untuk pandemik koronavirus masa depan syarat kelulusan ETIAS akan sangat bermanfaat sekiranya senario yang sama berlaku pada masa akan datang.

Walaupun ETIAS tidak dapat menjamin keadaan kesihatan seseorang, ia pasti boleh menjadi senjata melawan penyebaran wabak seperti Covid-19. Kawasan jangkitan tinggi boleh dikenal pasti dan pelawat dari kawasan tersebut tidak mendapat kelulusan ETIAS sehingga keadaan bertambah baik. Ini akan mengurangkan kemungkinan kes jangkitan baru tiba di EU dan membantu membendung virus di rantau atau negara yang diketahui.